Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2002

Over Garnalen.

Waar komen welke garnalen vandaan en wat zijn de juiste benamingen??

Soorten van garnalen

Iedereen die wel eens een garnalencocktail heeft gehad, kent de 'Hollandse garnaal' of zoals ze deze in Belgie noemen 'de grijze garnaal'. Eigenlijk bedoelen we hier de 'Noordzee garnaal', omdat deze garnaal niet alleen in Holland gevangen wordt, maar ook in andere landen aan de Noordzee, zoals Denemarken, Duitsland, Belgie en Engeland. De vangst van deze garnaal is seizoensgebonden. In het hoogseizoen wordt de Noordzee garnaal dagelijks vers en gekookt aan wal gebracht. Jawel gekookt. De Noordzee garnaal wordt door de garnalenvissers direct na de vangst aan boord gekookt.

Lees meer

jart's lijndagboek 18

weer wat beter Gisteravond nog meer calorieen genomen door een paar borrels te nemen en voelde me daarna nog kloteriger.

Maar goed dat was gisteren en vandaag nieuwe dag, nieuwe kansen!

Met een sloggi control slip en een lange trui ziet mijn buik er toch een stuk platter uit dan naakt onder de douche en mezelf goed lang maken, dan is die bijna recht(niet plat!)

Vanmorgen wat rugoefeningetjes gedaan en nog even achter de pc(na het ontbijt)en om 8 uur naar mijn werk.

Mijn collega die ik af kwam lossen, vroeg waarom ik nog steeds niet gezien had dat ze zo af was gevallen. Ja, dom is dat, ben er altijd zo mee bezig maar van een ander zie ik het niet.

Lees meer

Hoe hoort het eigenlijk?

Samenvatting van tafeletiquette, naar het bekende boek: "Hoe hoort het eigenlijk?". Het boek 'Hoe hoort het eigenlijk?' geldt in Nederland als een standaardwerk over etiquette. In 1939 werd dit boek voor het eerst uitgebracht door Amy Groskamp-Ten Have, sindsdien is het vele malen herdrukt.

De omslag vermeldt dat het belangrijk is om te weten 'hoe het hoort', omdat het je helpt op een respectvolle manier om te gaan met je medemens en omdat het je vrijer maakt in het maatschappelijk verkeer.

In 1999 verscheen de nieuwste editie van dit standaardwerk, herschreven en bewerkt door Reinildis van Ditzhuyzen. Uit dit boek maakte ik, naar eigen inzicht, een samenvatting van het hoofdstuk over tafeletiquette.In het boek gaat men uit van de etiquette die geldt bij het geven van een diner: het draait hier om een feestelijke en buitengewone maaltijd die thuis gegeven wordt. Algemene wenken die van belang zijn bij het geven van zo'n diner zijn:

Lees meer

Pub food

De Engelse pub


Heel lang was de pub de plaats waar

de mannen elkaar ontmoeten.

Op gezette tijden-de openingstijden

waren aan strenge regels gebonden-dronken

zij er hun bier. Zondagochtend

na de kerk, tussen de middag,

Lees meer

Dag 5, 31 januari 2002

Vol goede moed verder! Vanochtend wakker geworden door de felle zon; heerlijk, ik heb helemaal een lente gevoel. Wat mij betreft blijft het zo. Het zonnetje heeft me aan het fantaseren gezet; als ik blijf doorgaan met goed eten, dan zouden er in de zomer toch al aardig wat kilo's af moeten zijn. Zou ik dan weer in een jurk over straat durven? Mijn kledingkast hangt, misschien wel herkenbaar voor anderen, vol kleding in verschillende maten die ik soms helemaal niet of maar een paar keer heb gedragen.

Lees meer

Olijfolie

Over het gebruik en het bewaren van olijfolie Bewaar olijfolie in een koele kast buiten het bereik van direkt licht; groen gekleurd glas helpt het oxideren van de olie te voorkomen. Flessen ongeopende, op de juiste wijze bewaarde olijfolie zijn 18 tot 24 maanden houdbaar, hoewel het aroma al direkt na het persen zal afnemen. Zodra de fles geopend is, worden geur en aroma minder en na 6 maanden tot een jaar zal de olie ranzig worden. Olijfolie hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. De in een koelkast bewaarde olijfolie zal traag, dik en ondoorzichtig en vlokkig worden. Hoewel dit geen afbreuk doet aan de kwaliteit, zal de olie daardoor moeilijker te schenken zijn, hoewel de buiten de koelkast weer op temperatuur gekomen olie opnieuw vloeibaar zal worden en de witte vlokken verdwijnen. In de Provence wordt olijfolie soms gekoeld en zelfs wel eens bevroren en vervolgens op knapperig vers brood gestreken.

Lees meer

Dag 4: 30 januari 2002

Dag vier: weer een lekker dagje! Vandaag vroeg opgestaan (ik zit momenteel thuis, ben op zoek naar een baan maar heb geen haast, even lekker bijkomen van mijn vorige baan) Ontbeten met twee volkoren boterhammen met filet americain. Ben ik dol op, en het is nog lekker mager ook. Tussendoor heb ik een klein schaaltje magere yoghurt genomen met daarin een mandarijntje en een in schijfjes gesneden kiwi. Ik ben niet zo'n fruit-eter (behalve in de zomer, heerlijk! Aardbeien, druiven, meloen, frambozen, bramen, hmmmm...) en moet mezelf er echt toe zetten om toch elke dag iets te nemen. Als lunch heb ik weer twee volkoren boterhammen genomen, eentje met appelstroop (ijzer!) en eentje met filet americain.

Lees meer

De eerste drie dagen

De eerste drie dagen van mijn nieuwe eetpatroon... Zondag begon ik dan met mijn nieuwe eetpatroon. 't Ging goed. Zonder enige moeite. Met dit eetpatroon ben ik al eens 18 kilo afgevallen, en toen kwamen de feestdagen ertussen, en kon ik de draad niet meer oppakken.... Dat is inmiddels al twee jaar geleden. Was ik toen netjes doorgegaan, dan was ik nu waarschijnlijk mooi slank geweest...Maandag vind ik altijd een nare dag. Weekend net voorbij, weer vroeg opstaan.... Maar qua eten ging het prima. Ik was erg optimistisch gestemd, omdat het allemaal zo heerlijk moeiteloos ging.Dinsdag 29 januari. Een moeilijke dag. Overdag ging het allemaal prima; rond een uur of vier kreeg ik erg trek, dat heb ik opgelost door twee rijstewafels te nemen, lekker knapperig gemaakt in de magnetron. En een groot glas water erbij. Water drink ik sowieso heel veel, ben er dol op; per dag drink ik hooguit 2 glazen cola light, maar vaker nog drink ik helemaal geen frisdrank.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten