Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 1999 (pagina 1 van 4)

De geschiedenis van de thee en het theegebruik in Nederland deel 5.

Theegenot buitenshuis. Doorgaans wordt er in publicaties over de leefgewoonten van onze voorouders op gewezen, dat de thee in de zeventiende en achttiende eeuw weliswaar dikwjils in gezelschap gedronken werd, maar dat dit uitsluitend thuis geschiede. Thee zou zich juist hierin onderscheiden van koffie en van alcoholica, die men ook in openbare gelegenheden placht te gebruiken. Deze veronderstelling is evenwel niet geheel juist gebleken.… Lees meer »

De geschiedenis van de thee en het theegebruik in Nederland deel 4

Thee als medicijn In vrijwel alle zeventiende eeuwse reisbeschrijvingen en andere publicaties, die betrekking hebben op China en Japan, wordt aandacht geschonken aan het theegebruik in die landen. Herhaaldelijk wordt er daarbij op gewezen, dat de thee een gunstige invloed zou hebben op de gezondheid, zodat verschillende ziektes, die in Holland veelvuldig voorkwamen, aldaar geheel en al onbekend waren: “Desen dranck bevrijt haer voor ‘t Plegma, swaer-hoofdigheydt, loopende ooghen ende swack ghesichte; ende aldus leven sy langhen tijd sonder by na eens sieck te worden”.… Lees meer »

Zuidvruchten.

Wat zijn zuidvruchten nu precies? Zuidvruchten is een verzamelnaam voor een aantal vruchten, al dan niet vers, die vanuit de landen rondom de Middellandse Zee worden ingevoerd. Meestal zien we ze in gedroogde vorm. Tot de zuidvruchten behoren abrikozen, dadels, vijgen, krenten, rozijnen maar ook gedroogde pruimen en gemengde vruchten, die we onder de naam tutti frutti kennen.Abrikozen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten maar worden nu voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied ingevoerd.… Lees meer »

Groenten-concert

Groenten-concert Gelezen in Frau im Spiegel:

Premiere bij de Karlsruher Ernaehrungstagen:
Voor de opening speelde het Eerste Wiener Groente Orkest.
Met paprika, komkommer en pompoen brachten de negen
muzikanten beweging in de congreszaal en de 100 wetenschappers zowaar aan het dansen.
Lees meer »

Twee keer 11 slanke tips

De 11 gouden regels en 11 trucs voor alle geslaagde afslankkunstenaars De eerste 11Eet gevarieerd, maar niet te veel. Geniet met mate! Dan mag je
je ook eens aan de ‘zoete zonde’ in de vorm van een bonbon
overgeven……..Eet minder vet en vetrijke levensmiddelen, maar daarvoor in de
plaats meer producten met een laag vetgehalte (of een gereduceerd vetgehalte). Let speciaal op de verborgen vetten!Eet gekruid, maar niet zout!… Lees meer »

Kerststollen

Kerststollen Het maken van kerstbrood heeft 1 belangrijk ingredient in zich. Rust.
Rust is belangrijk voor de ontwikkeling van de smaak. Rust is belangrijk voor de kwaliteit van het brood. In deze tijd is rust een kostbare zaak. Als tijd in geld zou worden omgezet, zou kerstbrood onbetaalbaar worden. Maar: wat uit eigen oven komt, wordt met liefde bereid….iets wat je in de fabrieksbroden zo goed als niet meer terugvindt…..… Lees meer »

Nasi uit blik

Geheime genoegens Zoals sommigen een heimelijke drang hebben 06-***-nummers te bellen of een sigaret te roken terwijl ze gestopt zijn, zo heb ik soms enorme trek in nasi in blik. Met culinaire verfijning heeft het niets te maken, de voedingswaarde is laag en het staat onderaan de voedselketen wat status betreft. Nasi in blik is zo’n beetje wat de Lada in de autoindustrie is: beide duiden op armoede en slechte smaak.… Lees meer »

De twintig beste fitmakers

Niet alleen de juiste voeding, maar ook bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat er als het ware een ‘hitlijst’ bestaat van groente- en fruitsoorten die ons lichaam bijzonder veel goed doen. Ananas: de vele enzymen die deze vrucht bevat, laten onze spijsvertering sneller werken. Maar let op: alleen verse ananas heeft
dit effect.… Lees meer »

invriezen

Met gegevens over voorbereiding, blancheertijd, bewaartijd, verpakking ontdooien en bijzonderheden Aardappelen

(frites, kroketten, puree, nieuwe, rosti, gebakken)
Voorbereiding:
Voor alle soorten geldt: het beste geheel of gedeeltelijk bereid invriezen.
Frites: 1 x bakken.
Kroketten: tot en met paneerlaag bereiden.
Puree: zonder kruiden met klontje boter bereiden.
Gebakken: uitgaande van even gekookte of rauwe aardappelen.
Nieuwe: krieltjes nemen en halfgaar koken.
Bewaartijd: 2 a 3 maanden
Verpakking: plastic zakken kroketten met een laagje folie of cellofaan ertussen verpakken.… Lees meer »

Creatief oosters vegetarisch koken 2

Lijst van Japanse ingredienten Veel van de producten die in de Japanse keuken worden gebruikt, zijn specifiek voor die keuken; daarom is voor dat land deze (aparte) lijst samengesteld, volgend op de algemene lijst die ook bij de ingezonden artikelen op mijn page staat. Op die ‘Algemene lijst met ingredienten’ staan ingredienten die soms in een bepaald oosters land gebruikt worden, maar vaker in meerdere oosterse landen.… Lees meer »

Oudere posts