Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 1999

Kleine weetjes

makkelijk om te weten dingetjes Als u aardappelen wilt serveren, is het vaak niet makkelijk om deze mooi op een bord te presenteren. Natuurlijk kunt u met behulp van een slagroomspuit mooie roosjes spuiten, maar dat is een tijdrovend werkje. Veel eenvoudiger is het om met een ijsschep welgevormde bolletjes puree op het bord te leggen. Eenvoudig en decoratief.

Een gebak dat met slagroom versierd is kunt u gemakkelijk aansnijden door eerst uw mes even in warm water te dompelen.

Eiwit stijfslaan gaat sneller als u er een snuifje zout, suiker of enkele druppeltjes citroensap of azijn aan toevoegt.

Lees meer

Paddestoelen

Lijst van de populairste paddestoelen die verkrijgbaar zijn en de juiste behandeling (bewaren, schoonmaken, snijden en bereiden ) van paddestoelen. Lijst van de acht populairste paddestoelen met omschrijving.Boleten, waarvan verschillende soorten nu en dan te koop zijn

behoren tot de smakelijkste eetbare paddestoelen. Dat ze minder

geliefd zijn dan eekhoorntjesbrood komt waarschijnlijk omdat ze

bij het snijden zwart worden. Verder doen ze er nauwelijks voor

onder in vorm, stevigheid en kleur en ze groeien ook op dezelfde

Lees meer

De kwarkdag

Dit dieet biedt veel afwisselende recepten, verzadigt uitstekend, bevordert de vochtafscheiding voortreffelijk , en is eveneens van belang voor het uiterlijk en de gezondheid. Een iets minder snelle gewichtsafname dan bij de

melkkuren bereikt men met een kwarkdag - de afna-

me bedraagt gemiddeld een kwart kg - doch elke liefhebber van kwark zal hem met plezier volgen. Dit dieet biedt veel afwisselende recepten, verzadigt uitstekend, bevordert de vochtafscheiding voortreffelijk, en is eveneens van belang voor het uiterlijk en de gezondheid.Hier een idee voor het dieetschema:2 kopjes koffie verkeerd, 1 sneetje knackebrod,

Lees meer

uien tegen broze botten

onderzoek naar botontkalking Uien en peterselie zijn gode middelen om broze botten te voorkomen en zelfs enigszins te herstellen.

Osteoporose of botontkalking veroorzaakt bij oudere mensen veel heup en beenfracturen,vooral bij vrouwen.

Een onderzoeksgroep uit het Zwitserse Bern heeft gekeken naar het effect van gangbare groenten en kruiden op de botsamenstelling van ratten.

Bij mannelijke ratten steeg de beenmassa van de botten met bijna een vijfde, nadat ze vier weken lang elke dag een gram ui gevoerd kregen.

Lees meer

fruit uit eigen boomgaard

wordt Ik ben lid van de Vereniging tot Instandhouding van de Hoogstamcultuur. Deze vereniging exploiteert en onderhoudt een eigen boomgaard met een 40-tal leden. Jaarlijks wordt er veel en heerlijk (onbespoten) fruit (appels en peren) geplukt, ruim voldoende voor eigen gebruik.

We zoeken nog enthousiaste mensen die mee willen genieten en die natuurlijk ook zo af en toe mee helpen plukken (najaar) en in de winter wat snoeiwerk willen doen. De boomgaard staat in het midden van het land. Je kunt mij contacten, maar je kunt ook 030-2290489 bellen voor meer info.

Lees meer

Rambutan

Info over Rambutan Naamgeving:

Familie: Sapindaceae

Soort : Nephelium lappaceum

Uiterlijk:

Dit broertje van de lychee is rood/roodgeel met rubberachtige harige stekels. De vrucht is zo groot als een kleine pruim. Het vruchtvlees is glazig wit.

Gebruik:

De sappige vrucht wordt vooral vers gegeten. de smaak lijkt op een lychee maar is frisser, zoet-zuur met een tropisch aroma.

Herkomst:

Maleisie/Indonesie en Z-O Azie, maar ook Oost Afrika, Equador en op Madagascar.

Lees meer

Starfruit of Carambola

Info over Starfruit Naamgeving:

Familie: Oxalidaceae

Soort : Averrhoa carambola

Uiterlijk:

Starfruit is een langwerpige, stervormige vrucht. De kleur van het starfruit is geelgroen tot goudgeel en het vruchtvlees is doorschijnend en iets lichter van kleur dan de schil.

Gebruik:

De sappige zoetzure starfruit kan vers gegeten worden. Hij is ook prima te gebruiken in salades en chutneys. Sommige rassen zijn uitgesproken zuur.

Herkomst;

Oorspronkelijk uit Indonesie.Van daaruit verspreid over een groot deel van de tropen.

Lees meer

Ananas

Algemen info over de ananas Naamgeving:

Familie: Bromeliaceae

Soort : Ananas comosus

Uiterlijk:

De ananas is een schijnvrucht, een verzameling van honderden kleine vruchten, die ovaal van vorm is en een beetje lijkt op een dennenappel met enige bladeren aan de top. de schil is geel-groen of oranje. Het vruchtvlees is geel.

Gebruik:

Als fruit, vers of ingeblikt of als ananassap. de smaak is zoet of zoetzuur.

Herkomst;

Zuid-en Midden-Amerika, Verenigde Staten, Thailand, Filipijnen, Ivoorkust, Kenya, Mali en Zuid Afrika. De verse vrucht moet stevig aanvoelen en met een lichte vingerafdruk meegeven. De bast moet geen groene vlekken meer vertonen en lekker geuren. Ook de kroonblaadjes moeten makkelijk loslaten.

Lees meer

Passiefruit

Algemene info over passiefruit Naamgeving:

Familie: Passifloraceae

Soort : Passiflora edulis

Uiterlijk:

De ronde of eivormige vruchten zijn bruinrood of purperkleurig en 5-7 cm lang. De vrucht is hard glad en glimmend. Soms zijn de vruchten door indrogen regelmatig gedeukt. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit. Direkt onder de schil bevinden zich de vele zaden die omgeven zijn door geleiachtig vruchtvlees, de zogenaamde zaadrok.

Gebruik:

Het sappige geurige vruchtvlees heeft een verfrissende, zuur-zoete smaak met een tropisch aroma. Deze paarse soort is geschikt om zo uit de hand te eten. Ook lekker in fruitsalades en desserts. Te verwerken in jam, broodbeleg of sap.

Lees meer

Baby mais

Info over baby mais Naamgeving:

Familie: Graminae

Soort : Zea mays

Uiterlijk:

8-10 cm lange onrijpe maiskolf met witte tot cremekleurige korrels.

Gebruik:

Voornamelijk gebruikt in pickels en op zuur gezet.

Herkomst:

Van oorsprong komt mais uit Midden-Amerika. Voor zover we kunnen nagaan stamt de mais met zijn prachtige grote kolven af van een sterk vertakte grasplant die in de top beschikte over mannelijk bloemen en verspreid over de zijtakken beschikte over vrouwelijke bloemen. In vroegere tijden is men via selectie en veredeling er in geslaagd deze complete zijtakken om te vormen tot compacte kolven.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten