Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: augustus 2002

De Griekse geschiedenis van de olijf

Aangezien de Griekse Mythologie niet 1 verhaal is, maar in weze vele volksoverleveringen betreft, bestaan er ook -tig vormen die de oorsprong van de olijfboom in Griekenland aangeven. Volgens een van de overleveringen werd de olijfboom in het Hellenistische gebied verspreid door de Kouretes. Dit waren reusachtige goedhartige goden, die afkomstig waren van het eiland Evia (Euboia destijds genoemd). Deze goden zijn vooral bekend geworden door de geboorte van de God Zeus, in de Ideon-Andron grot te Psychro/Lassithi Kreta. Godin Gea (God der Aarde) die daar haar zoon ter wereld bracht om hem te beschermen tegen zijn vader, de oergod Kronos die zijn kinderen wilde opeten, om zo voor eeuwig zijn oppermacht voort te zetten. De Kouretes hielden de wacht bij de grot en als de baby huilde sloegen zij hard met hun schilden tegen elkaar om zo het gehuil te overstemmen, zodat Kronos het niet zou horen. Zij zouden vanuit Kreta de eerste wilde olijfboom verspreid hebben. Ook het uitvinden en inwijden van de Olympische Spelen wordt volgens de Mythologie aan hen toegeschreven. Met een tak van de olijfboom zouden zij de winnaar van hun eerste onderlinge wedstrijd bekroond hebben. Vanaf toen zou het gebruik om de winnaar van Olympische Spelen te bekronen met een olijftak in ere zijn genomen.

Lees meer

Kruidenwijzer

Handige weetjes over kruiden. Combineren met: tomaat, komkommer, aubergine, paprika, kaas, varkensvlees, vis, peulvruchten, gevogelte

Gebruiken in/bij: pesto, soepen, salades, stoofgerechten, kaasgerechten, eiergerechten

Hoe bewaren: invriezen

Gebruik: royaal

Wel/niet meekoken: nietCombineren met: aardappelen, tomaat, komkommer, vis, kwark, eieren

Gebruiken in/bij: sauzen, dressings, salades, soepen, kaasgerechten

Hoe bewaren: als plantje of invriezen

Gebruik: royaal

Wel/niet meekoken: niet
Combineren met: sperziebonen, snijbonen, peulvruchten, koolsoorten, komkommer, aardappelen, bieten, koolraap

Lees meer

Zes tips voor gezond en lekker eten

Tips van de Nederlandse Hartstichting. Eet geen ?verstandige? voeding die je eigenlijk niet lekker vind. Je houdt het niet vol, en schiet er dus niets mee op. Bovendien hoeft het niet. Want het is altijd mogelijk om heerlijk te eten op een manier die tegelijkertijd gezond is. De recepten van de Nederlandse Hartstichting zijn er het bewijs van. Bovendien: in de verstandige keuken is niets verboden. Het gaat hooguit om een beetje meer, een beetje minder of een beetje anders.Gevarieerd eten zorgt ervoor dat je lichaam alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Ook gevarieerd eten is niet moeilijk. Daarvoor hoef je alleen maar dagelijks iets uit elk van de volgende groepen te eten:

Lees meer

gezond koken, bakken en braden.

Tips van de Nederlandse hartstichting. Het leuke is dat er manieren zijn van koken, bakken en braden waarbij je met mijnder vet en/of zout toe kunt. En die toch heel erg lekker zijn, omdat ze het maximale uit de eigen, oorspronkelijke smaak van de ingredienten halen. Ook dat is iets wat je via de recepten vanzelf ontdekt.Met een anti- aanbakpan heb je minder maragrine of olie nodig om toch een prachtig resultaat te bereiken. Als het te bakken gerecht een beetje vet van zichzelf is, zoals gehakt, kan je soms zelfs zonder vet.Ook de grill vraagt weinig vet, mede omdat je gebruikmaakt van het vet dat van nature in het vlees zit. Zout het vlees niet van tevoren (doordoor droogt het vlees uit), een beetje achteraf is genoeg. Kruiden kan je wel gebruiken, zoals knoflook, tijm em peper. Grill niet te lang en niet te heet: zwarte korstjes zijn niet lekker en ongezond.In de wok heb je maar een klein beetje olie nodig. Je verhit dat op een hoog vuur. Vervolgens doe je er klein gesneden ingredienten in. Die bak je al roerend een paar minuten en ze zijn klaar. Dit 'roerbakken' is gezond, omdat het in olie gebeurt, er weinig zout bij nodig is en omdat de vitaminen behouden blijven. Het is zo lekker omdat de smaak van de ingredienten helemaal tot zijn recht komt en de groente knapperig blijft.De magnetron wordt meestal veroordeeld tot ontdooien en opwarmen. Dat is jammer, want het is verder ideaal voor het koken van aardappelen en groente. Omdat er maar een heel klein beetje water bij nodig is, smaken ze perfect. En de groente blijft prachtig van kleur. Omdat de kooktijden heel kort zijn, blijven de vitaminen bovendien bewaard. Ook voor vis is de magnetron heel geschikt, je krijgt er geen vette keuken van. Dus moet je de gebruiksaanwijzing toch nog maar eens uit de kast halen...

Lees meer

GLAZEN

om een kleine indruk

te geven in de verschillende type glazen. Hieronder staat een afbeelding om een kleine indruk

te geven in de verschillende type glazen.

Sommige type hebben meerdere benamingen,

of een andere naam door een klein verschil.

1- Longdrinkglas


2- Tumbler, Whiskeyglas, Old Fashionedglas

Lees meer

Lijnperikelen week 35

En weer aangekomen. Hier ben ik dan weer. Van de week een beetje dipje gehad en niet alleen lijndipje. Maar nu gaat het wel weer. Om nog even wat voor m'n vakantie af te vallen is niet echt gelukt. Ik ben weer aangekomen en wel 9 ons. Dus die moet ik er eerst maar afwerken. Nu gaat het wel weer.

Ik had van de week ook niet veel tijd om achter de pc te zitten of dan geen zin meer. Niet veel thuis geweest.

1 keer etentje gehad bij m'n moeder,ze was even een weekje in het land. En een afscheidsdineetje van een collega.

Lees meer

Satewedstrijd bij mijn schoonfamilie


Hoe ontstond de traditie om ieder jaar een satewedstrijd te houden.

Mijn man Andre is van Indonesische komaf.
Bij hem thuis zijn ze met 10 kinderen dus je moet van goeie financieele huize komen als je een feest geeft voor de hele familie.
Een van mijn zwagers wist dit goed op te lossen: hij wilde wel barbecuen maar zag het niet zitten om voor kapitalen aan vlees uit te geven.

Dus schreef hij daarvoor een satewedstrijd uit. Een kilo sate op stokjes aanvoeren en bij hem thuis kregen de stokjes een merkje zodat de jury blind proefde.
Een aantal oude tantetjes zaten in de jury en verdorie mijn Andre won!!
Waarop mijn zwager zei:"Volgend jaar bij jou!"
Hij kreeg daarbij een ruw afgezaagd stukje vuren hout in zijn handen geduwd met een goud gespoten satepen erin (O:

Lees meer

Spitskool

Wat is spitskool? Hoe kweek je het en wat doe je ermee? Spitskool is eigenlijk een soort witte kool die na de oogst beperkt houdbaar is. Wij kweken het al een poos tot tevredenheid in onze moestuin. Een nadeel is dat rupsen van de koolwitjes (de naam zegt het al) er gek op zijn. Wij planten afrikaantjes tussen de spitskool om ze tegen te houden, want we houden niet zo van gif.Als je plantjes koopt maak je het jezelf makkelijk, maar het is wel duurder. Je kunt ook zelf zaaien. Dit moet je dan begin september doen onder glas in een plantbed of potjes. Begin oktober mogen ze dan de tuin in op 40-50 cm. plantafstand. Voor de overwintering moet je wel een sterk ras kiezen, b.v. "Prospera". Vanaf begin juni het volgend jaar kan je dan oogsten.Spitskool is een soort witte kool (zoals hierboven al staat). Je kunt het dus in principe op dezelfde manier klaarmaken. De smaak is neutraal, dus op veel manieren te gebruiken. Ik vind het het lekkerst klaargemaakt in de wok met garnalen. Het recept hiervan zet ik op deze pagina. Probeer het eens!

Lees meer

De Noordoostpolder: een gedicht

A:hover {font-weight: bold} A { text-decoration: none; }

Uit het Schokker Erf 29 (mei 1995):

Noordoostpolder

Toen d'aarde bloot kwam, druipend van het water,

was het een scheppingsdag, waarop Gods hand

de stromen scheidde van het slijm'rig land,

dat rilde van verwachtingen. Verlatener

dan ooit lag Schokland, walvis op het strand.

De lip lubt om 't gebit der palissade,

harpoenen in de rug, bomen ter kade,

de flanken aangevreten en ontmand.

En uitgeloerde boeren, strak de monden,

trekken met paard en ploegschaar in de stand

de voren tot een waaier door de gronden,

delvend het wrak uit zavel en uit zand,

waar eens de golven tegen 't leven stonden

van ploegers met de helmstok in de hand.

Jan H. de Groot.

(uit: Kaleidoscopisch, De Beuk, Amsterdam, 1980)

Lees meer

3,5 % bedorven wijnflessen in Engeland

3,5 % van de honderd miljoen kisten wijn die jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk verkocht worden zijn bedorven ! De grootste problemen blijken oxidatie en besmetting met TCA, een stof die in kurk voorkomt, te zijn.

Tussen 0,7 % en 1,2 % van alle in Engeland verkochte wijnflessen hebben last van kurkbesmetting. Dit komt neer op jaarlijks ongeveer een miljoen flessen wijn. De kurkbesmetting blijkt het minst voor te komen bij Italiaanse wijnen en minder bij rode dan bij witte wijn. Wijnen van voor 2000 blijken meer kans op kurkbesmetting te hebben dan jongere wijnen.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten