Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2003

Lievre a la Royale

Lievre a la Royale ofte Haas op koninklijke wijze. Er is een tijd geweest dat ik me zo veel mogelijk distantieerde van al wat met het culinaire te doen had. Vreemd als ik het nu bedenk, maar het was zo. Nu ja, thuis werd er altijd uitstekend getafeld. Ondanks mijn afkeer toen herinner ik me een van de opvallendste diners dat ik tot twee keer toe wel moest ?beleven?. Dat was als mijn moeder de Lievre a la royale a la Senateur Couteaux maakte. Voor de leken: dat is haas, en het recept is een Franse feesttopper.

Lees meer

Weer een leuke site...

Lekker indonesisch koken
Welkom bij de kookpagina's van Kokkie Blanda, hier vind je de lekkerste indische, indonesische recepten en gerechten van het internet

De recepten worden regelmatig aangevuld, dus als je het lekker vind en graag indisch of indonesisch mag koken, kom dan vaak langs!!

Op speciaal verzoek zijn er nu ook "makkelijke en eenvoudige" recepten opgenomen!!

Inmiddels zijn het er meer dan 1800 recepten aanwezig !!

selamat makan

http://www.kokkieblanda.nl/

Lees meer

Waarom vrouwen huilen

Een mooi verhaal die ik kreeg van iemand. Ik weet niet wie het geschreven heeft, maar dat maakt het niet minder mooi.

"Waarom huil je Mama?" vroeg een jongetje aan zijn moeder. "Omdat ik een vrouw ben" antwoordde zij. "Ik begrijp het niet" zei het jongetje. Zijn moeder knuffelde hem en zei met een vage lach: "En dat zul je ook nooit doen lieve schat, maar dat maakt niet uit." Later vroeg de kleine jongen aan zijn vader: "Papa, waarom huilt Mama zomaar zonder reden?" Zijn vader kon alleen maar antwoorden: "Alle vrouwen huilen zonder reden."

Lees meer

Kookboekenparade (1)

Een eerste blik op het enorme aanbod Hoeveel kookboeken verschijnen er per jaar? Ik zou het niet weten, even de oorspronkelijke buitenlandse uitgaven daar gelaten die later door een Nederlandse uitgever uiteindelijk vertaald worden, maar het zijn er veel. Te veel? Ja, in sommige opzichten wel. Enkele uitgevers dumpen slecht vertaalde en verzorgde boekjes, die steevast na twee jaar voor hooguit 5 euro aangeboden worden op de "aflegtafel". Ook zijn kookboeken aan trends en mode (vormgeving) onderhevig. Interieurboeken van vijf jaar geleden zijn gedateerd alhoewel ze nog steeds ter inspiratie kunnen dienen. Zo is het ook met kookboeken. Kijk maar in een willekeurig kookboek van twaalf jaar geleden: creme fraiche en veel gratins. Kijk een hedendaags standaardwerk in: rucola en balsamico.Maar welk boek nou te kiezen uit het enorme aanbod? Flauw om te schrijven natuurlijk dat dat af hangt van wat je zoekt. Wie een boekhandel binnenstapt met een goed assortiment aan kookboeken stuit steevast op enorme stapels van Jamie Oliver en Nigella Lawson. Stapelen werkt goed, zo is mijn ervaring. Hoe hoger de stapels dure boeken, hoe meer de klant geneigd is dat te kopen. Beide auteurs schrijven standaard kookboeken, algemene kookboeken in jargon. Maar wie een standaard kookboek wenst aan te schaffen heeft nog veel meer keuze. Keuze uit boeken die niet stapels hoog geetaleerd zijn en die misschien beter, duidelijker geschreven maar ook goedkoper zijn. De Consumentenbond deed verslag van een alleraardigst experiment. Zeven studenten van de opleiding Voeding & Dietiek aan de Haagse Hoogeschool kookten uit elf algemene kookboeken negen gerechten per boek. In hun oordeel namen ze ook de aantrekkelijkheid van het kookboek mee, nodigt het ook uit om te koken? In het meinummer doet de Consumentengids verslag in de rubriek Focus. Wie een standaard kookboek zoekt bespaart 12,50 euro door het goedkoopste boek te kiezen uit de drie boeken die er als beste uitkomen, indien men het aanschafbedrag afzet tegen het duurste boek van de drie boeken die als "slechtst" uit het experiment komen.

Lees meer

De verjaardag van mijn moeder

"De geboorte van een idee" en hoe het verder groeide Als je 82 jaar oud wordt, wordt het lichaam wat stijf en stram en daarmee de mobiliteit

toch wat minder.

Als je dan op die leeftijd enerzijds het geluk hebt nog een of meerdere vriendinnen te hebben

die je al vanaf jonge leeftijd kent en die vele jaren lang lief en leed met je hebben gedeeld,

heb je anderzijds de pech dat die vriendinnen ook op leeftijd zijn en met de zelfde problemen te kampen hebben.

Het gevolg daarvan is dat je elkaar niet of nauwelijks meer ziet en voor contact met elkaar afhankelijk wordt van de telefoon.

Lees meer

Beste restaurants ter wereld

uit de standaard Ga eens eten in..

Een klein restaurantje met zeven tafels en een kelner in Californie. Dat is het beste restaurant in de wereld. Alvast volgens Restaurant Magazine in een enquete die het gehouden heeft bij 300 belangrijke chefs en restaurantcritici wereldwijd.

Ook Belgie is goed vertegenwoordigd met twee plaatsen in de top-vijftig. Het gerenommeerde Comme chez Soi in Brussel mag niet in de lijst ontbreken en is het zevende beste restaurant ter wereld. De Karmeliet in Brugge bezet de tweeentwintigste plaats.

Lees meer

PREI

Winterfris

Prei is een uitgesproken wintergroente, in de winter is zijn kwaliteit optimaal. In de keuken is prei gebaat met korte bereidingstijden.


Winterfris

Prei is een uitgesproken wintergroente, in de winter is zijn kwaliteit optimaal. In de keuken is prei gebaat met korte bereidingstijden.

Samen met alle uisoorten, sjalot, bieslook en knoflook hoort prei tot de familie van de lookachtigen, de Alliaceae, en meerbepaald het geslacht look of Allium.

Lees meer

Week 18

28 april tot en met 4 mei 2003 Gaat niet zo goed met de lijn hier hoor. Op zich eet ik geen hele rare dingen, maar ik voel me echt zo opgeblazen de laatste paar dagen. Kan ik me echt ellendig door voelen. M'n spijkerbroeken zitten hartstikke strak en ik heb ook nog eens de hele dag door trek.....grrrr!

Verder gaat alles wel heel goed. Ben in m'n eentje op kantoor dus heb het aardig druk. Maar vind ik niet erg. Het zijn allemaal leuke klussen die ik moet doen.

Morgen koninginnedag, heb nog geen idee wat ik ga doen. Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op koninginnedag. Is net als met Oud en Nieuw, heb ik altijd zo het gevoel dat ik verplicht leuk moet doen...Hoop wel dat het een beetje mooi weer wordt, dan gaan we waarschijnlijk wel even naar het Vondelpark ofzo, of beetje door de Jordaan slenteren....Wat zijn jullie plannen?

Lees meer

Nog enkele Tips en marineerideeen voor bij de bbq

Voor een geslaagde BBq met een heerlijke kip....lekker veldslaatje...enz.
Heb nog aangevuld met lekkere marinades Anders dan bij braden in de pan verkrijg je bij grillen geen saus die de natuurlijke vleessmaak versterkt. Daarom worden de kruiden en specerijen op voorhand op het vlees aangebracht zodat ze voldoende tijd hebben om in het vlees te trekken. De doorsnee marinade is een smaakvolle mix van olie, wijn of fruitsap, verse of gedroogde kruiden, groenten en specerijen, en kan zowel rauw als gekookt zijn. Bedoeling is het vlees of de vis een aroma mee te geven en het tijdens het bakken of grillen voor uitdroging te behoeden, door het eerst te laten trekken in de marinade en tijdens de baktijd regelmatig te besprenkelen. Ander voordeel van marineren is dat het sommigevleeswaren malser maakt. Marineren kan, afhankelijk van de vleessoort, een of meerdere uren duren.

Lees meer

Berichten van een stadsmevrouw (VI)

Oranje boven in Amsterdam? Een gevaar voor de volksgezondheid. Over twee dagen is het weer zover en stromen duizenden mensen, mits het weer mee zit, Amsterdam binnen. Koninginnedag, of wat daar van over is. Je moet er maar zin in hebben. Eerst vroeg uit de veren, om vervolgens als vee door de NS vevoerd te worden. Na wat debacles heeft NS besloten heen de passagiers niet op het Centraal Station uit te laden, maar op de overige stations zoals Sloterdijk of Amstelstation. Vanaf daar zoekt men zelf maar uit hoe de binnenstad makkelijk te betreden is. Niet dus: Amsterdam is helemaal niet makkelijk te bereiken. Terug kan men wel via het Centraal Station. Wel oppassen voor de enorme bouwput, die later getransformeerd zal zijn tot onze eigen Noord-Zuidas. As van ons metronetwerk wel te verstaan.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten