Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: mei 1999 (pagina 1 van 4)

De geschiedenis van de thee, deel 2: De thee verovert de wereld

Na een flinke tijd wordt thee ook buiten China populair De Japanse geschiedenisboeken doen melding van een keizer, Shomu, die in 729 in zijn paleis thee serveerde aan honderd boeddhistische monniken. Omdat er in die tijd in Japan nog geen thee werd verbouwd, moeten de bewerkte bladeren wel uit China zijn gekomen. Men vermoedt dat het eerste kweekzaad naar Japan is gebracht door Dengyo Daishi, een monnik die twee jaar, van 803 tot 805, in China had gestudeerd.… Lees meer »

De Franse garnituur-benamingen

Wat betekenen de namen die bij gerechten op menukaarten staan nu eigenlijk? In de haute cuisine van tegenwoordig komt het niet vaak meer voor dat met de naam van een persoon, stad, streek of land aan een gerecht verbindt. De huidige keukenmeesters in Frankrijk menen, net als veel collega’s in andere Europese landen, dat het beter is om een gerecht zo eerlijk en uitgebreid mogelijk te omschrijven.… Lees meer »

An Original American Muffin Recipe

amerikaans muffinrecept Dit recept is in het Engels, zal vertaald als recept op de page komen. Lekker, de buurvrouw maakt deze altijd.

Basic Muffins:
1 3/4 cups all purpose flour,1/4 cup sugar,2 1/2 teaspoon baking powder, 3/4 teaspoon salt,1 beaten egg, 3/4 cup milk,1/3 cup cooking oil

In a large mixing bowl stir together the flour, suga, baking powder, and salt.… Lees meer »

Theeklassen

Hoe noem je al die klasseringen van thee nu eigenlijk De laatste fase in het bewerkingsproces is het sorteren. Wanneer de bladstukjes uit de droger of oven komen, gaan ze door zeefmachines met zeven van verschillende maten om ze op grootte te sorteren. Deskundigen sorteren niet naar kwaliteit of smaak, maar naar het uiterlijk en type van de blaadjes. De beste klassen geven echter bijna ook altijd de beste kwaliteit.… Lees meer »

Rivierkreeftjes en garnalen.

Bewerking van rivierkreeftjes en garnalen. – Doe de kreeftjes met de kop in heet water met zout zodat ze doodgaan.
– Laat 5 minuten koken en 10 minuten trekken.
– Scheid kreeftestaartjes met een draaiende beweging van de kop.
– Pak het staartje tussen duim en wijsvinger en verwijder het losse pantserdeel dat vlak achter de kop heeft gezeten.
– Pel voorzichtig de staarten en verwijder de darmen (zwarte draadje).… Lees meer »

De geschiedenis van de thee en het theegebruik in Nederland

De Hollanders in het verre Oosten Als grondlegger van de contacten tussen Europa en het mysterieuze Azik kan Marco Polo worden genoemd, die in 1271 over land naar China schijnt te zijn gereisd en wiens belevenissen tijdens een gevangenschap in Genua zijn opgetekend. De vroegste vermelding van thee in de westerse literatuur dateert evenwel uit 1559. In dat jaar verscheen namelijk te Venetie een door Giambattista Ramusio samengesteld boek met als titel “Navigatione et Viaggi”, waarin verschillende reisverhalen gebundeld zijn.… Lees meer »

Theeproevers termen

Een overzicht van de door theeproevers en mengers gebruikten termen Proevers en mengers hebben een groot vocabulaire om de smaak en het uiterlijk van thee te beschrijven. Hier volgen een aantal veelgebruikte termen:

Afwijkend
Onaangename smaak veroorzaakt door chemicalikn, vochtig weer, vervuiling tijdens het transport, enzovoort.

Bitter
Metalig, niet aangenaam. Duidt op de vloeistof.

Dun
Verwijst naar de smaak. Thee die weinig krachtig is.… Lees meer »

Kruidentheeen oftewel tisanes

Waarvoor kun je tisanes gebruiken Tisanes of kruidentheeen worden al eeuwenlang gedronken, soms als medicijn, soms als dorstlesser. Ze kunnen van vrijwel iedere eetbare plant worden gemaakt, en per kop heb je soms wel twee theelepels van het verse kruid of een theelepel van het gedroogde kruid nodig.

Kruidentheeen van bloemen of bladeren kunnen op dezelfde manier worden gezet als de gewone pot thee, maar taaier materiaal meot tot vijf minuten worden gekookt en vervolgens nog 10-20 minuten trekken om op smaak te komen.… Lees meer »

Hoe is de Engelse Tea ontstaan?

De geschiedenis in het kort De Engelsen kunnen niet zonder thee. Ze staan ermee op en gaan er nog net niet mee naar bed. Als het even kan, wordt het eerste kopje thee ‘s morgens in bed gedronken. De hele dag door worden veel belangrijke zaken besproken onder het genot van een kopje thee. Koffie wordt er in Engeland nauwelijks gedronken.… Lees meer »

DE ROMERTOPF

Hoe werkt die en wat doe je er mee. De Romertopf is echt, zoals de naam al aangeeft, een uitvinding van de
Romeinen. De originele Romertopf is meestal uitgevoerd in okerrood aardewerk. U herkent hem aan het woord Romertopf, dat altijd in het deksel is gegraveerd. De Romertopf wordt uit natuurlijke grondstoffen gemaakt en bij een temperatuur van meer dan 1000 C gebakken.… Lees meer »

Oudere posts