Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Dim Sum

Altijd al willen weten wat de betekenis is van Dim Sum en Yum Cha?? Dan moet je dit artikel lezen over het onstaan van deze eetcultuur. De Chinese traditie van DIM SUM, ook bekend als YUM CHA, is iets feestelijks voor het weekend geworden. Niet alleen in Zuid-China, de plaats van oorsprong, maar ook in Chinatowns over de hele wereld. Met alle kleine hapjes die worden geserveerd is het een visueel en gastronomisch feest waar geen menu bij komt kijken.

Yum Cha betekent in het Cantonees letterlijk "drink thee" en brengt de twee grote Chinese tradities samen: theedrinken en eten. De oorsprong van yum cha ligt in de Sung-dynastie, toen men speciale theehuizen bouwde waar mannen bij elkaar kwamen voor zaken, ontspanning of een praatje. De koks in deze theehuizen maakten heerlijke hapjes voor bij de thee, welke bekend werden als dim sum.

Thee is de perfecte begeleiding voor yum cha. De thee helpt niet alleen de spijsvertering op gang, maar zuivert ook het verhemelte en neutraliseert de vettigheid van gefrituurde hapjes. Thee is zo belangrijk, dat er in veel traditionele yum cha restaurants eerst een thee wordt uitgekozen voor men ook maar naar de hapjes gaat kijken.

Allerlei vormen, smaken, kleuren en texturen zorgen voor diversiteit in dim sum. De meeste keuzes bestaan uit een of ander hapje of broodje met een omhulling van deeg op basis van bloem (meestal tarwebloem, rijstebloem of tapioca).

Omdat er zoveel keus is, moeten de hapjes er zo aantrekkelijk mogelijk uit zien, zodat ze opvallen tussen al het andere lekkers. Het uiterlijk is ook om een andere reden belangrijk, de ervaren yum cha eter kan aan de verschillende vormen, omhulsels en maten van de deeghapjes zien wat erin zit.Er zijn vier hoofdgroepen hapjes te onderscheiden.

De eerste groep zijn de gestoomde dim sum. Hiertoe behoren favorieten als Char Siu Bau (het recept staat op mijn site), garnalen gow gee en klassieke gestoomde varkenssvlees/garnalen knoedels.

De tweede groep omvat de gefrituurde hapjes zoals de chinese loempia's en gow gee.

De derde groep is de gevarieerde groep, die alles omvat dat niet onder de andere groepen valt.

De vierde groep zijn de zoete hapjes, zoals de custard taartjes (daan tart), mangopudding, gestoomde cake of kokospudding. Vaak zijn deze te koop in een zogenaamde Chinese Cake Shop zoals Mei Sum en St. Anny's.

Home Recepten