Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 2001

Richards dieetschrift 21 sept. - 13 okt. '01

Weer een nieuwe start... Weer een crisis, weer een herstart. De aanhouder wint, hoop ik dan maar. Wat kan ik nu anders doen dan na de vorige herstarts?

Blijven schrijven is natuurlijk een van de belangrijkste stappen, actief stress verminderen is het allerbelangrijkste en daar ben ik de laatste tijd actief mee bezig.

Wat heb ik de laatste tien dagen gedaan? Van een aantal dagen weet ik het niet meer, ik zal zoveel mogelijk opschrijven.

Vrijdag 21 september: stond in het teken van voorbereiden op de Dam tot Dam loop. Relatief veel koolhydraten gegeten.

Lees meer

dagboek v/e lijner dag 273

leuk dagje uit Gisteren was dus de dag en ik stond om 6 uur naast mijn bedje. Douchen, optutten, zenuwen, 3x naar de wc. De laatste tijd had ik veel met Adiet gemaild. Ze bleek bijna mijn zielsverwante of anders mijn tweelingzus en juist daarom was ik zenuwachtig. Niet voor de dag zelf, maar hoe zouden ze me vinden? Vinden ze me een beetje gezellig en kan ik mezelf zijn?

Ik had een beetje te makkelijk gedacht over de afstanden in Utrecht en van het station naar Adiets huis bleek een pokke-end. Behalve de afstand kwam ik junks en/of daklozen tegen die bedelden. Ik voelde me alles behalve op mijn gemak. Inplaats het half uur die ik had gerekend, was het een uur lopen en de eerste blaren onder mijn voeten had ik te pakken.

Lees meer

Lijnperikelen

Een vervolg of niet????????????????????????? Ik heb vandaag eens m'n dagboek overgelezen. En wat andere dagboeken gelezen. Pffffffff wat een confrontatie was dat weer.

Het is nu een half jaar geleden dat ik stopte met m'n dagboek. En ik had gehoopt en zelfs gedacht dat ik kon blijven wegen wat ik toen woog. Wat heb ik dat mis gedacht. Hoe heb ik me zo kunnen vergissen. Ik schreef dat ik in ieder geval het zwemmen weer had opgepakt. Ja toen wel, ik weet nog niet eens voor hoelang. Fitness ook zoiets wat ik eens in de zoveel maanden oppak. En dan ga ik 2 keer en dan komt het er niet meer van. Maar het ergst van al is m'n gewicht. Ik was toen aardig afgevallen, ik begon met 84 kilo en nog wat en eindigde op 79. Ik dacht dat wel vast te houden of in ieder geval niet meer boven die 80 uit te komen. Nu niks is minder waar.

Lees meer

Uien

Alles over de ui, tegenwoordig een van de meest gebruikte ingredienten. Uien komen van oorsprong uit het Midden-Oosten: de streek van Iran tot West-Pakistan en het aangrenzende zuidelijk Rusland. Van daaruit moet de uienteelt verspreid zijn in oostelijke en westelijke richting. In China (en later in japen, Taiwan, Korea) zijn heel andere cultuurvormen ontstaan dan in het Westen.
Via Mesopotamie is de ui waarschijnlijk in Klein-Azie geintroduceerd. In het oude Egypte is de ui zeker al 5000 jaar lang een belangrijk voedingsmiddel. Afbeeldingen ervan zijn nog te vinden op de tempelmuren en graftomben daterend uit zowel het Oude als het Nieuwe Rijk. Herodotus (5e eeuw v.Chr.) verwonderde zich over de grootte van de pyramide van Cheops, die 2000 jaar eerder door mensenhanden was opgetrokken - wat moest dat niet gekost hebben! Volgens zijn tolk gaf een inscriptie aan welke som geld er ten behoeve van de slaven alleen al aan radijs, look en uien besteed was (Historie II), een verhaal dat niet kon worden bevestigd. Vanaf de 15e eeuw v.Chr. werden lookbollen gebruikt bij het mummificeren.
Dat de ui tot de veelgebruikte voedingsgewassen in Egypte behoorde, weten we onder meer door de Bijbel. Toen Mozes de Israelieten uit Ghosen naar Kanaan leidde, verlangden zij tijdens hun barre tocht al gauw terug naar de geneugten van Egypte, waar zij onder meer uien en knoflook aten zoveel ze maar wilden (Numeri 11:5). De boeken van Mozes werden pas eeuwen later opgetekend. Ook in de Koran (7e eeuw na Chr.) komt de episode voor; de opsomming van voedingsmiddelen verschilt, maar ook hier worden uien vermeld.
Via Kreta raakten uien omstreeks 1000 v.Chr. bij de Grieken bekend. In de klassieke periode vormden uien een geliefd voedsel. Ze werden meer als groente dan als kruid gegeten, zowel gewaardeerd om hun smaak als hun voedingswaarden en door artsen voorgeschreven. In de literatuur worden ze frequent genoemd (voor het eerst door Homerus en het meest door Aristophanes).
De Romeinen verwelkomden de lookgewassen evenzeer. De vroegst bekende beschrijvingen van alliums (althans in het Westen; de Chinezen beschreven hun soorten een eeuw eerder) zijn van de hand van Theophrastus in de 4e eeuw v.Chr. Op zijn geschriften baseert Plinius zich nog grotendeels. Bij Cato (zelfde tijd) en Columella (1ste eeuw) vindt men meer over de teelt.
Terwijl de populariteit bij het volk groot bleef, nam deze op den duur af bij de hogere standen: om hun doordringende geur werden de lookgewassen soms geringschat, goed voor boeren en slaven.
Men moet zich de uien van weleer kleiner voorstellen dan ze nu gewoonlijk zijn. Uit de door de vulkaanuitbarsting verkoolde uien die bij Pompei zijn opgegraven valt op te maken dat de soorten daar (in de 1ste eeuw) ongeveer 2,5 cm groot geweest moeten zijn. Men kende in de Oudheid zowel zoete als scherpe uien (die van Cyprus werden althans als scherp gekwalificeerd). Diverse soorten vermeerderden zich door de vorming van zijbollen, zoals onze tegenwoordige sjalot. De 'ui van Askelon', die zijn naam gaf aan de sjalot, kan echter niet de plant zijn die er later in deze streek in het wild is aangetroffen. Deze soort vormt geen klisters en is nooit in cultuur gebracht. Het kunnen natuurlijk andere uien uit de Levant geweest zijn. Het is in de antieke bronnen niet altijd duidelijk om welke soorten ui het handelt, maar er is toch veel meer over bekend dan wat we weten over uien in de vroege middeleeuwen.

Lees meer

Geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur

Waarom eten wij eigenlijk? Natuurlijk eten we om in leven te blijven. Maar eten heeft nog heel wat meer functies. Een artikel over eten en eetcultuur. Eenvoudig, maar voedzaam heet de studie die Jozien Jobse-van Putten heeft gedaan naar de eetgewoonten van de 'doorsnee' Nederlander vanaf de Middeleeuwen tot nu. 'Eenvoudig, maar voedzaam' heten ook de maaltijden die heer Olivier B.Bommel nuttigt na afloop van het zoveelste avontuur dat hij doorstaan heeft samen met zijn jonge vriend Tom Poes. Dan gaat het soms over erwtensoep en kapucijners met spek. Want, 'Hollands eten' dat is veel en vet en stevig, 'Hollands eten' dat is stamppot met worst, dat is pap waar de lepel in blijft staan, dat is een bietenprak met speklapjes. Toch is die typisch Hollandse kost niet het onderwerp van dit boek.

Lees meer

Weer een lijnster84

Zondag 30-9 Oke, hier het beloofde verslag :-), hoewel ik de helft wel zal vergeten. Zit hier met een heel duffe kop, maar zo'n 5 uur geslapen, en dan ben ik niet op mijn best maar ik ga vanmiddag wel een uurtje bijtanken, en in dit geval bedoel ik slaap, geen bier... Jart en Richard zijn net de deur uit, dus ik heb even tijd :-)

Jart zou hier gister om half 9 zijn, maar het was verder lopen dan zij dacht, dus het werd wat later, en ik in de tussentijd steeds zenuwachtiger. Maar toen ze er een keer was, was ze niks anders dan ik me voorgesteld had, een hele leuke meid, dus de eerste vuurdoop had ik gehad.

Lees meer

In welke eeuw kwam het theezeefje in gebruik?

Nederlands centrum voor volkscultuur In de achttiende eeuw. Het theezetten gebeurde in die tijd iets anders dan tegenwoordig. In een klein potje zette men sterke thee, die daarna in het kopje werd aangelengd met water. De theebladeren die in het kopje terechtkwamen werden met het theelepeltje uit de thee gevist. Daarom ontwikkelde men het theezeefje. Aanvankelijk was het niet meer dan een lepel met gaatjes: een soort 'lepelzeefje'. Hiermee verwijderde de theedrinker de blaadjes uit het kopje of uit de pot. Later hing men een soort zeefkorfje voor de tuit. In de negentiende eeuw kwam het zeefje op de markt dat op het kopje werd gelegd, waarna de thee met blaadjes door het zeefje werd geschonken.

Lees meer

Weer een lijnster83

zaterdag 29-9 ... ik zit al kant en klaar om uit te gaan met de smulwebbers, helaas is het nog geen 7 uur, en zal ik nog even moeten wachten. Van pure voorpret (weg zenuwen, niks geen last meer van) was ik om half 6 al klaar wakker en ben ik maar opgestaan :-). Moet alleen zo nog even stofzuigen, maar da's 's ochtends zo vroeg een beetje aso voor vriend en buren. Bovendien, als ik het een beetje netjes wil hebben voor ze me komen oppikken, kan ik het beter net van te voren doen. Al die huisdieren zien kans om al mijn noeste huisvlijt in 2 uur volledig teniet te doen en dan is het weer een chaos. Vanavond waarschijnlijk geen uitgebreid verslag meer. Maar ik ga me vandaag niet inhouden. Ik wil eten en belgische biertjes drinken en gewoon helemaal nergens op letten.

Lees meer

TE GEK

Gevonden op het net, hoop dat je er evenveel plezier aan beleefd.

Heineken die in de hemel zijt

uw naam wordt gebrouwen

uw bar zal komen

uw drank zal vloeien

gelijk in deze kroeg zoals ook bij ons thuis

geef ons heden ons dagelijks bier

en vergeef ons onze katers

zoals wij ook de barman vergeven

Lees meer

dagboek van LOES ...van 115 naar 65 kilo (20)

Beloofd is beloofd... ik ben weer aan het steppen gegaan,maaaaaaaaaaaaar............ Blijf ik nou stom doen...???

ik had toch echt meer getypt...wat heb ik nou weer fout gedaan???

Maar ja, we gaan maar opnieuw beginnen.

Zoals beloofd ben ik gaan steppen,maar o,o,wat protesteren m'n spieren,dat is niet te filmen.

Vooral onderin de rug is het erg. Met boodschappen doen heb ik me maar beperkt tot de extra dingen, mannetjelief heeft de boodschappen gedaan, lief he?

Maar ik zet door hoor,de luie spieren zullen wel moeten meewerken en het omliggende vet gaan verbruiken.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten