Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2000 (pagina 1 van 6)

Weetjes over de asperge

Een korte beschrijving over de asperge en haar geschiedenis. Asperges werden 5000 jaar geleden al gegeten door de Egyptenaren. En later was deze kleine stengel zeer populair bij de Grieken en de Romeinen. Ze geloofden zelfs dat de asperge geneeskrachtige kwaliteiten bezat. Ook Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk, was gek op asperges. Hij liet zelfs kassen bouwen zodat hij ze het hele jaar door kon eten

Asperges zijn familie van de lelie die in speciale aspergebedjes worden gekweekt.… Lees meer »

Tafelmanieren

Een geheugensteuntje tafelmanieren Bron : De verzameling van Kris VANHOUTTE

Velen voelen zich onzeker wanneer zij worden uitgenodigd voor een min of meer officieel diner en zelfs ziet men er vaak tegenop om in een restaurant te eten. Die onzekerheid komt meestal voort uit de onbekendheid met wat men verstaat onder goede tafelmanieren, waarachter men trouwens veel meer zoekt dan er te vinden is.… Lees meer »

Het serveren van een Chinese Maaltijd

Hoe schik je een Chineese tafel. Bron : Gloria Bley Miller – Groot Chinees Kookboek

Een Chinese maaltijd kan men op elk soort servies opdienen; authentieke Chinese schalen maken de maaltijd echter interessanter en geven haar een bepaalde sfeer en schoonheid. Deze schalen, verkrijgbaar in vele maten, vormen, dessins en kleuren, zijn betrekkelijk goedkoop; men kan ze in elke Chinese winkel vinden.… Lees meer »

Eten met stokjes

Alles over het eten met Chineese of Japanse eetstokjes. Bron : Gloria Bley Miller – Groot Chinees Kookboek

Het is of Chinees eten beter smaakt als men het met eetstokjes nuttigt. Omdat er maar een paar stukjes tegelijk opgepakt kunnen worden daalt het tempo van de maaltijd en wordt deze ontspannen en aangenaam. Bovendien kan men elk stukje duidelijker proeven en waardeert men de wisseling van smaak tussen de gerechten onderling en tussen de saus en de gerechten beter.… Lees meer »

Tips

voor gezondheid en gezond eten rauw gegeten is heilzaam bij een slechte stoelgang, reiningt en versterkt en is goed voor de opbouw van bloedlichaampjes.

Als je een vette huid hebt – rauwe zuurkool op je gezicht leggen. Na 15 minuten eerst je gezicht met lauwwarm en daarna met koud water wassen.moet niet worden gegrilld, dit is ongezondDeze springen niet als je ze voor het bakken kort in kokende melk legt.… Lees meer »

Port

Alle soorten Port Port is een van de dranken die het meest ge?miteerd wordt, maar de kwaliteit van een goede Port is nergens anders dan in de Douro vallei in Portugal geevenaard.
Hoewel de streek Douro een van de karakteristiekste wijnstreken is, heeft de beroemde port uit het Douro dal bijna alles te danken aan de vindingrijkheid van de Engelse.
Er worden 10 soorten port gemaakt.… Lees meer »

Wat is Potage Saint-Germain of Consomme Colbert?

Potage, creme, bisque: allemaal benamingen voor soep die je kunt tegenkomen op de menukaarten van restaurants. Maar waar staan ze eigenlijk voor? Voor wie dit niet weet biedt dit lijstje uitkomst! * bisque: een gebonden soep op basis van schaal- of schelpdierenpuree
* consomme: heldere vleesbouillon, al dan niet met een licht vulsel
* creme: een met room gebonden soep, soms verfijnd met eierdooier
* panada: een soep waarin brood het hoofdbestanddeel is
* potage: algemene benaming voor soep, maar in principe kan elke gebonden soep deze
naam hebben
* puree: een gepureerde soep, meestal op basis van aardappelen of rijst en groenten
* soupe: een heldere, maar stevig gevulde soep
* veloute: een fluweelzachte, met een roux, eierdooier en room gebonden soep

Soepen danken hun naam vaak aan:
* het vulsel of de ingredienten, bijvoorbeeld Bisque de homard (van kreeft)
* een landstreek of plaats, bijvoorbeeld Potage Saint-Germain (een Parijse wijk)
* een persoon, bijvoorbeeld Consomme Colbert (naar de minister van financien onder
Lodewijk XIV

Artikel heeft in het verleden eens in de Libelle gestaan.… Lees meer »

Wijn uit Chili

Wijn uit de nieuwe wereld, er gaat een wereld voor je open. Chili wordt wel een nieuw wijn land genoemd, maar al sinds de 18e eeuw wordt er in dit land al wijn verbouwd door monniken van Spaanse afkomst.
Het land Heeft een mediteraan klimaat met een vochtige winter en lente en een droge zomer.
Ondanks een kwalitatieve opleving in de 19e eeuw door de komst van Europeese imigranten bevond de Chileense wijnbouw zich tot voor kort in een middeleeuws tijdperk.… Lees meer »

Moederdag !!!!!!!!!

“De Geschiedenis van Moederdag” “De Geschiedenis van Moederdag”

Mensen over de hele wereld hebben moeders al duizenden jaren geeerd.

In de oudheid werd de naam moeder gegeven aan dingen en plaatsen waarvan zij hielden en eerden.

Moeder aarde, moeder natuur, etc. ‘Moeder Zondag’ was een kerkelijke feestdag in Europa lange tijd geleden in de middeleeuwen.

Het werd op de zondag voor Pasen gevierd.… Lees meer »

Kopen en bewaren van asperges

Waar je op moet letten bij het kopen en bewaren van asperges! Koop altijd asperges van gelijke dikte met een gesloten kopje, want dan hebben ze dezelfde kooktijd. De allerdikste asperges worden aangeduid met AAA, daarvan is de AAA1 beter van kwaliteit dan AAA2. De mooiste asperges hebben de AA dikte. Ook hierin is het onderscheid aangebracht van AA1 en AA2.… Lees meer »

Oudere posts