Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 1999

Cas Spijkers en de Michelin-ster

Michelin-ster heeft Cas Spijkers nodig en niet andersom. Recent is Cas Spijkers zijn Michelin-ster kwijt geraakt. De criteria voor de sterren ken ik niet. Restaurants met zo’n ster kennen hoge prijzen. Wanneer ze er twee hebben, dan zijn voorgerechten van f 40,– of f 50,– een normale prijs. Voorheen vond een gemiddeld publiek het niet toegankelijk. Dat was voor een elitair gezelschap.… Lees meer »

Basisgerechten

Het betere kookboek Het is een hele opgave de markt van kookboeken bij te houden. Er wordt zo ontzettend veel gepubliceerd en om eerlijk te zijn, er zit kaf onder het koren. Wat ik een ongelukkige ontwikkeling vind is dat er wel eens te eenzijdig de nadruk wordt gelegd op de presentatie van de gerechten met bijbehorend hoog kwaliteits fotomateriaal. Soms is juist bij die duurdere boeken met glossy foto’s de beschrijving der receptuur gebrekkig.… Lees meer »

‘t Wervershover Slokkie

Een nieuwe likeur gestookt door Schermer uit Hoorn naar idee van slijterij Vidra. Slijterij Vidra te Wervershoof heeft een nieuwe likeur laten stoken. Binnen de gemeente is het in no-time wereldberoemd. Het lijkt mij niet geheel uitgesloten dat deze likeur meer bekendheid gaat genieten in het hele land.
De likeur is een kruidenlikeur met een afdronk van amandel. De Amaretto komt in de buurt, maar deze likeur is absoluut lekkerder.… Lees meer »

Wijsheden.

zomaar – You’ll have to forgive me. I have a memory like a… like a… what are those things you drain rice in?
— Douglas Adams, “Dirk Gently’s…”

– “Ontwikkeling wordt niet in botte dienstbaarheid en slavernij verworven,
maar is een geschenk der vrijheid en uiterlijke lediggang” -Thomas Mann

– May the evolution of the wired society still leave room for face-to-face dialogue.… Lees meer »

The Classic Malts

Korte introductie van 6 klassieke Schotse malt whisky’s “The Classic Malts” vormen een reeks van 6 Schotse kwaliteit malt whisky’s. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd op grond van de regionale verschillen, die door hun individuele kenmerken worden benadrukt. Iedere malt whisky is een oorspronkelijke tradionele malt met zijn eigen identiteit, qua smaak en aroma vormen zij het summum van hun eigen streek.… Lees meer »

Kookworkshop in Enkhuizen.

Kookworkshop met wijnproeverij. Op zondag 24 januari j.l. toog ik naar Enkhuizen voor een kookworkshop. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed, dus wist ik niet wat je mocht verwachten.
Bij binnenkomst stond eigenaresse Alie te wachten om mijn jas aan te nemen en me welkom te heten. De deelnemers werden aan elkaar voorgesteld. We dronken eerst samen koffie met daarbij een stukje chocoladetruffeltaart.… Lees meer »

Koken als topsport

Wedstrijden De afgelopen tijd heb ik niet veel tijd gehad om aan mijn smulpagina te werken,en voor een chef-kok staan er natuurlijk weinig recepten op mijn pagina.Welnu dat komt onder andere omdat ik met de jaarlijks terug kerende kook wedstrijden,
de internationale culinaire show tijdens de horecava te amsterdam (elk jaar zijn wij de Kastanjehof nog in de prijzen gevallen) samen met nederlands kampioen koken en tevens europees kampioen koken, mijn oud leerling kok jamal darkaoui.… Lees meer »

NRC en Wina Born

Reactie op artikel in NRC 14/01/99 N.a.v. een halve eeuw activiteit als culinair journaliste, wijdde NRC Handelsblad op zaterdag 14 januari jl. een artikel aan Wina Born (78). Nooit vond ik haar publicaties een voorbeeld van goede culinaire journalistiek: te zoetsappig, te gemakkelijk, te positivo. Ach, dat ze een grote culinaire en gastronomische kennis bezit wil ik niet betwijfelen, maar dat kritiekloze positieve geschrijf vind ik zo flauw, zo voorspelbaar met een te hoog reclamegehalte.… Lees meer »

Aperitief.

Cocktail / Longdrink – PORT: HET APRITIEF UIT PORTUGAL.
– De naam dankt port aan de stad Porto in Portugal, van waaruit de port verhandeld wordt. Opvallend is dat port nauwelijks gedronken wordt in Portugal. Dit komt doordat het altijd de Engelsen waren die port maakten en meteen verscheepten naar Engeland. In Engeland wordt port bijna altijd na de maaltijd geserveerd bij een stukje kaas.… Lees meer »

Buffet maken.

Het maken van een mooi en gezellig buffet. Bijzondere buffetten
Het is origineel om een buffet op thema samen te stellen, zoals een hartige taarten-buffet of een Italiaans buffet.
Succesregels voor een geslaagd buffet
– Begin ruim van te voren.
– Houd het eenvoudig, garneer de schotels niet te overdadig.
– Kies gerechten die vorm en kleur behouden.
– Schep bij een salade de dressing er pas op het laatste moment door.… Lees meer »