Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2001

Richards dieetschrift 30 april 2001

Nummer 17 Vanmorgen gewogen: 105.5, onsje lichter. Het afvallen gaat langzaam, maar gestaag.

Ontbijt: de wortels zijn op! Fruit ook trouwens, ik was vergeten dat vandaag de winkels doorgaans dicht zijn. Twee sneetjes brood en twee glazen karnemelk genomen.

Middageten: drie sneetjes brood (zelfgebakken: met nasikruiden), En op de vrijmarkt een bakje aardbeien gehaald. Stervensdruk in Amsterdam, nog drukker dan de jaren ervoor. Ik wil eigenlijk nog een broodje kaas ergens halen, maar die stand is als ik terugkom gesloten. Voor mij is dan het nog een heel eind lopen, en na vier uur vrijmarkt hou ik het dan voor gezien. Tenminste, op het station hebben ze nog ijs... Op het station besluit ik vanwege de rij toch nog van de verleiding af te zien, en hoewel ook het pompstation roept "Haagen Dazs!" loop ik toch maar naar huis.

Lees meer

dagboek v/e lijner dag 120

het wil maar niet lukken! Het lukt me maar niet om af te vallen en ik vind dat zo zwak van mezelf. Het gaat maar om 5 kilo en ze zitten zo vast als een huis. Ik heb me(tegen mijn gewoonte in)de afgelopen 3 dagen gewogen. Zaterdag woog ik 74.9, zondag woog ik 75.4 en vandaag woog ik 74.5. Verschil met gisteren en vandaag is dat ik gisteren nog ongesteld was, maar of dat nou echt een kilo schelen moet? Het gaat precies zo als andere jaren, ook al schrijf ik het nu allemaal op. Stiekum zit ik te denken om toch maar weer een echt dieet te doen, dat ziekenhuisdieet of een paar weken alleen modifast of maaltijdplus. Maar ik weet ook dat dat niets oplost. Met dat ziekenhuisdieet vreet ik me de weekenden klem en na een weekje modifast, komt het me waarschijnlijk zo de neus uit dat ik het opgeef en alles eet wat ik lekker vind. Het uiteindelijke resultaat kan ik hier voorspellen zonder helderziende te zijn; niets afgevallen en 5 kilo zwaarder. Waarom krijg ik die knop niet zo om dat ik op zo'n manier ga eten dat ik gezond bezig ben en afval? Waarom lukt het me om de eerste dagen van de week "netjes" te eten en neem ik aan het einde van de week alles wat verkeerd is? Goed, mijn hormonen konden nu een reden zijn, maar ik heb het iedere week en ik ben(gelukkig)niet iedere week ongesteld. Ook al ben ik zo happy met mijn nieuwe start wat mijn werk betreft, om eens en voor altijd nu eens tevreden te zijn met mijn lijf met of zonder kilo's extra, ik krijg het niet voor elkaar. Ik ben nu 40, ik zou toch wijzer moeten zijn. Goed en nu stop ik, want ik baal van dit geklaag en ik ga hier ook niet opschrijven wat ik allemaal gehad heb dit weekend, want jullie zouden er misselijk van worden. Ik ga hier ook geen belofte doen dat ik mijn leven weer ga beteren, want ik moet jullie die belofte niet doen, die moet ik aan mezelf doen. Op het moment overheerst het vervelende stemmetje; je kunt het toch niet, jij bent veel te stom, jij bent veel te zwak, je bent een stomme zwakke trut en je kunt niets, niets goed doen, nahnahnanahna! Ik ben aan het zoeken naar dat andere stemmetje, die van; tuurlijk kun je het, je bent sterk, jij kunt alles wat je maar wilt, jij wilt dit voor jezelf, tsjakkaaaa! Nee helaas, volgens mij is dat stemmetje verdwenen.

Lees meer

Richards dieetschrift 29 april 2001

Nummer 16 Gewogen, 105.6 kilo. Drie ons minder dan gisteren, en ik heb even de tijd genomen om al die getallen die ik vanaf 23 februari genoteerd heb eens in een grafiekje te zetten. Ziet er leuk uit, ik denk er aan om het op mijn pagina te plaatsen... Dan zie je meteen het verschil tussen mijn vreetbuien voor het dieet en mijn "vreetbuien" erna.

Ontbijt: appel, winterpeen.

Tussendoor: appel.

Middageten: appel, vier sneetjes zelfgebakken brood, glas boullion.

Avondeten: groentensoep, aardappels, witlof, flinke ribkarbonade (vet weggesneden).

Lees meer

Richards dieetschrift 28 april 2001

Nummer 15 Vanmorgen gewogen: 105.9 kilo, zeven ons zwaarder dan gisteren. Zegt niets, hoewel er een trend naar beneden is te bespeuren in de afgelopen dagen. Ik begin de laatste tijd het gevoel te krijgen dat het allemaal loze informatie is om mijn dagelijkse wegingen te vermelden; de getallen geven echter wel weer hoe lachwekkend het kan zijn als je je iedere dag weegt. Zelf heb ik niet zo'n probleem met die schommelingen; ik ben me heel bewust van de waarde van die getallen: neem ze met een korreltje zout van ongeveer een pond :-)

Lees meer

Waarop koken we, Gas-Keramisch-Inductie

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk waarop willen we koken? Gas, electra, halogeen, hilight, inductie, of een kombinatie hiervan. Er is tegenwoordig veel keus en elke energiebron heeft zo zijn voor- en nadelen. Het normale 60cm kookveld maakt steeds meer plaats voor het breedere kookcentrum van minimaal 90cm al dan niet voorzien van een warmhoudoven, afbaklade, pannerekken, messenlade of spoelbakje. Deze fornuizen passen helemaal in het beeld van de moduulkeuken, waarin elke aktiviteit z`n eigen unit krijgt.Ze kunne voorzien zijn van 6 tot 8 (gas)pitten met apparte vispan- of wokbrander, grill- en/of warmhoudplaat en meerdere ovens voor bakken, garen en grillen/gratineren.Even afgezien van het uiterlijk van het kookcentrum blijft de vraag: op welke energiebron gaan we koken? Koken op gas is percies regelbaar, koken op halogeenlicht gevoelig en op inductie razendsnel, veilig en energiezuinig. De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget. Sommige keramische platen bieden een combinatie van warmtebronnen. Helemaal ideaal zijn de kookmodules (diverse kookplaten, grill/friteuze, stoompan) die tot een complete kookbaterij kunnen worden samengevoegd.Bij het keramische koken is halogeen inmiddels ingehaald door het hilight die danzij het nieuwe soort glas de gevoeligheid van gas benadert. Dit zogenaamde High speed of High transglas laat de warmte beter en sneller door. Sommige keramiese kookplaten hebben het gemaak van een aankookregeling. Op dergelijke kookplaten kan de inhoud van een pan razendsnel aan de kook worden gebracht, waarna automatisch wordt teruggeschakeld naar het gewenste doorkookniveau. Terug naar de keuken lopen om de temperatuur lager te zetten hoeft dan niet meer.Bij inductief koken wordt (vrijvings)warmte direct in de panbodem opgewekt door een sterke electromagneet. De plaat zelf wordt daardoor slechts matig warm (circa 70?c), waardoor overgekookt voedsel niet kan inbranden. Inducatief koken is net zo makkelijk te regelen als gas en is bij vloeistof supersnel met een laag energie verbruik. Bij b.v. magere melk of een roux is wel enige voorzichtigheid geboden met het oog op aanbranden. Verder is het erg veilig, b.v. een vlam in de pan is uitgeslotenHet moduleconcept biedt de mogelijkheid om met losse inbouwelementen uw eigen kookbatterij samen te stellen. Naar eigen inzicht kunnen gaspitten, wokbrander, keramisch, induktie, stoom, grill en friteuse worden gecombineer, eventueel aangevuld met een randafzuiger.Kijk ook eens op mijn pagina daar staan nog meer artikelen. Onder andere over stoomovens, en een leerzaam artikel over olijfolie.

Lees meer

Glimlach

gedicht over onverwachte mensen. Begin de dag,

met een glimlach.

Soms een dikke traan,

laat die ook maar gewoon gaan.

Als je denkt soms ben ik alleen,

kijk dan maar eens goed om je heen.

Ook al heb je het nog zo zwaar,

er staat altijd wel iemand voor je klaar.

Ben je naar die gene op zoek,

Lees meer

Amerikaanse en Engelse maten & gewichten

Omdat ik hier zelf elke keer weer tegenaan loop, en omdat ik denk dat meer mensen hier nog wel eens wat aan zouden kunnen hebben: een lijstje Amerikaanse en Engelse maten & gewichten. De maten zijn allebei bij benadering! Houd daar rekening mee. Maar goed, koken is dan ook zelden een kwestie van nauwkeurig wegen, maar toch... Als jullie vinden dat iets niet klopt, aan deze of andere lijst, laat het me dan weten.

1 pinch (snufje) = 0,5 gram

1 dash (3 druppels) = 1,25 gram

1 teaspoon (tsp) (vloeibaar) = 5 gram

Lees meer

Richards dieetschrift 27 april 2001

Nummer 14 Vanmorgen gewogen: 105.2 kilo, 9 ons lichter dan gisteren! Na die extra's in de middagpauze... Ik ben in ieder geval lichter dan in de laatste drie maanden. Het gaat de goede kant op.

Ontbijt: appel, halve winterpeen, sneetje brood, ei. Ik ben er dit keer lekker voor gaan zitten, dat is beter dan alles zo achter het aanrecht verstouwen :-)

Middageten: om half twaalf een appel, halve winterpeen en twee sneetjes brood gegeten. Onbevredigd, dus in de pauze twee broodjes erbij genomen, met rosbief, ei en filet americain. Soep vooraf. Echt teveel van het goede; zoveel honger had ik niet. Dus weer een vreetbui!

Lees meer

Origineel kinderfeest

Kraampjesfeest Hierbij enkele suggesties die goed van pas kunnen komen bij een feestelijke gelegenheid waar kinderen de hoofdrol spelen. Geschikte gelegenheden voor een kraampjesfeest: kommuniefeest in open lucht, zomers verjaardagspartijtje,...KLEUR: Hoe feller hoe liever.

Alle felle kleurtje zijn geschikt. Het is belangrijk bij kinderfeestjes dat de tafel gedekt wordt in aantrekkelijke kleuren en met grappige accessoires. Maak bv. servetringen in brooddeeg. Die laat je het feestvarkentje dan zel beschilderen voor het feest. Het brooddeeg maak je van 1/2 kg bloem, een kop zout en een bierglas water. Na het kneden, in model brengen en bakken van het deeg, kan je de servetringen dan beschilderen met waterverf, acrylverf of plakkaatverf. Wanneer je deze laag verf bovendien vernist blijven de brooddeegringen jaren goed!

Lees meer

Tapasparty

Zoals we allemaal wel weten zijn tapas Spaanse proevertjes om bij een aperitief te serveren. Deze mediterrane proevertjes zijn heel geschikt om van een zomerse avond een feest te maken dat tot in de vroege uurtjes kan uitlopen (ik spreek uit ondervinding). Deze hapjes maken wel degelijk de tongen los.

Geschikte gelegeheden voor een tapasparty: als alternatief voor de barbeque, een ongedwongen samenzijn met vrienden, familie, romantisch etentje voor twee, voor al wie jong van hart is en een zuiderse ziel heeft.Kleur = Spaans vuur

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten