Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Saviano op theaterfestival Berlijn

Ik had eerlijk gezegd nog niets over deze schrijver gehoord. Totdat ik gisteren een mail kreeg via hyves over deze man. Terwijl ik las kreeg ik alleen maar heel veel respect voor hem. De ( Napolitaanse) maffia ( Camorra) heeft blijkbaar een grotere vinger in de pap dan ik had gedacht. Ik heb een behoorlijk "geromantiseerd"beeld van de maffia. Films als The Godfather en The Sicilian zijn ondanks hun heftige beelden daar ook debet aan. Je ziet het als een film. En wil er eigenlijk niet aan dat het ook werkelijk zo gebeurd, of zelfs erger. Dat wordt ons nu op de neus gedrukt door deze schrijver wier leven niet zeker meer is.

Of hij er verstandig aan heeft gedaan. Ja, dat vraagt hij zich zelf inmiddels zelf ook af. Maar het feit liegt er niet om dat hij moedig is. En laat zien dat Italë niet alleen het land van zon, cultuur, wijn, pizza en andere overheerlijke gerechten is.

Ook de trailer van de film gezien. Schrikbarend. Ik had niet gedacht dat het zo heftig zou zijn.

Maar ondanks dit alles blijft voor mij Italië (met zijn inwoners) nog steeds het favoriete land waar wij vakantie vieren. Al ben ik van dit alles wel heel erg geschrokken. En hoop ik dat de macht van de maffia ten einde loopt. Maar ik ben bang dat dat valse hoop is.

Want tenslotte is het merendeel van de Italianen echt niet veel anders dan wij zijn. Met dezelfde verlangens, hoop en liefde.


Carin Het theaterstuk "Gomorra", naar het gelijknamige boek over de Napolitaanse maffia van schrijver Roberto Saviano, wordt vrijdag voor het eerst buiten Italië opgevoerd tijdens het theaterfestival in de Duitse hoofdstad Berlijn.


Saviano, die door de maffia met de dood wordt bedreigd, kan de voorstelling uit veiligheidsoverwegingen niet bijwonen. De theatervoorstelling toont, net als het boek, het donkere verhaal van de Napolitaanse maffia de Camorra en de weerslag ervan op de samenleving.


"Gevangene van mijn boek"

"Ik ben een gevangene van mijn boek", zei Saviano, die politiebescherming krijgt, in oktober nog in de Italiaanse krant La Repubblica. Intussen zijn al meer dan 1,2 miljoen exemplaren van het maffiaboek Gomorra verkocht in Italië. Het verhaal waarin Saviano Het Systeem , zoals de organisatie door de Camorristen zelf wordt genoemd, ontrafeld, is al in meer dan veertig landen uitgegeven.


Naast het boek en het theaterstuk is er ook de gelijknamige verfilming door de Italiaanse regisseur Matteo Garrone. De prent kreeg tijdens het filmfestival van Cannes de Prijs van de jury en maakt nog kans op een Oscarnominatie. De film Gomorra is ook genomineerd voor de Europese Filmprijs 2008, die op 6 december in Kopenhagen wordt bekendgemaakt. (belga/mvdb)

13/11/08 16u14

Home Recepten Kookboeken