Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Brood Zelf Bakken

Vers gebakken brood is heerlijk, smakelijk en aromatisch! Zelf bakken is gemakkelijker dan je denkt. Het beste is in een gas oven (vochtigheid). Maar de broodmachine maakt het allemaal heel eenvoudig.

Soms gebruik ik de brood machine voor het deeg maken en bak ik het verder af in de oven.

Koop een goede brood machine waarin het brood horizontaal wordt gebakken.

Het is erg belangrijk dat men aandacht schenkt aan de maten en gewichten van de ingredienten voor het berijden van brood.

Ik persoonlijk gebruik regelmatig een (digitaal) weegschaal met behulp van (brood) bakken.

Een goede weegschaal heeft 2 weeg mogelijkheden (metrisch en Engelse gewichten).

Canadese and meest Europese bloem is geschikt voor brood bakken en men hoeft dus GEEN speciale brood machine bloem te kopen.

Noteer als je wijzegingen maakt met recepten en doe er niet meer dan een weiziging tegelijk.

Suiker en zout controleren het rijzen van het brood.

Gist heeft "vijanden" in het recept zoals zout, kaneel en knoflook poeder. Het is daarom erg belangrijk om het gist als laatste bij een recept toe te voegen. Houd het tevens weg van de vocht in de container van de brood machine.

Gewoon (louw) water met melkpoeder kan men gebruiken i.p.v. melk. Water geeft een meer knapperige korst.

(Sla)olie kan in meeste recepten NIET vervangen worden door boter, vet of margarine.

Als het brood klaar is, verwijder de pan van de brrod machine en laat het even 5 minuten rusten voordat je de brood uit de pan schud.

Hier een erg goed basis recept (wit brood) dat je gemakkelijk kan veranderen met wat tarwebloem (1/2 en 1/2) of andere gewenste granen.

1 Cup (285 ml.) louw water

2 El. poedermelk

1/4 Cup (70 ml.) Olie

2 El. suiker

1 1/4 Tl .zout

3 Cups (390-400 gr.) witte bloem

1 1/2 Tl. (7 gr.) droge gist.

Kies normale brood zetting voor 700 gr (1 1/2 Lbs.)

Note from writer: Niet gecorriceerd, Hollandse taal niet meer zo vloeibaar .

Home Recepten