Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tomaten zelf kweken

Zelf tomaten kweken is niet moeilijk en ze zijn veel lekkerder dan de tomaten uit de winkel.

Onderstaand artikel komt uit Home and Garden van maart 2003 Zaaien: Zaai enkele zaadjes in februari binnen uit en verspeen ze zodra de zaailing drie blaadjes heeft. Zodra ze 15-20 cm hoog zijn, buiten uitplanten. Doe dit na IJsheiligen(11 t/m 14 mei). Tot die tijd staan ze het besten binnen op een donkere, koele plek.

Met plantjes: Zet de plantjes na IJsheiligen in goed bemeste grond en op een beschut plekje. Steek er een bamboestok van 1,5 meter bij. Verwijder de kleine uitspruitsels uit de oksels van de takken die de groei van de overige tomaten belemmeren. Zodra 4 a 5 takken trossen hebben gevormd, haal je de top uit de plant. Zo steekt hij al zijn energie in het voeden van de tomaten.

In de kas: In een licht verwarmde kas kun je vroeger met zaaien beginnen en dus eerder oogsten. De zaailingen die groot genoeg zijn, verspeen je in afzonderlijke potjes. Zijn de plantjes groot genoeg, plants ze dan over in kweekzakken of plant ze uit in een kweekbed. Zorg voor steun (draad of stokken) waaraan de plant kan worden vastgebonden.Verwijder ook de okselscheuten. Geef veel water en voeg, als de vruchten beginnen te zwellen elke tien dagen vloeibare mest met kalium toe. Top de planten die tegen het glas aankomen, anders beschadigen de stelen en de blaadjes.

Dan heb ik nog de volgende tips van mijzelf:

In een niet verwarmde kas moet je ook niet te vroeg planten. In april kun je nog nachtvorst hebben en dan is alle moeite voor niets geweest. De planten kunnen nog gemakkelijk bevriezen.

Ook in de kas kun je de plantjes in emmers zetten waaruit de bodem is gehaald. Die emmer graaf je een stukje in de grond. De plant krijgt alle voeding en water via de emmer toegediend. Voordeel is dat je niet elk jaar de grond hoeft te vervangen en elk jaar de tomaten in de kas kunt kweken.Tomaten zijn een nachtsschade gewas, net zoals de aardappel. En die mag je ook niet elk jaar op dezelfde plek telen.

Je tomaten kun je na de oogst verwerken tot saus, soep etc en invriezen. Zo proef je in de winter nog de smaak van de zomer. Echt, je proeft het verschil met de gewonen gekochte tomaten. Probeer eens verschillende soorten...

Home Recepten