Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 1999

Peren

De homo universalis onder de vruchten De peer is de homo universalis onder de vruchten. Peren worden gebruikt voor warme en koude gerechten en voor hoofd-, voor- en nagerechten. Natuurlijk kan je een peer ook gewoon uit de hand eten. De ene peer is de andere niet, ze verschillen uiterlijk nogal. Grofweg kunnen wij de peren verdelen in handperen, stoofperen en moesperen. Binnen deze soorten bestaan weer verschillende type peren. Goede bekende zijn de Doyenne du Comice, de Gieser Wilderman, de Conference en de Williams.

Lees meer

Kookles

Voor degenen die addressen zoeken om meer over koken te leren. Uit de gids, de beste 500 restaurants van Neder;and, Lekker '99, heb ik interressante addressen. Hier geeft men kookles. Naar aanleiding van mijn artikel over de kookworkshop vond ik dit erbij passen.

Hier komen de addressen:

Aarle-Rixtel: Culinair Centrum, Goossenstraat 24. Tel: 0492-381565

Amsterdam: La Cuisine Francaise, Herengracht 314. Tel: 020-6278725

Amsterdam: Flair Culinair, Achtergracht 15. Tel: 020-6270123

Delft: De Kokkerie, Spoorsingel 55. Tel: 015-2158313

Lees meer

Kookprogramma's op de BBC

Verschillende programa's zonder gelijk commercieel bezig te zijn. De BBC heeft voor de liefhebber van koken regelmatig leuke programma's.

B.V. Zondagmiddag : Masterchef BBC 1 eind v/d middag

Maandag avond:Food and Drink BBC 2 21.30

Dinsdagavond : Rik Stein Food of the sea BBc ? 21.30

Van maandag t/m vrijdag : Ready Steady Cook BBC 1

17.30

Regelmatig veranderen deze programma's, hou het in de gaten. Food and Drink is ook te vinden op internet' www.bbc.co.uk/foodanddrink.'

Veel plezier !

Lees meer

Tip om gemakkelijk af te wassen

vooral met de vaatwasser Als je de pannen en de deksels voor je gaat koken even bespuit met bakblikinvetter zullen etensresten zoals spinazie, spruiten enz. niet meer vast blijven zitten aan de pannen en maakt de vaatwasser ze wel schoon.

Bij eieren en melk koken helpt het tegen het overkoken.

Ook bij koken in de magnetron een handig hulpmiddel.

Laat me eens weten of jullie het ook een goed hulpmiddel vinden. Christ

Lees meer

Leuke wijnsites op internet !!

Voor iedereen die op zoek is naar leuke info over wijn op internet .. een overzicht met veel leuke sites ! Op internet is zeer veel informatie te vinden over wijn.

Als je een avond zoekt op internet dan heb je al zoveel informatie dat je een week nodig hebt om alles te lezen.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van mailservice. Veel wijnsites sturen je dan periodiek e-mailtjes met info / nieuws / aanbiedingen etc.

Smulwebbers lusten ook wel een lekker glas wijn bij de zelfgemaakte gerechten. Voor mij is een maaltijd pas 'af' als ik de juiste wijn erbij gedronken heb.

Lees meer

Keuken-bewaar ABC.

Bewaren. - A = Aardappelen blijven goed als ze in een donkere, goed geventileerde ruimte bewaard worden. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem, af en toe omschudden. Dit geldt ook voor uien en knoflook.

- B = Brood blijft lekker vers in een broodtrommel, -lade of in een plastic zak. Beschimmeld brood altijd in z'n geheel weggooien! Vers ingevroren brood is 2 weken houdbaar. Roggebrood kunt u het beste ingepakt in de koelkast bewaren. Koekjes blijven in een dichte trommel 2 weken lekker, ontbijtkoek blijft in een trommel of plastic zak zeker een maand goed. Gebak met slagroom direct na aankoop opeten, andere soorten gebak kunt u in de koelkast 3 dagen bewaren.

Lees meer

Ongezond eten bestaat niet.

Een artikel over de fictie en feiten van (on)-gezond eten. In uitgave 6 van Vrij Nederland staat een mooi artikel over ongezond eten bestaat niet. Het doet me denken aan mijn jeugd en nu. Vroeger moesten we van mijn moeder goed vlees eten en een keer in de week vis. Omdat het heel duur was met zulke grote gezinnen zoals de onze, was woensdag saucijzendag. Het goedkoopste vlees wat er toen was. I.v.m. het feit dat vlees eten gezond was kende Nederland lange tijd woensdag GEHAKTDAG. Inmiddels geven vooraanstaande onderzoekers aan niet alle dagen vlees te eten. Het verteerd te langzaam en dat zou darmkanker bevorderen. Mijn moeder van 75 gelooft hier niets van. Evenmin als mijn vader van 78 dit gelooft.

Lees meer

Port en Madeira een streling voor de tong ...

Na een lange periode van wijndrinken ben ik sinds anderhalf jaar ook steeds meer geintresseerd in port (en sinds kort) madeira. Wie van de smulwebbers lust hier ook wel pap van en heeft leuke informatie hierover ? Na een zeer lange periode van het drinken (en genieten), het lezen over en het kopen (en opslaan in de kelder) van wijn, ben ik me sinds anderhalf jaar ook een beetje aan het orienteren op Port en Madeira.

Ter info, er zijn zeer vele soorten port. Globaal kun je het onderverdelen in wit en rood, en vervolgens in ruby / tawny port, alsmede naar ouderdom (10 / 20 / 30 years, late bottled vintage, vintage en colheita). Daarbinnen is er nog weer onderscheid naar bv de samenstelling. Het lijkt wel een beetje op de verschillende whiskysoorten.

Lees meer

Kruiden.

kruiden en hun kenmerken. Bieslook, basilicum, salie, peterselie, munt. Brengen een gerecht pas op smaak. Men kan ze makkelijk bewaren in de koelkast, op voorwaarde dat ze in een aluminiumfolie gewikkeld worden. Maar ook in het diepvriesvak blijven ze vers en bewaren ze hun smaak en andere eigenschappen. Verdeel ze over ijsblokvakjes zodat niets verloren gaat. Hieronder volgen de belangrijkste kruiden en hun kenmerken.

- BASILICUM (KONINGSKRUID): is heel geurig en pittig, een beetje kruidnagelachtig. De smaak overheerst snel. Basilicum is een aromatisch kruid, dat vooral gebruikt wordt in de mediterrane keuken. Heerlijk in combinatie met tomaat en pastagerechten. Kan ook kort meegestooft worden. Basilicum wordt soms vers aangeboden. Verse basilicum niet in de koelkast bewaren, maar op een koele plaats, kleurt snel zwart.

Lees meer

Keukenterminologie.

Van overal. - Abatis:

bruikbaar slachtafval van wild, vlees, vis of gevogelte.

- Aiguillette :

langwerpig reepje vlees afkomstig van de filet.

- Amourette:

merg uit de ruggegraat van kalf en rund.

- Angelica:

engelwortel

- Anglaise:

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten