Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ongezond eten bestaat niet.

Een artikel over de fictie en feiten van (on)-gezond eten. In uitgave 6 van Vrij Nederland staat een mooi artikel over ongezond eten bestaat niet. Het doet me denken aan mijn jeugd en nu. Vroeger moesten we van mijn moeder goed vlees eten en een keer in de week vis. Omdat het heel duur was met zulke grote gezinnen zoals de onze, was woensdag saucijzendag. Het goedkoopste vlees wat er toen was. I.v.m. het feit dat vlees eten gezond was kende Nederland lange tijd woensdag GEHAKTDAG. Inmiddels geven vooraanstaande onderzoekers aan niet alle dagen vlees te eten. Het verteerd te langzaam en dat zou darmkanker bevorderen. Mijn moeder van 75 gelooft hier niets van. Evenmin als mijn vader van 78 dit gelooft.

Jan Fred van Wijnen geeft in Vrij Nederland een paar mooie voorbeelden over gezond eten en ongezond eten. Maar vooral over de fictie daarvan.

Een paar voorbeelden:

WORTELS ZIJN GOED VOOR DE OGEN.

Het caroteen in wortels wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Bij ernstig vitamine A-tekort gaan de ogen achteruit. De Westerse mens heeft echter genoeg vitamine A in het lichaam.

KNOFLOOK BESTRIJDT HART- EN VAATZIEKTEN.

Onbewezen.

BETA-CAROTEEN, EEN STOF IN GROENTEN ALS BROCCOLI, SLA EN WORTELS, HELPT TEGEN KANKER.

De stof bleek bij een grootschalig Fins Onderzoek juist *** te veroorzaken. Mogelijk zitten er kankerremmende stoffen in de groenten, maar het is niet het beta-caroteen.

FRANSEN KRIJGEN MINDER HART- EN VAATZIEKTEN, HOEWEL ZE VEEL VERZADIGDE VETZUREN ETEN, DOORDAT ZE OOK VEEL RODE WIJN DRINKEN.

De stoffen in de rode wijn die zo'n heilzame werking zouden hebben, vooral flavonol, worden niet bijzonder goed opgenomen in het bloed. Niet beter dan bij uien, zwarte thee of andere alcoholische drank.

Italiaanse en Franse onderzoekers beweren dat rode wijn ziekten als parkinson en alzheimer een tijdje uitstellen. Een team van de universiteit in Milaan denkt het verantwoordelijke stofje gevonden heeft. Het heet resveratrol. Een chemisch middel dat de druivenplant zelf aanmaakt om infecties te bestrijden. Maar kijk weer uit met deze berichten, want de werking van reveratrol is nog niet in het levende brein aanschouwd.

VEZELRIJK VOEDSEL ALS VOLKORENBROOD, ZEMELEN OF BONEN, HELPT BIJ HET VOORKOMEN VAN DARMKANKER.

Er bleek geen verband te zijn bij een langdurig onderzoek onder tienduizenden Amerikaanse vepleegsters.

Vroeger hielpen wij thuis bij het bonen zoeken. We aten ze ook i.v.m. met deze stelling en het zou veel ijzer bevatten. Diezelfde vader van 78 geloofde daar in. Heeft inmiddels al wel 5 jaar een stoma.

Behalve ijzer hebben we nog zo'n twintig mineralen nodig, zo'n vijftien vitaminen, acht essentiele aminozuren en twee essentiele vetzuren. Geen enkel levensmiddel bevat ze allemaal. Wie alleen groente en fruit eet, sterft aan een tekort aan vitaminen en mineralen.

Eet veel verschillende levensmiddelen.

Het verhaal kent nog veel meer stellingen. Wilt u meer weten dan is no.6 van Vrij Nederland wellicht interressant voor u.

Bovenal geldt: blijf naar elkaars recepten kijken en eet smakelijk.

Groetjes,

Ton Sijm

Home Recepten Kookboeken