Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De beste Tsjechische bieren

Gambrinus Pilsner is het meest favoriet bij mijn geliefde, maar er zijn nog veel meer Tsjechische bieren. Hier een beschrijving van de allerbeste.
Bron: Groot Bier Boek Streek van herkomst: Bohemen, Tsjechie

Biersoort: Goudkleurige lager

Alcoholgehalte: 5,0% vol.

Aanbevolen schenktemperatuur: 9 graden C.

In de Tsjechische republiek mogen enkel bieren uit Pilsen de naam van deze stad gebruiken. De aanverwante, meer zuidelijke concurrenten van de brouwersstad Budweis (Ceske Budejovice) benadrukken meer de hop en neigen naar een lichte, zachte moutigheid. De stad aan de Moldau (Vltava) bestond in den beginne enkel uit een klooster, maar groeide in de jaren 1200 uit tot een zuidelijk bastion van het Boheemse koninkrijk. Voor de handelsmerken verschenen zou elk bier dat daar gebrouwen werd beschreven worden als een Budweiser.

Budweiser Burgerbrau, gesticht in 1795, brouwde de eerste lager van de stad in 1853. Budweiser Budvar werd later, in 1895, opgericht. Tegen die tijd maakte de Duits-Amerikaanse brouwer Adolphus Busch al een 'Budweiser'. Verschillende andere brouwers in de Verenigde Staten hebben de term Budweiser gebruikt om hun bieren te beschrijven, maar de exclusieve rechten van Busch voor het gebruik van de naam in de VS kregen uiteindelijk rechtsgeldigheid.

De Tsjechische Budweiser bieren hebben over het algemeen een meer assertieve smaak dan hun Amerikaans naamgenoot, maar niet bepaald een hoger alcoholgehalte.

Streek van herkomst: Pilsen, Bohemen, Tsjechie

Biersoort: Tarwebier

Alcoholgehalte: 5,1% vol.

Aanbevolen schenktemperatuur: 9-12 graden C.

De naam Gambrinus is een verbastering van Jan Primus (eerste hertog van Brabant, 1251-95). Hij werd geboren in Bourgondie en heerste over zowat het huidige Belgie. Hij wordt echter in verschillende landen gevierd als de legendarische bierkoning. Door huwelijken tussen koninklijke huizen werd een van nakomelingen koning van Bohemen, de Tsjechische staat waartoe de stad Pilsen behoort.

In ditzelfde Pilsen werd in 1869 de brouwerij Gambrinus gesticht. Rond de eerste wereldoorlog verhuisde de brouwerij naar een locatie palend aan de concurrerende brouwerij Pilsner Urquell. Net als z'n buur is Gambrinus gekend voor z'n pilsener.

In de laatste jaren heeft het ook dit geparfumeerd, perzikachtig, scherp en licht tarwebier in z'n gamma opgenomen.

Het woord 'bile' op het etiket betekent 'wit'. In een ver verleden was Bohemen bekend om z'n tarwebier. Het verdween echter door de opkomst van de goudkleurige lagers in de jaren 1840. Gambrinus zorgt nu voor een revival.

Streek van herkomst: Pilsen, Bohemen, Tsjechie

Biersoort: Pilsener

Alcoholgehalte: 5,0% vol.

Aanbevolen schenktemperatuur: 9 graden C.

In de Tsjechische republiek mag alleen een brouwerij in de stad zichzelf Pilsener noemen. De originele Pilsner Urquell, een verdwenen bedrijf genaamd World Brew, en Gambrinus werden naast mekaar gebouwd op een heuvel buiten de stadskern. De Napoleontische boog van Pilsner Urquell en de imposante oprijlaan naar Gambrinus liggen langs dezelfde weg.

In z'n thuisland is Gambrinus zeer populair. Het is een vrij hop-achtig lager, is niet zo vol of assertief als Pilsner Urquell, maar is er toch zeer mee verwant.

Recente bottelingen, die in Duitsland aan de man gebracht worden als Gambrinus 'Helles Export Lager aus Pilsen', hadden een kruidig aroma, een licht romige smaak en een blad- en muntachtige hopbitterheid op het einde.

Streek van herkomst: Pilsen/Domazlice, Bohemen, Tsjechie

Biersoort: Donkere lager

Alcoholgehalte: 4,7% vol.

Aanbevolen schenktemperatuur: 9 graden C.

Dit bier werd voor het eerst gemaakt in een zeer oude plaatselijke brouwerij in Domazlice, ten zuiden van Pilsen en dichtbij de Duitse grens. Die brouwerij werd opgericht in 1341 maar sloot haar deuren in 1996 en de productie werd overgedragen aan Gambrinus. Het woord 'Purkmistr' is het Tsjechische equivalent van het Duitse 'Burgermeister'.

Tsjechische donkere lagers hebben een vollere kleur en een zachtere, vollere smaak dan die van over de Duitse grens, waar deze biersoort is ontstaan. De Tsjechische brouwsels zijn misschien als de eerste interpretaties uit Duitsland, die dicht aanleunen tegen de huidige biersoort 'Schwarzbier' (zwart bier). Export-bottelingen van Purkmistr gebruiken de Duitse beschrijving 'Das echte Schwarzbier aus Bohmen'.

Het heeft een anijsachtig aroma en een smaak die doet denken aan vijgen en granenkoffie. Het heeft een licht maar glad mondgevoel en een vleugje bittere chocolade op het einde. Purkmistr is een zacht, licht bier om van te genieten na het avondmaal.

Streek van herkomst: Pilsen, Bohemen, Tsjechie

Biersoort: Pilsener

Alcoholgehalte: 4,4% vol.

Aanbevolen schenktemperatuur: 9 graden C.

Urquell betekent 'oerbron' in het Duits, de officiele taal van Bohemen toen het nog deel uitmaakte van het Oostenrijkse rijk. Bohemen vormt nu samen met Moravia de Tsjechische republiek.

In het Tsjechisch heet het bier Plzensky Prazdroj. Dit is de authentieke pilsener die over de hele wereld wordt gekopieerd.
Z'n goudachtige kleur was een nieuwigheid in een periode toen glazen de stenen en tinnen bierkroezen begonnen te verdringen. De beroemde Boheemse hopsoort Saaz is verantwoordelijk voor het bloemige, kruidige aroma en de bittere afdronk. De even befaamde Moravische gerstmout zorgt voor een zacht, heerlijk evenwicht. Beide karakteristieken zijn de laatste jaren lichtjes achteruit gegaan, maar Pilsner Urquell is nog steeds een van de beste bieren ter wereld.

Hoge conische glazen worden vaak gebruikt om pilseners te schenken. Deze vorm bevordert een aanhoudende parelvorming.

Tip: Als je ooit in (de buurt van) Pilsen komt (Plzen voor de Tsjechen), vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het Pilsner Urquell museum. Vlakbij het museum is er de mogelijkheid tot een ondergrondse rondleiding. Beide zeer de moeite waard!

Klik HIER om een indruk op te doen van Plzen's historical underground.

In tegenstelling tot de vaak negatieve geluiden over Plzen vinden wij het een erg mooie stad, waar we met gemak een hele dag doorbrengen - zelfs een regenachtige. Er is veel industrie (o.a. Skoda), maar in de binnenstad merk je daar helemaal niets van.

Streek van herkomst: Bohemen, Tsjechie

Biersoort: Donkere lager

Alcoholgehalte: 4,6% vol.

Aanbevolen schenktemperatuur: 9 graden C.

Deze Tsjechische brouwerij, waarvan de naam 'oude bron' betekent, bevindt zich dicht bij het centrum van Praag en de rivier de Vltava, die wij hier - vreemd genoeg - de Moldau noemen. Het is een klassieke brouwerij van de jaren 1870 die rond een binnenhof ligt.

Staropramen is beter bekend om z'n goudkleurige lager dan om z'n donkere ('tmave' in Tsjechisch) versie. Deze donkere lager heeft een licht maar zacht en glad mondgevoel. Het vertoont een achtergrond van moutig zoethout of anijs, en heeft een ondertoon van bloemige hop.

Probeer dit bier met venkelworsten.

In Praag vind je een nog smaakvoller donkere lager in de befaamde brouwpub U Fleku.

Home Recepten