Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Voor iedereen die een huisdier heeft.

Dit heb ik overgenomen van: Wolfs Talk ( http://dieren.clubs.nl/wolfstalk )

geschreven door @nanda en uit de club

dico?s zeeuwse dierenclub

Vuurwerk en huisdieren

Huisdieren genieten niet van een knallend Nieuwjaar Huisdieren genieten niet van een knallend Nieuwjaar

Rond Oud en Nieuw is het weer zover. Er wordt er weer volop met vuurwerk geknald in ons land. Veel mensen vinden dit lawaai schitterend, naar de meeste dieren zijn er alles behalve blij mee. Honden, maar ook veel vogels zijn ontzettend bang voor het totaal onverwachtse geknal. Zeker honden met een jachtinstinct worden regelmatig helemaal wild. Veel eigenaren zien daarom vreselijk op tegen de Oudejaarsavond en durven hun geliefde huisdier niet alleen te laten. Dat is ook de beste oplossing. Door zelf thuis te blijven kan het huisdier op zijn gemak worden gesteld.

Mogelijke oplossingen voor het vuurwerk:

Dieren binnen houden, ramen en gordijnen dicht. Katten gelegenheid geven om weg te kunnen kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar ze onder bed kunnen kruipen. Ook de kelder kan een goede plaats zijn. Honden alleen uitgelijnd uitlaten en niet in de buurt van vuurwerk. Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje om zijn nek heeft met uw naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen. Wel controleren of de gegevens in de databank zijn ingebracht. Via de gratis databank van Petlook www.petlook.nl kunt u zelf de gegevens invoeren en ook controleren/wijzigen.

Tabletjes (Calmivet, Vetoquinol of Vetranquil, Sanofi) bij de dierenarts halen ter kalmering, enkele uren van te voren ingeven, (gewicht van de hond meenemen). Lijkt een beetje op een reisziektetabletje.

Er zijn ook homeopatische producten van Puur Natuur ( www.puurnatuur.nl ) zoals Nervelet en Prodier Nervositeit. Te gebruiken bij onrust, nervositeit en angst, in het bijzonder voor vuurwerk of onweer.

Zelf thuis blijven (en geen vuurwerk afsteken) en rustig blijven, zodat de hond of kat steun heeft aan de baas. Het beste is de hond en het geknal te negeren of positieve aandacht te geven. Dus niet tegen uw huisdier te gaan schreeuwen of het blaffen verbieden. Daar dit gedrag van de ?leider? wordt de angst juist aangewakkerd. Op sommige plaatsen worden een soort ?vuurwerkcursussen voor huisdieren? georganiseerd. De knallen worden op de band of cd opgenomen en vertoond bijvoorbeeld in combinatie met lekker eten voor de hond. Zo wordt de knal ?positief geassocieerd? met iets leuks, zoals eten.

Naar een plaats gaan waar weinig vuurwerk wordt afgestoken, b.v. op het platteland.

Vogels in een kooi kunnen paniekerig reageren op vuurwerkgeknal. Een dikke deken over de kooi helpt soms, maar een rustig plekje (bijvoorbeeld in de kelderkast) is vaak nog beter.Huisdieren chippen en registreren van het nummer bij Petlook

Wanneer uw huisdier toch onverhoopt ontsnapt tijdens het nuttigen van de oliebollen, is het terugvinden vaak een groot probleem. Veel dierenasiels zitten vol met ?zwarte katten met een wit pootje? of andere vage omschrijvingen. Een penning om de nek van uw hond of een kokertje bij de kat met naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar doen vaak wonderen. Binnen enkele dagen is uw geliefde huisdier als regel weer terug. Helaas niet altijd. Halsbandjes worden verloren en penningen raken zoek of worden al dan niet moedwillig verwijderd.

Daarom is de TRANSPONDER-CHIP in deze moderne tijd een noodzakelijk onderdeel van uw huisdier. Niet te verwijderen en door elke dierenambulance, dierenarts of dierenasiel in enkele seconden af te lezen. Bij elke dierenarts is de chip zonder verdoving in enkele minuten onderhuids aan te brengen, vergelijkbaar met een injectie maar met een wat dikkere naald. De dierenarts kan het chipnummer registreren bij een van de zeventien databanken voor registratie van huisdieren die ons kleine landje rijk is, waaronder Petlook;

vraag hem even bij welke databank uw huisdier vermeld staat.

In uw eigen belang kunt u zelf per Internet uw huisdier gratis bij www.petlook.nl registreren. In tegenstelling tot sommige andere databanken kan Petlook 24 uur per dag per Internet worden geraadpleegd door de dierenartsen, dierenasiels en particulieren/eigenaren, waarbij u zelf bepaalt welke gegevens van u wel of niet worden getoond.Terugzoeken van je verloren huisdier?Via de site van PetLook kunt u uw dier als vermist opgeven. Ga daarna via de homepage van Petlook naar de link ?dierenasiels? ( www.dierenasiels.com en controleer of het dierenasiel bij u in de buurt een vermelding heeft van gevonden dieren. Zoniet bel het asiel op om uw hond/kat als vermist op te geven. Kijk na enkele dagen opnieuw, want met name katten worden pas na enkele dagen bij het asiel binnen gebracht.Samenvattend:Chip uw huisdier bij de eigen dierenarts voor oud en nieuw.

Doe uw kat een kokertje om en uw hond een penning met uw naam, adres en telefoon.

Meld uw huisdier met chip en/of tatoeagenummer gratis aan bij www.petlook.nl. Is het huisdier weg, meldt dit bij www.petlook.nl, kijk ook op www.dierenasiels.com.

Informeer bij het dierenasiel in de buurt en geef daar ook het chipnummer door of vermeld dat u bij Petlook staat geregistreerd.

Home Recepten