Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2000

Het beste uit de Aziatische keuken

De invloeden en gebruiken in Aziatische landen INDIA

Het is uit gestrekte gebeid dat India beslaat is op cultureel valk een van de rijkste en meest complexe gebieden ter wereld.

Eeuwenlang hebben tal van grootmachten, zowel vijandelijke als meer vriendelijke snit, India ?ontdekt? en er nieuwe culinaire gewoonten ge?ntroduceerd, in ?ruil? voor recepten, specerijen en exotische vruchten.

Vanuit culinair oogpunt echter heeft India altijd meer gegeven dan het heeft ontvangen.

Vrijwel elk ingredient voor een Indiaans maal is inheems en elke regionale keuken gebruikt eigen producten.

Lees meer

Kazen van Europa

In dit artikel een overzicht van buitenlandse kazen. De landen zijn in alfabetische volgorde opgenomen. Brusselse kaas of Hette kaas. Deze kaas is plat rond (950 gr) wit zacht en brokkelig. Ook in segmenten verpakking verkrijgbaar. De smaak is scherp, zout. Lekker op toast of brood.

Herve en Remoudou zijn zachte kazen. Verkrijgbaar in kubus of staafvorm. Zachtzuivel met een oranje korstflora. De smaak is mild geuren, later penetrante geur en pikante smaak. 45% veeetgehalte. Lekker als dessert, op toast of als snack.

Lees meer

Buitenlandse kazen

In dit artikel een overzicht van buitenlandse kazen. De landen zijn in alfabetische volgorde opgenomen. Brusselse kaas of Hette kaas. Deze kaas is plat rond (950 gr) wit zacht en brokkelig. Ook in segmenten verpakking verkrijgbaar. De smaak is scherp, zout. Lekker op toast of brood.

Herve en Remoudou zijn zachte kazen. Verkrijgbaar in kubus of staafvorm. Zachtzuivel met een oranje korstflora. De smaak is mild geuren, later penetrante geur en pikante smaak. 45% veeetgehalte. Lekker als dessert, op toast of als snack.

Lees meer

Bagel, het brood met een gat

Geschiedenis van de Bagel. De knapperige ringvormige bagel- het woord betekent armband in het Duits- was het dagelijkse brood van de Joden in Oost-Europa. Vooral in Amerika wordt het nu heel veel gegeten. Maar ook in Nederland zien we de bagel steeds vaker bij de bakker verschijnen. Net als de Challe is het van Zuid-Duitse oorsprong, maar kreeg zijn definitieve vorm in de Poolse plaatsjes en dorpen. Het werd op straat verkocht uit manden of hangend aan een lange stok. Venters moesten er een vergunning voor hebben. Door hun vorm- geen begin en geen eind- symboliseerden bagels de levenscyclus. In vroeger dagen werden ze geacht bescherming te bieden tegen demonen en kwade geesten, weerden ze kwade ogen af en brachten geluk. Toen de Joden massaal uit Oost-Europa wegtrokken naar Amerika, Canada en Europa, verkochten velen bagels uit handkarren in de Lower East Side van Manhattan en in de East End van Londen.Ondanks dat er nu heel veel verschillende bagels te koop zijn in New York, maken de puristen de originele eenvoudige waterbagels. Deze worden gemaakt door ringen van gerezen deeg enkele seconden in flink kokend water te leggen, ze dan uit te laten lekken, af te koelen en vervolgens te bakken tot ze goudkleurig, glanzend en knapperig zijn. Ze zijn heerlijk als ze supervers zijn en nog een beetje zacht van binnen. Ze kunnen echter snel taai en leerachtig worden en dan kun je ze het beste opensnijden en roosteren.

Lees meer

FRITUUR INSTRUCTIES

FRITUUR INSTRUCTIES  Frituur bakken dienen trapsgewijs dus langzaam op temperatuur te worden gebracht.

 Bij minder drukte, temperatuur ca. 30? C lager zetten.

 Deksel op de pan leggen indien deze niet wordt gebruikt.

 Regelmatig reactie snelheid thermostaat testen.

 De bakken regelmatig uitkoken.

 Frituurvet regelmatig zeven (indien mogelijk na iedere piek.)

 Manden of bakken nooit overladen met product

(dit verlaagd de kwaliteit, capaciteit en verhoogd het vet verbruik en de wachttijd).

Lees meer

Bhang voor beginners

Bhang is een hennepdrank die al duizenden jaren in grote delen van Azie gedronken wordt. Bhang is een hennepdrank die al duizenden jaren in grote delen van Azie Voor mensen die niet roken is het weer eens wat anders dan space-cake. Het maken van je eigen Green Whiskey is niet moeilijk maar kost wel even tijd. Het is ideaal om bijvoorbeeld de restprodukten van je nederwiet in te verwerken. De hieronder beschreven bereidingswijze haalt de werkzame bestanddelen uit de kleine topjes en de bladeren. Het is een basisrecept waarop later naar hartelust gevarieerd kan worden. De eerste stap: Het is belangrijk dat de wiet goed gedroogd is. De allerbeste toppen gebruik je om op te roken. De rest meng je met een beetje water in bijvoorbeeld een vijzel. Dan is het een kwestie van goed stampen net olang totdat je een groene pap krijgt. Ten Tweede: Meng water met melk of yoghurt in gelijke delen. Het vetgehalte van de yoghurt of melk zorgt ervoor dat de werkzame bestanddelen van de wiet goed worden opgelost. Voeg hieraan naar smaak wat kruiden aan toe. Basiskruiden zijn peper, kaneel, foelie, kruidnagel en venkelzaad. Vervolgens: Giet het water/melk of het water/yoghurt mengsel met de kruiden over de doek met de wietpap. Tijdens dit proces moet er goed gekneed worden. Eventueel enkele keren herhalen. Ten slotte wring je het sap uit de doek. Als het goed is gegaan heb je nu een troebel groen drankje, dat is Bhang. Het zal even exprimenteren zijn voor je een echt lekker drankje hebt. Het is echter zeer de moeite waard om er wat wiet en wat tijd voor te nemen. Variaties zijn denkbaar in de hoeveelheden waarmee je de kruiden toevoegt. Probeer ook eens andere kruiden. Vruchtensappen lenen zich ook uitstekend voor verdere expirimenten.

Lees meer

Surinaamse eetgewoontes

Hoe en wat eet men in suriname In suriname bestaan een heleboel eetculturen,dit komt door de vele geloven die er zijn en ook daar is weer verschil tussen.

Zo zal een Hindoe van de rode vlaggen beslist geen rundvlees eten.Ik al me nu even beperken tot deze tak.Zoals ik dus al zei eten zij beslist geen rundvlees maar weer wel varkensvlees,kip en allerlei soorten vis.Men gebruikt meestal gekookte witte rijst erbij en ze maken hiervan met hun rechterhand een balletje en schuiven dit met hun duim in de mond.Surinaamse hindoestanen zijn ontzettend gastvrij. Het is nl zo dat als je bij dee mensen op visite komt ze je altijd iets te eten en te drinken aanbieden, ouden e dit niet doen dan beledigen ze je.De hindoestaanse huisvrouw maakt haar kerrie zelf, en elke vrouw heeft daar weer haar eigen gerecht voor.

Lees meer

HEERLIJKE BRUNCHTIPS!!!!!!!

Ik heb zalige, aparte SANDWICHES op mijn site gezet.

Ziet er apart uit, smaakt verukkelijk en is in een handomdraai gemaakt! Omschrijving :tips sandwiches met ham en.....

Aantal personen

keuken Frans

Techniek N.v.t.

Smaak Anders

Soort gerecht Lunch/Brunchgerecht

Hoofdingredient Brood

In combinatie met Vlees

Lees meer

TIPS

WETENSWAARDIGHEIDJES Bij het maken van een saus of gebonden soep moet u vaak een roux gebruiken, bij het maken van een roux moet u een aantal dingen in de gaten houden.

Verhouding boter en bloem moet goed zijn

Hete roux koude vloeistof

Koude roux hete vloeistof

Ook kunt u bij het maken van een roux kruiden toevoegen die geven dan extra veel smaak af.

Een uitje of knoflook en tomaten puree geven ook veel extra smaak en u ontzuurt de tomaten puree dan meteen. Bij het maken van ingewikkelde recepten is het heel belangrijk om goed te lezen en een goede voorbereiding te maken in vaktermen noemen wij dat mise a place maken.

Lees meer

Liever beschaving dan een extra STER.

De Michelin-sterren zijn weer verdeeld. De druk is hoog bij de restaurateurs. Bij mij gaat beschaving voor een ster. De Michelin-sterren zijn weer verdeeld. Nederland komt nog niet in aanmerking voor een derde ster. De Librije uit Zwolle was een kandidaat. Ik weet via koks dat J. Boer niet alleen topkok is, maar ook respect heeft voor zijn medewerkers.

Ik weet niet of u het programma op RTL 4 met de kok Gordon kent, maar die heeft dat niet. Op zondagavond hebben we al een aantal keren zijn kooktalent en zijn "verbaal" talent kunnen waarnemen. Deze man werkt ook hard voor een derde ster. De manier waarop kan ik niet waarderen. Als je in een toprestaurant zit, dan heeft dat altijd stijl en een exlusieve uitstraling. Alles moet via bepaalde normen. Bij topkok Gordon zijn die normen zodra hij in zijn keuken loopt helemaal weg. Zijn personeel behandelt hij als slaven met taal die de mijne nooit zal zijn. Als ik weet dat dat de normen zijn buiten het restaurant om, dan verbleekt voor mij elke ster.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten