Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juni 2003

De aardbei

Hier een samenvatting over de lekkere vrucht: de aardbei!

BEWAREN EN INKOOP

De vruchten komen vooral verpakt in bakjes in de handel. Ze zijn erg kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. Koop altijd verse, ongekneusde vruchten.

Controleer de bakjes op aangestoken exemplaren en datum. Vaak staat er een letter op (A tot en met F) en een nummer. De letter staat voor de dag; A = maandag, B = dinsdag etc. Het nummer staat voor de week. Haal ze uit het bakje en spreid ze uit op een bord en bewaar ze 1-2 dagen.

Lees meer

De Culinaire regio's van Portugal

Kom eens een kijkje nemen! Hier even een korte uitleg over Portugals heerlijke eten in de diverse regio's!

Portugal is een klein land, ongeveer twee keer zo groot als Nederland.

Desondanks zijn er duidelijke verschillen te ontdekken in de eetgewoonten en gerechten in de verschillende regio's.


De noordelijke streken Douro en Minho,

boven de rivier de Douro, hebben een zeeklimaat. In de kustgebieden valt de nodige neerslag, die voor veel groen zorgt.

De keuken is hier aards van karakter; niet voor niets is dit de bakermat van een van Portugals 'nationale gerechten', de koolsoep: Caldo Verde.

Lees meer

WAT JE VER HAALT IS LEKKER

Bijzondere gerechten en groenten uit binnen- en buitenland.

(Recepten met deze produkten zijn te vinden onder mijn recepten) De ananasplant komt van oorsprong uit Paraquay.

De Portugese ontdekkingsreizigers namen de naam over van de Indianse naam Nana Meant; kostelijke vrucht.

In later eeuwen werd de vrucht ook in Europa kassen verbouwd en zelfs in de tuinen van Versailles, onder Louis XV. In de 19e eeuw verdween deze kasteelt en groeide de import. Aanvankelijk uit de Azoren en vervolgens, toen de transportmogelijkheden verbeterden, uit Afrikaanse landen als Mali, Kenia en Ivoorkust. Transport is voor ananas een belangrijke factor.

Lees meer

Koken of sudderen op petroleumstellen

Het koken of sudderen op petroleumstellen heeft ook zijn charme, het brengt een speciale geur met zich mee, die niet iedereen altijd waardeert. 't Is juist deze geur die velen in gedachten weer ruiken als ze aan oma's keuken denken. Een geur zonder dewelke oma's keuken eenvoudig oma's keuken niet zou zijn. Het gebruik van petroleumstoestellen was niet zonder gevaar zo werd er gewaarschuwd een petroleumstel nooit brandende bij te vullen, omdat bij het openen van het reservoir de ontvlambare damp met de vlam in aanraking zou kunnen komen. Ook mocht er niet met een brandend stel gelopen worden en werd er aangeraden om wat water op het reservoir te gieten - indien daarvoor gelegenheid was - zodat de damp binnenin het reservoir niet op een te hoge temperatuur zou komen.... Tenslotte was het raadzaam in de nabijheid een bakje met zand te hebben staan, (Vandaar de 3 bakjes met de woorden, "Zand - Zeep - Soda".

Lees meer

Schoolmelk

...bah! Onze school werd verbouwd. Het oorspronkelijke gebouw was opgetrokken uit rode baksteen, had twee verdiepingen en voldeed niet meer. De derde- en vierdeklassers moesten uitwijken naar een houten keet die aan het oorspronkelijke gebouw grensde.

Breeks heeft daar tafels geleerd, plaatsnamen gestampt, jaartallen tevergeefs uit het hoofd geleerd.

In de zomer was het lokaal met het platte zwartgeteerde dak veel te warm. Buiten stonden de eendjes al klaar om onze boterhammen die wij ter afleiding door het raam mikten naar binnen te snavelen. We keken uit over weilanden en braakliggend terrein. Ik herinner me weinig van de echte school. In het noodgebouw galmde de stem van de meester, kon je niet zachtjes binnensluipen omdat ook de vloeren van hout waren.

Lees meer

12 STERRENDIETEN

Wilt u deze zomer nog EEN PAAR PONDJES kwijt? En mag dat NIET TE VEEL MOEITE kosten? Marjolijn de Jong heeft in de kosmos opgezocht wat het beste bij UW STERRENBEELD past op het gebied van eten, drinken en sporten. Lang in de keuken staan is niets voor u, u bent niet geschikt voor dieten die veel tijd en inspanning kosten. Eigenlijk heeft u ook geen dieet nodig. Als u regelmatig sport of beweegt, bent u snel op een goed, bij u passend gewicht. Met sport houdt u van het spelelement en de uitdaging. U wilt graag winnen, van een ander of als overwinning op uzelf. Door uw werk heeft u nu snel te weinig tijd voor andere dingen. Breng daar nu weer wat balans in. U bent een vechter, die alles graag goed doet, maar ook uw lijf heeft aandacht nodig. U zult minder last hebben van hoofdpijn (een typische Ramkwaal) als u meer beweegt.

Lees meer

Luckyjo's Smullieday

Luckyjo's Smullieday

Zondag 29 juni is het zo ver Zondag 29 juni 2003

body{background: url(http://home.hetnet.nl/~roelofkeemma/rore nederlands/achtergronden/achtergr_rood-oranje-geel.jpg)}--

Wat is de Luckyjo's Smullieday ? ? ?

Vrienden ontmoet je op Smullie.

Je leert er veel mensen kennen.

Schrijft in elkaars gastenboek en we-contact.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten