Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 1999 (pagina 1 van 2)

Peren

De homo universalis onder de vruchten De peer is de homo universalis onder de vruchten. Peren worden gebruikt voor warme en koude gerechten en voor hoofd-, voor- en nagerechten. Natuurlijk kan je een peer ook gewoon uit de hand eten. De ene peer is de andere niet, ze verschillen uiterlijk nogal. Grofweg kunnen wij de peren verdelen in handperen, stoofperen en moesperen.… Lees meer »

Kookles

Voor degenen die addressen zoeken om meer over koken te leren. Uit de gids, de beste 500 restaurants van Neder;and, Lekker ’99, heb ik interressante addressen. Hier geeft men kookles. Naar aanleiding van mijn artikel over de kookworkshop vond ik dit erbij passen.

Hier komen de addressen:

Aarle-Rixtel: Culinair Centrum, Goossenstraat 24. Tel: 0492-381565
Amsterdam: La Cuisine Francaise, Herengracht 314. Tel: 020-6278725
Amsterdam: Flair Culinair, Achtergracht 15.… Lees meer »

Kookprogramma’s op de BBC

Verschillende programa’s zonder gelijk commercieel bezig te zijn. De BBC heeft voor de liefhebber van koken regelmatig leuke programma’s.
B.V. Zondagmiddag : Masterchef BBC 1 eind v/d middag
Maandag avond:Food and Drink BBC 2 21.30
Dinsdagavond : Rik Stein Food of the sea BBc ? 21.30
Van maandag t/m vrijdag : Ready Steady Cook BBC 1
17.30
Regelmatig veranderen deze programma’s, hou het in de gaten.… Lees meer »

Tip om gemakkelijk af te wassen

vooral met de vaatwasser Als je de pannen en de deksels voor je gaat koken even bespuit met bakblikinvetter zullen etensresten zoals spinazie, spruiten enz. niet meer vast blijven zitten aan de pannen en maakt de vaatwasser ze wel schoon.
Bij eieren en melk koken helpt het tegen het overkoken.
Ook bij koken in de magnetron een handig hulpmiddel.
Laat me eens weten of jullie het ook een goed hulpmiddel vinden.… Lees meer »

Leuke wijnsites op internet !!

Voor iedereen die op zoek is naar leuke info over wijn op internet .. een overzicht met veel leuke sites ! Op internet is zeer veel informatie te vinden over wijn.

Als je een avond zoekt op internet dan heb je al zoveel informatie dat je een week nodig hebt om alles te lezen.

Ook is het mogelijk om gebruik te maken van mailservice.… Lees meer »

Keuken-bewaar ABC.

Bewaren. – A = Aardappelen blijven goed als ze in een donkere, goed geventileerde ruimte bewaard worden. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem, af en toe omschudden. Dit geldt ook voor uien en knoflook.
– B = Brood blijft lekker vers in een broodtrommel, -lade of in een plastic zak.… Lees meer »

Ongezond eten bestaat niet.

Een artikel over de fictie en feiten van (on)-gezond eten. In uitgave 6 van Vrij Nederland staat een mooi artikel over ongezond eten bestaat niet. Het doet me denken aan mijn jeugd en nu. Vroeger moesten we van mijn moeder goed vlees eten en een keer in de week vis. Omdat het heel duur was met zulke grote gezinnen zoals de onze, was woensdag saucijzendag.… Lees meer »

Port en Madeira een streling voor de tong …

Na een lange periode van wijndrinken ben ik sinds anderhalf jaar ook steeds meer geintresseerd in port (en sinds kort) madeira. Wie van de smulwebbers lust hier ook wel pap van en heeft leuke informatie hierover ? Na een zeer lange periode van het drinken (en genieten), het lezen over en het kopen (en opslaan in de kelder) van wijn, ben ik me sinds anderhalf jaar ook een beetje aan het orienteren op Port en Madeira.… Lees meer »

Kruiden.

kruiden en hun kenmerken. Bieslook, basilicum, salie, peterselie, munt. Brengen een gerecht pas op smaak. Men kan ze makkelijk bewaren in de koelkast, op voorwaarde dat ze in een aluminiumfolie gewikkeld worden. Maar ook in het diepvriesvak blijven ze vers en bewaren ze hun smaak en andere eigenschappen. Verdeel ze over ijsblokvakjes zodat niets verloren gaat. Hieronder volgen de belangrijkste kruiden en hun kenmerken.… Lees meer »

Keukenterminologie.

Van overal. – Abatis:
bruikbaar slachtafval van wild, vlees, vis of gevogelte.
– Aiguillette :
langwerpig reepje vlees afkomstig van de filet.
– Amourette:
merg uit de ruggegraat van kalf en rund.
– Angelica:
engelwortel
– Anglaise:
samenstelling van eiwit, olie, peper en zout, alles lichtjes losgeklopt. Wordt gebruikt om te paneren op zijn Engels.
– Aromates:
kruiden en groenten die gebruikt worden om de smaak van een gerecht te verbeteren.… Lees meer »

Oudere posts