Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 1999 (pagina 1 van 2)

Alcohol

informatie over alcohol Inleiding
Alcohol is een vloeibare stof die eruit ziet als water en brandt als spiritus. In het
alledaagse spraakgebruik bedoelen we met alcohol meestal gewoon alcoholhoudende
drank. Pure alcohol is een onderdeel van die drank. Alcohol heeft ontsmettende,
verdovende en ontvettende eigenschappen. Ook heeft de drank een bijtende werking.
Dat is goed te merken als je de eerste slok sterke drank doorslikt.… Lees meer »

Eieren… voor pasen

over versieren. Voor het maken van een punk-ei, een uitgeblazen ei nemen en door het gaatje enkele kopspelden steken, of een grote veiligheidsspeld erdoor steken.

in Mexico vult men uitgeblazen eieren met confetti, die dan als bommetjes worden gegooid.

Wanneer de eieren gekookt worden, met groenten die sterk kleuren, zoals bietjes, rode kool, spinazie, wortelen of uien, of theebladeren. Hierdoor krijgen de eieren een mooie, millieuvriendelijke kleur.… Lees meer »

Weetjes over forel

forel dus… Forel is een zoetwatervis, die voornamelijk uit kweekvijvers op de markt komt. Met name op de Velwe en in Limburg wordt deze vis gekweekt. Het is dezelfde vis als de zalmforel, alleen de gewone forel(regenboogforel) krijgt normaal voer, zonder garnalen en caroteen, dus het vlees blijft blank. Forel is het hele jaar verkrijgbaar.

Het is een matig vette vis, vergelijkbaar met varkensfricandeau.… Lees meer »

Wijn, goed voor het brein

artikel uit het NRC Wijn, goed voor het brein

Wijn blijkt niet alleen goed te zijn voor hart- en bloedvaten maar kan mogelijk ook hersenziekten
als Alzheimer en Parkinson uitstellen. De gebruiker moet het dan wel houden op een tot anderhalf glas wijn per dag. Dat melden Italiaanse onderzoekers in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Volgens de wetenschappers van de universiteit in Milaan zorgt een natuurlijk chemisch product in wijn en druiven voor een forse verhoging van de activiteit en effectiviteit van een bepaald enzym, mapkinase.… Lees meer »

Macrobiotische voeding

Een uitleg wat de Macrobiotische voedingswijze inhoudt. Macrobiotiek is niet alleen een voedingsgewoonte maar vooral ook een bepaalde levensstijl. Het kiezen van voedsel en het bereiden van voedsel is belangerijk. Macro = groot en bios = leven. Macrobiotiek staat dus voor groot leven dat wil zeggen een lang, gezond en gelukkig leven.
Centraal in de macrobiotiek staat het begrip evenwicht, evenwicht tussen twee principes die Yin en Yang worden genoemd.… Lees meer »

Ecologische voeding

wat is dat, hoe begon het? Inleiding
In de jaren 60 is de Ecologische beweging ontstaan. Dit gebeurde als reactie op de steeds verder gaande milieu verontreiniging, maar ook door de verwijdering van de mens op de natuur. De basis van deze beweging bestaat uit het kritiek op en verontrusting over de wereldsituatie geven. De kritiek wordt gegeven door het aanwenden van alternatievenvoor maatschappelijke problemen op het gebied van de voeding, landbouw en energie.… Lees meer »

Vegetarisme

Wie of wat zijn vegetariers, waarom eten ze zo Vegetariers zijn mensen die om verschillende redenen vegetarisch gingen eten. Om de belangrijkste te noemen;
Bio – industrie; sommige vinden het zielig hoe de dieren in de bio – industrie behandeld worden (zij eten soms wel vis).
Wereldvoedselvraagstuk; omdat ze het een verspilling van voedsel vinden om granen als veevoer te gebruiken.… Lees meer »

Kosjer voeding

Een artikel over de aspecten van Joodse voeding. De Joodse religie heeft grote invloed op de voedingsgewoonten van de Joden. Hierdoor bestaan er spijswetten. Spijswetten (kasjroetwetten) zijn hygienische
maatregelen, maar zijn ook bedoeld als heiliging door zelfdiscipline en matigheid.

  • voorkomen van verdierlijking van de mens
  • hulpmiddel tot levensheiliging
  • Het is verboden om melkspijzen (zuivelprodukten), en vleesspijzen
    te mengen (Ook produkten die in contact zijn geweest met melk- of vleeskost mogen niet met elkaar vermengd en gekookt worden.
Lees meer »

Voeding van Surinamers

Waarom eten surinamers zoals ze eten… Surinamers; Indianen, bosnegers, Creolen, Javanen, Hindoestanen en Chinezen. Ze hebben ieder een andere voedingsgewoonte/ voedingspatroon.

Veel Surinamers die in Nederland wonen blijven zoveel mogelijk vasthouden aan de Surinaamse voedingsgewoonten. Tegenwoordig zijn er in Nederland ook steeds meer Surinaamse produkten te koop en worden er ook tropische groenten verbouwd, bijvoorbeeld kouseband, paksoi en amsoi. Ook worden er door de Surinamer Nederlandse groenten gebruikt als vervanging van tropische produkten.… Lees meer »

Voeding van Turken en Marokkanen

informatie over het voedingspatroon van Turken en Marokkanen in de tweede helft van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig zijn er veel Turken en Marokkanen in Nederland komen werken. Nederland maakte een economische groei door en had een tekort aan arbeidskrachten. Ze dachten na paar jaar weer terug te gaan maar voor sommige was het blijvend. De meesten eten de voeding van hun eigen land omdat deze voeding bekend is van geur en smaak.Vrijwel alle Turken en Marokkanen zij islamiet, ook wel moslim genoemd.… Lees meer »

Oudere posts