Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 2001 (pagina 1 van 19)

Gastronomie

Een artikel over de ontwikkeling van onze eetgewoontes De eerste stap tot de ontwikkeling van de gastronomie was het gebruik van vuur door de voorhistorische mens om zijn eten te koken. De familie schaarde zich rond het vuur om gezamenlijk van de maaltijd te genieten. Dit is te zien op de prehistorische grotschilderingen van Les trois-Freres in Ariege in Zuid-Frankrijk.
In de oude beschavingen van Assyrie, Babylonie, Perzie en Egypte kon men al spreken van een zekere gastronomie.… Lees meer »

Richards dieetschrift 21 sept. – 13 okt. ’01

Weer een nieuwe start… Weer een crisis, weer een herstart. De aanhouder wint, hoop ik dan maar. Wat kan ik nu anders doen dan na de vorige herstarts?

Blijven schrijven is natuurlijk een van de belangrijkste stappen, actief stress verminderen is het allerbelangrijkste en daar ben ik de laatste tijd actief mee bezig.

Wat heb ik de laatste tien dagen gedaan?… Lees meer »

dagboek v/e lijner dag 273

leuk dagje uit Gisteren was dus de dag en ik stond om 6 uur naast mijn bedje. Douchen, optutten, zenuwen, 3x naar de wc. De laatste tijd had ik veel met Adiet gemaild. Ze bleek bijna mijn zielsverwante of anders mijn tweelingzus en juist daarom was ik zenuwachtig. Niet voor de dag zelf, maar hoe zouden ze me vinden? Vinden ze me een beetje gezellig en kan ik mezelf zijn?… Lees meer »

Lijnperikelen

Een vervolg of niet????????????????????????? Ik heb vandaag eens m’n dagboek overgelezen. En wat andere dagboeken gelezen. Pffffffff wat een confrontatie was dat weer.
Het is nu een half jaar geleden dat ik stopte met m’n dagboek. En ik had gehoopt en zelfs gedacht dat ik kon blijven wegen wat ik toen woog. Wat heb ik dat mis gedacht. Hoe heb ik me zo kunnen vergissen.… Lees meer »

Uien

Alles over de ui, tegenwoordig een van de meest gebruikte ingredienten. Uien komen van oorsprong uit het Midden-Oosten: de streek van Iran tot West-Pakistan en het aangrenzende zuidelijk Rusland. Van daaruit moet de uienteelt verspreid zijn in oostelijke en westelijke richting. In China (en later in japen, Taiwan, Korea) zijn heel andere cultuurvormen ontstaan dan in het Westen.
Via Mesopotamie is de ui waarschijnlijk in Klein-Azie geintroduceerd.… Lees meer »

Geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur

Waarom eten wij eigenlijk? Natuurlijk eten we om in leven te blijven. Maar eten heeft nog heel wat meer functies. Een artikel over eten en eetcultuur. Eenvoudig, maar voedzaam heet de studie die Jozien Jobse-van Putten heeft gedaan naar de eetgewoonten van de ‘doorsnee’ Nederlander vanaf de Middeleeuwen tot nu. ‘Eenvoudig, maar voedzaam’ heten ook de maaltijden die heer Olivier B.Bommel nuttigt na afloop van het zoveelste avontuur dat hij doorstaan heeft samen met zijn jonge vriend Tom Poes.… Lees meer »

Weer een lijnster84

Zondag 30-9 Oke, hier het beloofde verslag :-), hoewel ik de helft wel zal vergeten. Zit hier met een heel duffe kop, maar zo’n 5 uur geslapen, en dan ben ik niet op mijn best maar ik ga vanmiddag wel een uurtje bijtanken, en in dit geval bedoel ik slaap, geen bier… Jart en Richard zijn net de deur uit, dus ik heb even tijd :-)
Jart zou hier gister om half 9 zijn, maar het was verder lopen dan zij dacht, dus het werd wat later, en ik in de tussentijd steeds zenuwachtiger.… Lees meer »

In welke eeuw kwam het theezeefje in gebruik?

Nederlands centrum voor volkscultuur In de achttiende eeuw. Het theezetten gebeurde in die tijd iets anders dan tegenwoordig. In een klein potje zette men sterke thee, die daarna in het kopje werd aangelengd met water. De theebladeren die in het kopje terechtkwamen werden met het theelepeltje uit de thee gevist. Daarom ontwikkelde men het theezeefje. Aanvankelijk was het niet meer dan een lepel met gaatjes: een soort ‘lepelzeefje’.… Lees meer »

Weer een lijnster83

zaterdag 29-9 … ik zit al kant en klaar om uit te gaan met de smulwebbers, helaas is het nog geen 7 uur, en zal ik nog even moeten wachten. Van pure voorpret (weg zenuwen, niks geen last meer van) was ik om half 6 al klaar wakker en ben ik maar opgestaan :-). Moet alleen zo nog even stofzuigen, maar da’s ‘s ochtends zo vroeg een beetje aso voor vriend en buren.… Lees meer »

TE GEK

Gevonden op het net, hoop dat je er evenveel plezier aan beleefd.
Heineken die in de hemel zijt
uw naam wordt gebrouwen
uw bar zal komen
uw drank zal vloeien
gelijk in deze kroeg zoals ook bij ons thuis
geef ons heden ons dagelijks bier
en vergeef ons onze katers
zoals wij ook de barman vergeven
en leidt ons niet naar de frisdrank
maar verlos ons van het malt
want uw bier is het koninkrijk
en de kracht en de heerlijkheid
tot aan de sluitingstijd

PROOST!!!!!… Lees meer »

Oudere posts