Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 1999

Schematisch overzicht ontstaan Westeuropese keuken (deel 3 en slot)

Een overzicht van het ontstaan van de Westeuropese keuken 15e-16e eeuw

Gebeurtenissen:

Ontdekkingsreizen.

Gevolgen:

Specerij-eilanden worden ontdekt, daling peperprijzen, overvloed specerijen. Nieuwe produkten uit Amerika: aardappels, ma?s, Spaanse peper, chocola, vanille, kalkoenen.

16e-18e eeuw

Gebeurtenissen:

Stabilisatie.

Gevolgen:

Lees meer

Go Nuts !

De voedingswaarde van noten. Noten bevatten vele voedingsstoffen en kunnen smaak toevoegen aan je gerechten en gebak. Noten worden meestal gezouten en heel vet gegeten, als borrelhapje of in zoete tussendoortjes. Maar er zijn zoveel meer manieren om met noten te experimenteren en om ze in je dagelijkse of wekelijkse menu op te nemen.Amandelen zijn rijk aan proteinen, vet, vitale mineralen zoals zink, magnesium, kalium en ijzer, en enkele vitaminen B. Ze bevatten 20 percent proteinen; dat is een derde meer dan eieren. Amandelmelk heeft een zeer kalmerend effect.

Lees meer

Brood bij de barbecue?

Ook brood is lekker op en bij de BBQ Brood is onontbeerlijk bij een barbecue. Het is leuk om naast het saladebuffet ook allerlei broodsoorten te serveren. Kies eens lekker maisbrood. Ook notenbrood past goed bij geroosterd vlees.

Een mooi rond brood is heel geschikt om iets uit te hollen en te vullen met bijvoorbeeld een salade.

Stokbrood, besmeerd met een lekker botertje, kan in aluminiumfolie gerold, op het rooster worden verwarmd. De boter smelt dan zachtjes en geeft het brood een heerlijke smaak.

Lees meer

Aspergetijd ! Dus wijn uit de Elzas !!

Met de aspergetijd komt ook de tijd van de lekkere wijnen uit de Elzas. Ik heb al weer diverse folders van wijnhandelaren ontvangen. Welke elzaswijn is bij smulwebbers favoriet (al dan niet in combinatie met een schitterend aspergerecept) ? Met de aspergetijd komt ook de tijd (voorjaar !) van de Elzaswijn. Varieerend van Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, tot Riesling. Persoonlijk heb ik altijd meer belangstelling voor de wijn dan voor de asperges!

Er zijn zes witte Elzaswijnen:

Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner en Muscat d'alsace

Lees meer

Zeeuwse bloem???

Wat is het verschil in Zeeuwse bloem en pattendbloem Tja voor de Nederlanders is het niet zo moeilijk om aan Zeeuwse bloem te komen die kunnen eventueel Zeeuwse bloem kopen bij hun warme bakker. Voor buitenlanders ligt dat wat moeilijker. Ik zal even in het kort proberen uit te leggen wat Zeeuwse bloem nu eigenlijk is en wat het verschil nu is met de gewone patentbloem die je in de supermarkten koopt.Als we over Zeeuwse bloem praten dan hebben we het over zachte tarwe. Deze bloem komt uit landen met een zeeklimaat zoals bijvoorbeeld Nederland. Dit betekent dat in deze landen de invloed van de zee op de plantengroei zeer groot is. Door de nabijheid van de zee is er altijd veel waterdamp in de lucht. Doordat het zeewater minder snel warm wordt en ook minder snel afkoelt dan zand, stijgt en daalt de temperatuur in deze landen langzaam. Het gevolg daarvan is dat o.m. het groeien en rijpen van de planten ook langzaam verloopt. Landen als Australie, Canada, de Verenigde staten hebben een landklimaat, dat wil zeggen dat daar de invloed van de zee niet merkbaar is. In die landen stijgt en daalt de temperatuur snel. De zomers zijn daardoor heter en de winters strenger, terwijl de lucht veel droger is. Het gevolg daarvan is dat het groeien en rijpen van de planten daar snel verloopt. Tarwe uit een gebied met een zeeklimaat bevat over het algemeen veel water. Dit komt voornamelijk door de grote regenval. De korrels zijn vrij zacht en los van structuur, zij bevatten minder in water oplosbare eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten is niet hoog.

Lees meer

Off-line recepten invoeren op SmulWeb.

Op de pagina van Bianca_b vind je een eerste methode, hier is een tweede. Heb je een of meerdere recepten in te voeren en je wil Internet-tijd besparen, typ je recepten dan off-line in. En dat doe je alsvolgt:

1. Open de pagina "Recepten Opgeven" op SmulWeb. Verbreek nu je connectie met je server.

2. Typ off-line je recept in.

3. Heb je meerdere recepten in te voeren, klik dan na het einde nog NIET op de "Stuur het formulier nu op"-knop ! Open echter een nieuwe 'window' (File>New>Window of Ctrl+N in Microsoft Internet Explorer).

Lees meer

Off-line werken op smulweb

in 3 stappen off line werken.

Kort:

1: log in op je page

2: kies aan de linker kant recept opgeven

3: als die pagina binnen is log je af.

je hebt nu tijd om de gegevens in te vullen, en het is handig als je meerdere recepten in wilt voeren om die bij de hand te hebben. Recept 1 is ingevoerd, nummer 2:

Lees meer

de Tex -Mex keuken

Oorspronkelijke Azteekse herkomst van de Tex-Mex keuken in de tijd van koning Montezuma,aan het begin van de zestiende eeuw,aten de Azteekse indianen in Mexico een kleurrijk menu van mais,tomaten,avocado,bonen,vlees en vis. Het middelpunt van vrijwel elke maaltijd bestond uit mais-tortilla's (dunne pannenkoekjes van gemalen mais) die gevuld werden met verschillende combinaties van groenten,bonen,vlees en vis.Toen de Spaanse veroveraars in 1519 in Mexico arriveerden,leerden de Azteken een heleboel nieuwe ingredienten kennen. De Spanjaarden brachten olijven,limoenen,uien,knoflook en kruiden zoals kruidnagels en kaneel mee.

Lees meer

Schematisch overzicht ontstaan Westeuropese keuken (deel 2)

Een overzicht van het ontstaan van de Westeuropese keuken 1e-5e eeuw

Gebeurtenissen:

Bloei en ondergang Romeinse Rijk

Gevolgen:

Galloromeinse beschaving in Frankrijk, wijncultuur, romeinse invloed op autochtone keuken.

6e-13e eeuw

Gebeurtenissen:

1. Invallen Mongoolse volken uit Azie.

2. Expansie islam, verovering via Noord-Afrika van Spanje, Sicilie. Invallen in Frankrijk, Zuid-Italie. Bloei kaliefaten in Syrie en Irak.

Lees meer

Tomaten in soorten en smaken

Het verschil tussen de diverse soorten tomaten Behalve de gewone hollandse tomaat, zijn er vele andere soorten tomaten te koop. Elk soort heeft haar eigen kleur,smaak en grootte, die haar geschikt maakt voor specifieke toepassingen.

HOLLANDSE TOMATEN:

Gewone, ronde tomaten die voor allerlei gerechten te gebruiken zijn. Voor deze (en voor andere tomaten) geldt: hoe roder de tomaat, hoe lekkerder hij smaakt.

GELE TOMATEN:

Soms worden er ook gele tomaten verkocht. Deze smaken soms iets zoeter dan rode. Gele tomaten staan heel decoratief bij een buffet of in een salade.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten