Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2003

Week 14

31 maart tot en met 6 april 2003 Ben best trots op mezelf! Vandaag weer de hele dag op de beurs rondgehobbeld en weer keurig braaf gedaan met eten vandaag! Niet gesnaaid en gesnoept, terwijl er weer heeeeel veel lekkers langskwam...Weet niet zeker of ik het morgen weer ga volhouden hoor, maar ga het wel proberen!! Voelt wel erg goed!

Marida, die discussie op het Viva-forum heb ik inderdaad gezien. Wat sommige mensen daar zeggen is inderdaad tenenkrommend! Maar wel leuk om te lezen altijd, dat soort dingen! Moet me inhouden dan om mijn eigen commentaar er niet bij te zetten!

Lees meer

paasknutsels

naast keukenprinsesjes zijn er ook de tafelprinsesjes

Bij een Feestelijke tafel horen ook feestelijk opzetstukjes die de gasten graag zullen zien. Een mooi gedekte tafel oogt trouwens veel mooier, daarom dit artikel.

In de paasdagen komt de lente en wat is dan mooier dan je tafel op te smukken met allerhande lenteartikelen, ik deed het al met feestelijk opgemaakte eieren en het viel best in de smaak.

Je kunt de eieren schilderen bekleven maar iets heel apart is ze te omhullen met bloemen in fimoklei.

Lees meer

Forum op de homepage van Big-Big-Big

Forum over afvallen, dik-zijn en alles wat daarmee te maken heeft! op de homepage van Big-Big-Big

http://big-big-big.web1000.com/

is een nieuw forum te vinden.

Met de volgende onderwerpen:

* afvallen;

* maagbandje;

* overgewicht en zwanger;

* wat vind je van de vooroordelen over dikke mensen;

* kijk je nog wel eens tevreden in de spiegel?

Lees meer

De kunst van de perfecte espresso

Het vervolg op mijn lang geleden geplaatste artikel

Zo?n anderhalf jaar geleden plaatste ik hier op Smulweb een artikel over espresso. De reden was onze spiksplinternieuwe Vibiemme waar wij voortaan onze espresso mee zouden maken.

Nog steeds zijn wij zielsgelukkig met ons apparaat; voor ons geen senseo crema (heet zo?n ding zo?)! Koffie drinken op z?n Hollands (grote mok met een pot filterkoffie) doen we nog steeds, ?s ochtends vroeg, maar de avond is gereserveerd voor een echte espresso. Alhoewel echte? Ik denk dat we nog steeds een soort van Hollandse versie van de espresso maken.

Lees meer

Kat in de keuken.

kat met snijbonen?? Als ik denk aan kat met snijbonen, heb ik geen wrede recepten in gedachten. Dan zie ik mijn katertje met doorgezakte o-pootjes met ruim een pond snijbonen in zijn bekkie de woonkamer binnenkomen, gevolgd door zijn iets tragere broertje die het allemaal heel interessant vindt maar er niets van snapt. Mijn katertjes zijn dol op snijbonen. En op sperciebonen, courgettes, komkommmer, paprika, droog brood, eigenlijk alles wat het vrouwtje eet. De zojuist opgesomde groenten zijn niet veilig: die worden door de heren geconsumeerd, de boonsoorten liefst gekookt, de rest ook rauw. Logisch, dat je zaken als vis, vlees, kaas en vet buiten bereik van vierpotige huisgenoten houdt. Dat komkommer en paprika niet veilig zijn ligt minder voor de hand.

Lees meer

Kruiden in de vensterbank

Geen tuin, of geen plaats in de tuin? Zet wat kruiden in potjes in de vensterbank. Kruiden in huis die niet alleen moeten overleven, maar er zelf moeten floreren, hebben per dag minimaal 4 - 5 uren volle zon nodig, of al dat niet kan, 8 - 10 uur kunstlicht.

Kruiden reageren niet goed op temperatuurverschillen en mogen niet bii de verwarming of op de tocht staan. Kruiden in potten kunnen in een groepje bij elkaar worden gezet, maar zet ze vooral niet te dicht op elkaar, er moet lucht tussen de planten door kunnen, dat voorkomt ziekten en plagen.

Lees meer

het kruidentuintje

hier onder ga ik de artikelen verschenen in moestuinnieuwz(kruidenhoekje )verzamelen 'moestuin'

Bieslook: wekt de eetlust op

Het kruidenhoekje van Winiefred

Als familielid van de ui is bieslook een kruid dat zijn culinaire talenten ongetwijfeld al bewezen heeft. Lekker bij salades, aardappelen, omeletten, vis of vlees. Ga gerust creatief te werk. Winiefred helpt je alvast een eindje op weg. Het kruid is niet alleen delicieus, bovendien bevat het een flinke dosis vitamine C, wekt het de eetlust op en zorgt het voor een goede vertering. En als je dan nog weet dat bieslook kweken kinderspel is, dan kan niets je nog tegenhouden.

Lees meer

Wat is snobisme? deel 1, de snob

Bron: Kleine encyclopedie van het snobisme - Anton Moonen

De term snobisme werd voor het eerst gebruikt door William Makepeace Thackeray (1811-1863) in The Book of Snobs of de Snob Papers. Hij studeerde in Cambridge en daarna drie jaar kunstgeschiedenis in Parijs. Na zijn studie joeg hij in de kortste keren zijn erfenis erdoorheen met roulette en riskante speculaties en bleef hem niets anders over dan werken voor zijn levensonderhoud. Wat moet dat een vreselijke omschakeling zijn geweest!
In zijn oeuvre beweert hij dat men snobs in grote hoeveelheden 'in alle lagen van deze verderfelijke wereld' vindt en aldus (althans in de 19e eeuw) scheen het hem onmogelijk geen snob te zijn. Thackeray ging op bezoek bij de laat geadelde Goethe, die hem beslist tot zijn werk inspireerde door zijn honderden kuren in warme baden, reizen naar het toen nog edele Toscane en de dejeuners met keizer Napoleon of in de salons van prinsen en hertogen. Schiller beweerde zelfs van Goethe dat hij een vreselijk arrogante egoist was.

Het woord 'snob' komt van het Latijnse sine nobilitate.
S. Nob was de afkorting die men plaatste achter de naam van de Engelse studenten aan elitaire universiteiten die, ondanks hun mankerende afkomst, tot de studies werden toegelaten. Het snobisme bestond al voor Thackeray en Goethe en was in de 20e eeuw nog steeds actueel. 'Because there's snobbery in every age', schrijft W.H. Auden in 1937 in zijn Letter to Lord Byron. Of ze nu arm of rijk zijn, van adellijke afkomst of van 'lage geboorte', het lijkt snobs nooit aan hoogmoed te ontbreken. Er zijn natuurlijk duizenden, ja miljoenen dingen die men kan verachten. Het Engelse woord hiervoor is 'to snob' en de Fransen zeggen 'snober'. De correcte Nederlandse versie van dit verbum zou dus 'snobben' moeten zijn. Hoe meer u snobt, hoe sneller u zult opklimmen in de hierarchie. En zoals gezegd, er zijn beslist meer mensen, dingen, evenementen die u smakeloos zult vinden dan u durft te vermoeden. Hou afstand: 'Bescheidenheid is het laatste raffinement van de ijdelheid', schreef Jean de la Bruyere al in de 17e eeuw.

En hoe wordt de persoon die zich zo gedraagt omschreven? In de meeste woordenboeken heeft 'snob' een negatieve lading. 'Iemand die zich door een extravagante uitstraling geestelijk en cultureel boven de massa probeert te verheffen en naar sociale exclusiviteit streeft', is een van de mogelijke definities. Die is niet bepaald vleiend. 'Iemand die de omgangsvormen, de levensstijl en de taal overneemt van een milieu dat hem voornamer, modieuzer en origineler toeschijnt, en daarmee te koop loopt' is iets prettiger, maar nog altijd geen compliment. Een Nederlands woordenboek vindt zelfs: 'een persoon die voor kunstzinnig en fijn beschaafd wil doorgaan door veel belangstelling te veinzen voor kunst en wetenschap of door een dure hobby'! Een 'dure' hobby? Wat mag dat wel zijn? Als voorbeeld noemd hij 'een wijnsnob'! Dus als men geen genoegen neemt met een goedkope landwijn is men meteen een snob? Dat zou wat al te eenvoudig zijn.
Volgens de schrijver Paul Valerie is een echte snob iemand die niet durft toe te geven dat hij zich verveelt indien hij zich verveelt, en dat hij zich vermaakt wanneer hij zich vermaakt. De Nederlandse definitie blijft onbegrijpelijk en intolerant. Aangezien het woord snob van Engelse makelij is, geeft de Oxford University Press wel de neutraalste omschrijving ervan: 'iemand die te veel waarde hecht aan sociale positie en rijkdom en die mensen uit lagere klassen minacht'. We ontdekken ook wat snob-appeal is: 'het vermogen de interesse te wekken van een snob'. Er worden verder geen voorbeelden gegeven.

Waarom er zulke negatieve dingen over de snob worden gezegd, is een raadsel. Want ook in de toekomst blijft er behoefte bestaan aan snobs, die het algemene peil van het onontkoombare volk wat kunnen verhogen: mensen om jaloers op te zijn, die alles al beleefd lijken te hebben, constant bedolven onder luxe en verfijning. Het lijkt misschien een tikkeltje provocerend, maar de economie en de cultuur hebben de royale, gulle snob hard nodig.


naar deel 2, de dandy

naar deel 3, adellijke elite

Lees meer

Mijn lees (recepten) voer

Waar haal ik mijn recepten en ideeen vandaan??? Mijn favoriete recepten "voer"(lectuur):

-Allerhande(blad van Albert Heijn)

-Lekker eten zonder fratsen(blad van c 1000)

-Bonne Cuisine (club blad van Bonduelle, waar ik lid van ben)plus(blad voor ouderen)

-De originele Indonesische keuken van Lonny(bekend van T.V met Sandra Masmeijer)

-Het complete sausenboek(knorr)

-Kaloriearm koken stap voor stap(Helen Burdet)

-vitaminerijk koken stap voor stap(Helen Burdet)

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten