Koken is een kunst!

De Chinese keuken is weleens de keuken van de toekomst genoemd…

De Chinese keuken is weleens de keuken van de toekomst genoemd, omdat de gerechten uit deze keuken een hoge voedingswaarde hebben en weinig calorieen bezitten en in evenwicht zijn samengesteld.
Vlees overheerst niet; groenten zijn het belangrijkste.
Melkproducten zijn er niet en dierlijke vetten zijn zeldzaam.
Zoetigheid is te verwaarlozen.
Voor de Chinees is koken een kunst.


De Chinese cultuur behoort tot de oudste ter wereld. Ze gaat zo’n 4000 jaar terug en dat geldt ook voor de Chinese kookunst.
De Chinezen verbouwden al kruiden voordat men ergens anders op de wereld ook maar wist wat dit waren; bijvoorbeeld anijs en gember.
Het is zeer waarschijnlijk dat de Chinezen al kookten met potten en ander keukengerei terwijl elders op de wereld het eten nog rauw naar binnen werd gewerkt.

Duizenden jaren geleden waren er al mensen in China die droomden van eten en experimenteerden met maaltijden en hun ervaringen op zijde en bamboe noteerden.
Al in 1115 v Chr benoemde het Keizerlijk Hof een dietist!
Zijn taak was niet alleen toezicht te houden, maar ook de uitwerking van het voedsel te bestuderen op lichaam en geest.
De gegoede stand gaf de keuken haar finesse.

Toch zou de Chinese keuken niet alleen door overvloed, maar ook door honger beinvloed worden.
Door hongersnoden en rampen werden de Chinezen gedwongen een goed huishouden te bewerkstelligen.
Brandstof werd schaars en daardoor ontdekten de mensen in China dat er voor rijst stomen minder brandstof nodig was, dan voor brood bakken.
Ook ontdekten ze zo diverse technieken om voedsel snel te koken.
Tegenspoed zorgde ervoor dat men overal op zoek ging naar voedingsbronnen. Rivieren en oceanen werden verkend.
Allerlei manieren werden ontdekt om diverse planten te benutten: lelieknoppen, paddenstoelen en blaadjes van bloemen.
Tegen het eind van de eerste eeuw na Chr. hadden ze een lijst van 365 verschillende eetbare planten opgesteld.
Ook allerlei technieken voor het zouten en drogen werden ontwikkeld.
Niet alleen fantasie, ook artistiek gevoel zorgde ervoor dat de maaltijden in evenwicht en harmonie waren.
Geen eentonigheid; vorm, kleur, hoeveelheid en samenstelling van de ingredienten, alles moest deze harmonie en evenwicht uitstralen.
Het delen van een maaltijd werd een traditie.
Het etensuur werd een symbool van het goede leven en vrienden moesten hierin delen.

Confusius beschreef zo’n 2500 jaar geleden al dat het genot van de maaltijd harmonie en vrede in de samenleving bevorderde.
Grote Chinese letterkundigen, waren lekkerbekken.
China is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar geleerden belangrijke verhandelingen over eten hebben geschreven en dichters kookboeken hebben geschreven.
De kookkunst werd toch hoofdzakelijk mondeling overgedragen van moeder op dochter en van chefkok op leerling.
Ieder voegde zo iets toe aan deze kookcultuur.
Ze verzonnen meer dan 200 manieren om varkensvlees klaar te maken of kip.
De Chinese keuken, onovertroffen in haar verscheidenheid, telt meer dan 80.000 verschillende gerechten.

Bron: Het Groot Chinees Kookboek (Gloria Bley Miller) en bewerkt door Beb Vuyk

1 Reactie

  1. Hoi! Ik ben even op je pagina aan het snuffelen en ben aan het genieten. Ik ben gek op Chinees eten en deze pagina is natuurlijk perfect voor mij!

    Mijn complimenten!

    Groetjes,

Geef een reactie