Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: augustus 2003

Familie-uitdrukkingen

Hoe staat het met het gemiddelde taalgebruik van Smulwebleden? Lees en huiver!

Naar aanleiding van een forumonderwerp waarin de vraag werd gesteld of er nog meer mensen waren met eigen bedachte en ingeburgerde ?familie-uitdrukkingen? kwamen er zulke grappige en leuke reacties dat ik ze allemaal heb verzameld en er een soort woordenboekje van heb gemaakt.

Vaak ontstaat een familiewoord door een verspreking, van zowel kinderen als volwassenen, en is er dan niet meer uit te branden.

Het grappige is, dat na dat woord een aantal jaren gebruikt te hebben, je als gezin of familie vaak helemaal niet meer door hebt dat het woord zelf bedacht is.

Lees meer

Jachtkalender Belgie 2003-2004

Data van verkoop van wild in de drie Belgische gewesten Wilde eend : 15/8 - 15/2

Patrijs : 1/9 - 15/2

Fazanthaan : 15/10 - 15/2

Fazanthen : 15/10 - 15/2

Houtsnip : -

Houtduif : 15/8 - 10/3

Haas : 15/10 - 15/2

Wild konijn : gans 't jaar

Ree : 15/5 - 25/3

Lees meer

Els (Elske, Elzenburg, Els La Vera)

Kruidenbitter, heldere okerbruine of amberkleur, licht salmiak-achtige smaak, stroef- tot zacht-bitter, alcohol 30-35 vol%, in fles van 1 liter.
Bron: Traditionele streekproducten

In Limburg waren vroeger meerdere distillateurs en drankverkopers die Els maakten. Een van de vroegste verwijzingen naar de drank staat in een boekhouding uit 1858 van ene Weduwe Smeets uit Susteren, die 34,5 liter "Eels" a 39 cent bestelde bij distilleerderij Jacques Hennekens in Beek. Voor de fijnere distillaten betrok de firma zijn moutwijn uit 'Holland', voornamelijk Schiedam. Elskraut en andere kruiden werden gekocht in Duitsland en Zwitserland.
Rond 1950 was Hennekens de grootste distilleerderij van Limburg en Els La Vera ("Els de echte") was haar belangrijkste product. Het bedrijf deed herhaalde pogingen om de drank nationale bekendheid te geven, maar de consumptie bleef vooral tot Limburg beperkt. In 1980 werd Hennekens overgenomen door Heineken. In de jaren 90 werd het bedrijf gesloten en de productie overgeplaatst naar Nieuw Vennep en vervolgens Zoetermeer, naar de Gedistilleerd en WijnGroep Nederland ('Bols'). De originele smaak en receptuur zijn zo goed mogelijk behouden.
"Graanbranderij De IJsvogel" in Arcen begon in 1996 met het maken van een eigen Els, genaamd Elzenbitter. In Duitsland staan van Kevelaer tot Aken nog Kornbrennereien die Els maken.

De naam Els zou volgens sommigen een afkorting zijn van Evert en Leonie uit Stein, een apothekersechtpaar dat halverwege de 19e eeuw een succesvol kruidenmengsel gebruikte voor het maken van hun Els. Het recept en de productie zijn later verkocht aan de firma Smeets in Beek. Maar waarschijnlijk is de naam een afgeleiding van alsem (Artemisia absinthium), vroeger ook als of els genoemd. Het is dit kruid dat aan Els zijn (of haar?) bittere smaak verleent.

Graanbranderij De IJsvogel stookt zijn eigen moutwijn van gerstemout en grof gemalen rogge en tarwe. Soms wordt ook overtollig stortebier van de nabijliggende Arcense Stoom-Bierbrouwerij gebruikt. De moutwijn wordt opgestookt tot een alcoholdistillaat van 70 vol.%. Hierop worden de kruiden getrokken: bittere kruiden zoals alsem, maar ook zoete en etherische. Later wordt het extract verdund tot 30%.
Ook voor Els La Vera wordt de moutwijn zelf bereid, in een aparte hal op het fabrieksterrein waar alle historische distilleer-inrichtingen van Bols zijn ondergebracht.
De Duitse Els is scherper van smaak en bevat doorgaans geen andere kruiden dan Wermut (alsem).


Persoonlijke noot:
Els zou ik misschien niet gekend hebben als ik niet ooit in Limburg had gewoond. Toen dronk ik het niet, maar ik kende het wel. Een paar jaar geleden viel mijn oog erop bij de slijter en aangezien mijn man dol is op kruidenbitters heb ik een fles meegenomen. Sindsdien kopen we het vaker: een werkelijk verrukkelijke kruidenbitter - pittig, zacht en geurig. Geadviseerd wordt hem te drinken uit een diepgevroren glaasje, wij prefereren kamertemperatuur. Els La Vera heeft een alcoholpercentage van 34% en kost plm. ? 15 per fles van 1 liter.


Klik hier voor recept van Limburgse koffie!

Lees meer

week 36

weer aan het werk Kids weer naar school gebracht.

Ryan keek angstig om zich heen in de klas:-)

Zal mij benieuwen straks, hoe ze het hebben gehad!

De weegschaal gaf vanochtend 90 aan! Getver de getver...

Heb gister ook veel te veel gehad.

Ryan WAS boos op mij omdat ik niet wilde dat hij alleen naar school ging en alleen naar huis:-)

Kon ie wel alleen, zei ie:-))))))

Dacht 't niet!

Wilde hij ook niet meer zeggen wat hij in de klas geleerd had, hihihi, kleine chanteur.

Lees meer

Desiderata

Tekst gevonden in de oude St. Pauluskerk in Baltimore. Gedateerd 1692!!! En nog steeds heel actueel!


Lees meer

Verwen amuses

gevonden in de Allerhande van december 2002 Verse coquilles (St.Jacobsschelpen, bakje 250 gr) licht bestrijken met olijfolie, met knoflook en chilipepers (Monini) en aan satestokjes steken. grillpan verhitten tot gloeiend heet. Coquilles aan beide zijden ca. 1 minuut grillen. Bestrooien met versgemalen zeezout en vierseizoenen-peper. Coquillespiesjes in glas zetten en serveren met zoete chilisaus.In droge koekenpan bakje ongezouten notenmelange (ca 250 gr) al omscheppend goudbruin roosteren. Noten op smaak brengen met grofgemalen zout, cayennepeper, Chinees vijfkruidenpoeder (silvo) en eetlepel geroosterde sesamzaadjes.Ontdooide plakjes bladerdeeg elk bestrijken met 1 el walnotenpesto (bakje 100 gr, AH huistraiteur) en bestrooien met 1 el fijngehakte walnoten. Plakjes oprollen, met losgeklopt ei bestrijken en in plakjes snijden. Koekjes in 10-12 minuten in oven van 200?C goudbruin en krokant bakken.Diagonaal ghealveerde sneetjes casino witbrook zonder korst, onder hete ovengrill krokant roosteren. Rundercarpaccio bestrijken met groene pesto, zalmcarpaccio met bieslookpesto en tonijncarpaccio met Thaise roerbakolie. Toastjes beleggen met carpaccio('s)

Lees meer

Margriet kerstmenu 2002

voor 6 personen. Bron Margriet 51-2002 Margriet kerstmenu 2002

Zalm-tonijncarpaccio met garnalen & wasabimayonaise

*

Romige waterkerssoep met kruidenster

*

Zeeduivelpakketjes met rauwe ham & rucola-walnootpesto

Verse pasta

Kerstgroenten

*

Lees meer

Begrippen lijst

Hierbij dank ik alle mede smulwebbers en excuseer ik gelijktijdig voor de overgenomen begrippen. Een kennisnet is voor het delen van kennis maar volgens mij ziet niet iedereen dit op dezelfde wijze. Alle kennis heeft een bron. A

Afschuimen: Tijdens het trekken van bouillon met vers vlees, vis of gevogelte kan zich een bruine laag schuim op de oppervlakte vormen. Dit schuim is afkomstig van het vlees, vis of gevogelte en dient, met bijvoorbeeld een schuimspaan, van de oppervlakte te worden geschept. Dit is afschuimen.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten