Iets over gehakt.

Heb dit artikel ergens gevonden, en vond het interessant genoeg om hier neer te zetten. Er zijn, afhankelijk van de herkomst 6 soorgen gehakt. Gehakt wordt gemaakt van afsnijdsels en minder malse stukken vlees, reden waarom gehakt tot de voordelige vleessoorten behoord.
Varkensgehakt wordt, waarschijnlijk vanwege het hogere vetgehalte, bijna niet meer onvermengd verkocht. Het is een van de twee bestanddelen van half-om-half gehakt.
Half-om-half runder en varkensgehakt is een populaire gehaktsoort, het varkensgehakt is een goede tegenhanger voor het droge rundergehakt.
Rundergehakt is met name populair bij mensen die hun vetconsumptie in de gaten houden. Het heeft de neiging uit te drogen als het wordt verwerkt tot gehaktballen of -broden, maar dat is te vermijden.
Kalfsgehakt is de duurste en fijnste gehaktsoort, reden waarom het vooral wordt gebruikt voor luxueuzere gerechten als de beroemde gevulde kalfsborst.
Lamsgehakt wordt steeds populairder en is te koop in (nog steeds niet alle) goed gesorteerde supermarkten. En natuurlijk bij alle Turkse of Islamitische slagers. Vraag daar altijd even of het puur lamsgehakt is of lamsgehakt vermengd met rundergehakt, als dat laatste het geval is zal men meestal graag lamsgehakt voor u draaien. Lamsgehakt is aparter van smaak dan de andere gehaktsoorten en daardoor bij uitstek geschikt voor gerechten uit de meeste landen rond de Middelandse zee.
Half-om-half lams en rundergehatk is alleen te koop bij Turkse of Islamitische slager, het is iets neutraler van smaak dan puur lamsgehakt.Bereid gehakt bij voorkeur op de dag van aankoop. Als dat niet mogelijk is bewaar het dan niet langer dan 1 dag (in een koelkastdoes, tenzij het is voorverpakt). Laat diepgevroren gehakt in de koelkast ontdooien (in een schaal om het dooiwater op te vangen).Gehakt dat wordt verwerkt tot gehaktballen, -balletjes of -broden wordt aangemaakt om te zorgen dat het niet uit elkaar valt. Voordeel daarvan is ook dat het meteen wat meer volume krijgt. Voor het aanmaken is er de keuze tussen het toevoegen van in melk geweekt brood en ei of paneermeel en ei. Aanmaken met in melk geweekt brood is sappiger, wat vooral bij rundergehakt geod uitkomt. (En nu een opmerking van mij persoonlijk, volgens het artikel is het ook lekkerder, ik ben het daar niet mee eens, ik vind met paneermeel en ei lekkerder) Brood- of beschuitkruim of paneermeel zorgen voor extra volume en het ei voor de samenhang. Bij kleine hoeveelheden (minder dan 250 gram) kan het ei worden vervangen door 1 a 2 eetlepels koffieroom of melk.Met een gehaktmolen bepaalt u zelf de kwaliteit, samenstelling en het vetgehalte van het gehakt. U snijdt het vlees in smalle reppejse en draait die een of desgewenst twee keer (voor een fijner resultaat) door de gehaktmolen. Om ook de laatste restjes vlees uit de molen te halen kunt u tot slot een sneetje oud brood zonder korst erdoor draaien. Het brood duwt de restjes vlees uit de molen en kan worden gebruikt om het gehakt mee aan te maken.
Ook met een foodprocessor (met sikkelmes) kan gehakt worden gemaakt. Het resultaat heeft iet de echte gehaktstructuur, het is meer gehakt vlees. Voor een roerbakgerecht of een saus is dat niet echt van belang, maar voor een goed samenhangende bal is gehakt uit de molen beter.Voor roerbakken is gehakt uitermate geschikt. Verhit boter of olie (of een mengsel van die twee), wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken, cq de olie begint te walmen. Voeg vervolgens, beetje bij beetje, anders koelt het vet te veel af, het gehakt toe. Bak het gehakt onder voortdurend roeren totdat het bruin en rul is. Voeg dan pas de groenten enz. toe, het is meestal niet verstandig om de groenten en het gehakt tegelijk in de pan te doen omdat groenten vocht afstaan.

2 Reacties

  1. daar heb je heel goed aan gedaan om dit artikel te plaatsen op smulweb ,ik denk dat er veel mensen wat aan hebben hoor , bedankt dat ik het mee mag nemen ,
    Groetjes Gissie

  2. Ik heb dit artikel van je meegenomen hoor!Groetjes van Karin

Geef een reactie