Saffraan is niet alleen de kostbaarste specerij ter wereld, maar ook de meest geimiteerde.Qua kleur hebben de imitaties ong. hetzelfde effect, maar de karakteristieke geur en bitterzoete smaak van het origineel ontbreken. Saffraan is afkomstig van de saffraankrokus (Crocus sativa), een lila krokussoort die het beste gedijt in een warm klimaat. Omdat de saffraankrokus in het najaar bloeit, wordt hij wel eens verward met de herfsttijloos (Colchicum autumnale), een op een krokus lijkend bolgewas dat in de nazomer en vroege herfst in de borders van enthousiaste tuinliefhebbers kan worden aangetroffen. Maar de gelijkenis is toeval; botanisch gezien zijn de twee bolgewassen zelfs in de verste verte geen familie van elkaar.


De bloemen worden bij het krieken van de dag van hun stempels ontdaan, een werkje dat voornamelijk door vrouwen wordt verricht en waarvoor soms de voltallige vrouwelijke bevolking van een dorp wordt ingeschakeld.

Van elke kilo vers geplukte stempels blijft na het drogen dus maar zo?n 250 gr gedroogde saffraan over.
Naar het aantal saffraan krokussen dat voor die hoeveelheid benodigd is, kan slechts worden gegist. In de kookliteratuur lopen de schattingen uiteen van 50.000 tot 250.000 bloemen per pond saffraan. Maar wellicht zijn deze ramingen nog aan de lage kant, aangezien een saffraandraadje zo goed als niets weegt.

Van een product dat voor zo?n exorbitante prijs over de toonbank gaat zou je verwachten dat het, net als goud en edelstenen, met een certificaat van echtheid in de handl wordt gebracht. Maar de controle op echtheid van saffraan stelt weinig voor en vervalsingen zijn dan ook aan de orde van de dag. Vooral bij saffraan in poedervorm is het oppassen geblazen, want het onderscheid tussen gemalen saffraan en een willekeurig ander poeder met een vergelijkbare kleur is door leken moeilijk vast te stellen. Menig product dat als saffraan wordt aangeboden bestaat in werkelijkheid uit saffloer (een distelsoort die niet voor niets ook wel ?valse saffraan ?of ?bastaard saffraan? wordt genoemd), kukruma (geelwortel) of een andere gele kleurstof.
Maar ook met saffraandraadjes wordt lustig geknoeid met name in landen als Marokko, Egypte en Turkije. Legio zijn de verhalen van mensen die, in verwachting bij terugkeer op vaderlandse bodem hun reis terug te verdienen, in Noord-Afrika of Turkije voor een spotprijs een grote hoeveelheid saffraan inslaan. Groot is hun teleurstelling als ze bij thuiskomst tot de ontdekking komen dat ze bij de neus zijn genomen. In plaats van saffraan hebben ze zich een waardevolle imitatie laten aansmeren. De mensen die dit is overkomen hebben een belangrijk ding verzuimd: ze hebben niet aan de koopwaar geroken. Echte saffraan heeft een hele bijzondere licht branderige geur, een geur die bij namaaksaffraan ontbreekt.
Het in omloop brengen van nepsaffraan en dubieuze saffraanmengsels is overigens van alle tijden. Al in de middeleeuwen was saffraan zo kostbaar dat er op grote schaal mee werd gefraudeerd. Minder scrupuleuze specerijenhandelaren mengden hun saffraan met goedkopere producten die er vaag op leken.
In Duitsland, waar de saffraanhandel geconcentreerd was in de stad Neurenberg, had het geknoei met saffraan in de 14e eeuw zulke vormen aangenomen dat er een speciale keuringscommissie in het leven werd geroepen die de handel in saffraan moest controleren. Alle saffraanhandelaren waren verplicht hun koopwaar ter inspectie aan te bieden en uitsluitend partijen die door de commissie waren goedgekeurd mochten in de handel worden gebracht. Kooplieden die werden betrapt op het verhandelen van niet-goedgekeurde saffraan kregen een fikse geldboete. In de 15e eeuw stond in Duitsland op het vervalsen van saffraan zelfs een tijdlang de doodstraf.


17 oktober 2010 at 14:32
Saffraan, het romantische kruid, is een eet- en kookgewoonte in meeste keukens.
Nu dat wij veel over Saffraan weten, voor de beste culinaire ervaring, enig idee hoe U de kwaliteit ervan kunt bepalen?
Kijk op http://www.saffraanrecepten.nl/index.php?icerik=7
Culinarie gr,
Ozer
13 november 2001 at 21:55
Ik heb dit ook meegenomen naar mijn nieuwste pagina Nautica,
Liefs Dagmar
26 oktober 2001 at 14:23
wederom mijn complimenten!
Liefs Dagmar!
3 september 2001 at 02:49
Ik neem het mee naar m’n pagina. En nu maar hopen dat de saffraan die ik onlangs heb gekregen (uit Tunesie) echt is.
Anne