Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 1999

Alcohol

informatie over alcohol Inleiding

Alcohol is een vloeibare stof die eruit ziet als water en brandt als spiritus. In het

alledaagse spraakgebruik bedoelen we met alcohol meestal gewoon alcoholhoudende

drank. Pure alcohol is een onderdeel van die drank. Alcohol heeft ontsmettende,

verdovende en ontvettende eigenschappen. Ook heeft de drank een bijtende werking.

Dat is goed te merken als je de eerste slok sterke drank doorslikt. Je voelt dan je

slokdarm branden.

Geschiedenis van alcohol

Alcohol is bijna even oud als mensheid zelf. Men weet zeker dat 6000 jaar v. Chr. al

Lees meer

Eieren... voor pasen

over versieren. Voor het maken van een punk-ei, een uitgeblazen ei nemen en door het gaatje enkele kopspelden steken, of een grote veiligheidsspeld erdoor steken.

in Mexico vult men uitgeblazen eieren met confetti, die dan als bommetjes worden gegooid.

Wanneer de eieren gekookt worden, met groenten die sterk kleuren, zoals bietjes, rode kool, spinazie, wortelen of uien, of theebladeren. Hierdoor krijgen de eieren een mooie, millieuvriendelijke kleur.

Om een marmer-effect te krijgen na het koken, de eierschalen voorzichtig kapottikken, maar nog om het ei laten zitten en nog enkele minuten in het kookwater laten liggen. De eieren moeten in eht kookwater afkoelen.

Lees meer

Weetjes over forel

forel dus... Forel is een zoetwatervis, die voornamelijk uit kweekvijvers op de markt komt. Met name op de Velwe en in Limburg wordt deze vis gekweekt. Het is dezelfde vis als de zalmforel, alleen de gewone forel(regenboogforel) krijgt normaal voer, zonder garnalen en caroteen, dus het vlees blijft blank. Forel is het hele jaar verkrijgbaar.

Het is een matig vette vis, vergelijkbaar met varkensfricandeau. Het vet dat deze vis bevat is goed voor hart en bloedvaten. Per 100 gram bevat forel 165 kcal.

Lees meer

Wijn, goed voor het brein

artikel uit het NRC Wijn, goed voor het brein

Wijn blijkt niet alleen goed te zijn voor hart- en bloedvaten maar kan mogelijk ook hersenziekten

als Alzheimer en Parkinson uitstellen. De gebruiker moet het dan wel houden op een tot anderhalf glas wijn per dag. Dat melden Italiaanse onderzoekers in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Volgens de wetenschappers van de universiteit in Milaan zorgt een natuurlijk chemisch product in wijn en druiven voor een forse verhoging van de activiteit en effectiviteit van een bepaald enzym, mapkinase. Dit enzym stimuleert en vernieuwt hersencellen.

Lees meer

Macrobiotische voeding

Een uitleg wat de Macrobiotische voedingswijze inhoudt. Macrobiotiek is niet alleen een voedingsgewoonte maar vooral ook een bepaalde levensstijl. Het kiezen van voedsel en het bereiden van voedsel is belangerijk. Macro = groot en bios = leven. Macrobiotiek staat dus voor groot leven dat wil zeggen een lang, gezond en gelukkig leven.

Centraal in de macrobiotiek staat het begrip evenwicht, evenwicht tussen twee principes die Yin en Yang worden genoemd. Het meeste plantaardige voedsel is Yin, het meest dierlijke voedsel is Yang. Er wordt naar gestreefd om het evenwicht tussen yin en yang zo goed mogelijk te bereiken. Dus niet teveel van het ene voedingsmiddel en niet teveel van het andere. Graanprodukten vormen de basis van de macrobiotische voeding. Ongeveer 50% van de voeding bestaat uit graanprodukten. Bijvoorbeeld rijt, gerst en haver. 25% van de voeding uit groenten (gekookt, rauw en zeewier) en daarnaast een belangrijke plaats voor peulvruchten.

Lees meer

Ecologische voeding

wat is dat, hoe begon het? Inleiding

In de jaren 60 is de Ecologische beweging ontstaan. Dit gebeurde als reactie op de steeds verder gaande milieu verontreiniging, maar ook door de verwijdering van de mens op de natuur. De basis van deze beweging bestaat uit het kritiek op en verontrusting over de wereldsituatie geven. De kritiek wordt gegeven door het aanwenden van alternatievenvoor maatschappelijke problemen op het gebied van de voeding, landbouw en energie.

Uitgangspunten:

- Het voedsel komt zoveel mogelijk uit de eigen omgeving, in verband met de verspilling van energie

Lees meer

Vegetarisme

Wie of wat zijn vegetariers, waarom eten ze zo Vegetariers zijn mensen die om verschillende redenen vegetarisch gingen eten. Om de belangrijkste te noemen;

Bio - industrie; sommige vinden het zielig hoe de dieren in de bio - industrie behandeld worden (zij eten soms wel vis).

Wereldvoedselvraagstuk; omdat ze het een verspilling van voedsel vinden om granen als veevoer te gebruiken. Een dier moet zo'n vijf keer meer eiwit en energie opnemen dan het uiteindelijk levert in de vorm van vlees. In onze westerse landen worden dieren vaak gevoed met voedingsmiddelen die uitstekend voor menselijke consumptie geschikt zijn. Dit betekent ruwweg dat we met een eenheid voedsel vijf keer zoveel mensen zouden kunnen voeden, wanneer we het dier als tussenschakel zouden weglaten.

Lees meer

Kosjer voeding

Een artikel over de aspecten van Joodse voeding. De Joodse religie heeft grote invloed op de voedingsgewoonten van de Joden. Hierdoor bestaan er spijswetten. Spijswetten (kasjroetwetten) zijn hygienische

maatregelen, maar zijn ook bedoeld als heiliging door zelfdiscipline en matigheid.

  • voorkomen van verdierlijking van de mens
  • hulpmiddel tot levensheiliging

  • Het is verboden om melkspijzen (zuivelprodukten), en vleesspijzen

    te mengen (Ook produkten die in contact zijn geweest met melk- of vleeskost mogen niet met elkaar vermengd en gekookt worden. Zo ook moet er apart keukengerei zijn voor melk en vlees.)

  • Het is verboden om bepaalde diersoorten te eten. In de Tora, het Joodse wetboek) staat omschreven welke dieren wel en welke dieren niet door Joden genuttigd mogen worden omdat ze 'rein' of 'onrein' zijn. Omschreven wordt dat veedieren gespleten hoeven moeten hebben en dat ze moeten herkauwen om kosjer te zijn. Zo is varkensvlees niet kosjer omdat het weliswaar gespleten hoeven heeft, maar niet herkauwend is.)
  • Het is verboden om bepaalde delen van het vlees zoals bepaalde aderen en vetten mogen niet worden genuttigd en moeten worden verwijderd.
  • Het is verboden om bloed te nuttigen (het vlees moet gezouten worden om zo het bloed te onttrekken aan het vlees.)
  • Dieren behoeven 'sjechieta' (Dieren worden op een kosjere manier geslacht, anders zijn ze niet kosjer.)
  • Het is verboden om insekten te eten. Groenten, fruit, rijst en andere natuurlijke produkten moeten worden onderzocht op insekten. Alle insekten die mogelijk zichtbaar zijn met het blote oog moeten worden verwijderd. Een bekend voorbeeld is sla. Het maakt het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om broccoli, verse peterselie, maiskolven e.d. te eten, omdat het moeilijk is om deze op insecten te controleren.)
Lees meer

Voeding van Surinamers

Waarom eten surinamers zoals ze eten... Surinamers; Indianen, bosnegers, Creolen, Javanen, Hindoestanen en Chinezen. Ze hebben ieder een andere voedingsgewoonte/ voedingspatroon.

Veel Surinamers die in Nederland wonen blijven zoveel mogelijk vasthouden aan de Surinaamse voedingsgewoonten. Tegenwoordig zijn er in Nederland ook steeds meer Surinaamse produkten te koop en worden er ook tropische groenten verbouwd, bijvoorbeeld kouseband, paksoi en amsoi. Ook worden er door de Surinamer Nederlandse groenten gebruikt als vervanging van tropische produkten. In plaats van kouseband worden sperziebonen en in plaats van amsoi koolsoorten en andijvie gegeten.

Lees meer

Voeding van Turken en Marokkanen

informatie over het voedingspatroon van Turken en Marokkanen in de tweede helft van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig zijn er veel Turken en Marokkanen in Nederland komen werken. Nederland maakte een economische groei door en had een tekort aan arbeidskrachten. Ze dachten na paar jaar weer terug te gaan maar voor sommige was het blijvend. De meesten eten de voeding van hun eigen land omdat deze voeding bekend is van geur en smaak.Vrijwel alle Turken en Marokkanen zij islamiet, ook wel moslim genoemd. De koran, het heilige boek van de islam godsdienst van de Turken en Marokkanen bevat verschillende voorschriften. Met betrekking tot de voeding kent de koran spijswetten of spijsregels;Aanbevelingen daaruit zijn om voedsel met anderen te delen. Om deze reden eet men uit een schaal.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten