Laurier

Laurus Nobilis
het laurierblaadje (voor soep en stoofpot)


Laurier kun je als plantje tegenwoordig gemakkelijk kopen bij de tuincentra. Ook als struik of boompje is hij te koop, doch dan wel wat duurder. Het plantje is relatief goedkoop en kun je heel goed in je moestuintje of kruidentuintje zetten. Hij moet wel beschut staan en kan in de winter niet zo goed tegen extreme kou.Dan wordt hij bruin en kan doodgaan. Dan moet je hem beschermen met wat noppenfolie of iets dergelijks. Zorg wel dat hij dan niet uitdroogt en haal het folie op tijd weer weg. In de zomer pluk je mooie blaadjes en rijg ze aan een draadje. Dan hang je ze op een droge goed ventilerende plek en liefst niet in de zon. Dan blijven de blaadjes mooi groen en worden vanzelf droog. In de winter kun je ze gebruiken als smaakmaker voor marinades, soep en stoofpotten.
Wil je er meer over weten, kijk dan op:
www.laurusinfo.com

6 Reacties

 1. In Portugal ben ik begonnen met verse laurier in mijn gerechten te gebruiken. Ik ontdekte dat verse laurier in het gebruik veel geuriger is dan uit een in de winkel gekocht pakje gedroogde laurier.
  Mijn voorraadje verse laurier heb ik sindsdien altijd in de diepvries liggen. Net zoals allerlei boemboes (kruiden) voor de Aziatische keuken.
  Vaak zie je in recepten (vooral in de Portugese) staan dat je de bladnerf uit het laurierblad moet halen, zou beter zijn voor de spijsvertering.

 2. Ik heb er ook een op een stammetje en wij graven hem zodra het niet meer vriest met pot enal in, en s`winters halen we hem eruit en zetten hem in de garage .
  Af en toe een klein beetje water erbij en zodra het niet meer vriest gaat hij de tuin weer in, wat koeiemestkorrels erbij (bij droog weer water geven)en hij groeit verschrikkelijk goed.Ik vind de verse bladeren altijd het lekkerst.
  Joke.

 3. Mijn Laurus Nobilis staat al jaren achter in de tuin en is ruim 2 meter hoog. Het geheim is de eerste jaren inderdaad ‘s winters verpakken en water geven want ze houdt niet van droge voeten. Nu hoef ik er eigenlijk niets meer aan te doen. Af en toe even flink met de snoeischaar tekeer gaan en ieder die dat wil voorzien van verse blaadjes. Heerlijk hoor en een leuk artikel dus ik heb het meegenomen naar mijn pagina.

 4. dan had mijn laurierboompje voor de winter ‘verpakt’…
  Maar in het tuincentrum hebben ze gezworen dat hij wel winterhard was, zucht. Hij is niet bruin, takken zijn van binnen niet dood maar knopen lopen niet uit, blaadjes ruiken nog heerlijk vers maar zijn kurkdroog, wel groen.
  Zou dan toch nog wat leven in zitten? Ik heb wel een nieuwe besteld, bij Bakker, want ik heb genoten van verse blaadjes, en hem tot een mooie vorm te snoeien.
  Lida

 5. zarah-leander

  6 maart 2003 at 13:14

  Laurierbomen zijn duur hier in Nederland.Ik heb er zelf 2,nouja..bomen kun je die van mij niet noemen maar grotere exemplaren waren onbetaalbaar.Je weet nl nooit of ze het overleven,de winter.Beschut staan is nog geen garantie dat ze de winter overleven.
  Maar het zij wel echte schatjes waar ik graag tegen praat,haha.Ik krijg altijd gelijk!

 6. worden er hier doorheen gejast. Ik krijg vaak van een bevriende kennis gesnoeide takken van zijn laurierboom in Portugal. Weer een jaartje voorraad! Zelf heb ik een laurierboom(pje) op het balkon gehad. Heeft het lang uitgehouden, maar helaas: uiteindelijk toch dood gegaan.

Geef een reactie