Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Likeurtjes van vroeger

In Nederland is er heel wat genipt van oud-Hollandse likeurtjes, drankjes met vaak typische namen. De smaakvolle likeurtjes zijn vandaag de dag nog altijd te koop. BITTERKOEKJES

Een likeur gemaakt van fijne amandelen, een esprit getroken van verse perziken en bittere amandelensprit.

Dit drankje werd vooral gedronken op koperen, zilveren en gouden bruiloften om, na vele gelukkige jaren, de eventuele bittere herinneringen weg te spoelen.

BRUIDSTRANEN

Goud- en zilverblad in een likeur, die rozegeur en maneschijn belooft, met een geur die slechts vergelijkbaar is met de allerfijnste parfum.

De drank werd gedronken op bruiloften. Slimme vrouwen schonken bruidstranen ook elke keer als de echtgenoot iets deed wat hen niet beviel, om hem eraan te herinneren aan de op de trouwdag gedane beloftes.

EAU DE MA TANTE

Een drankje van Hollandse kersen en Belgische krieken, getrokken op brandewijn, 1 jaar oud aftreksel van verse perziken op eau de vie, het sap van verse frambozen, vermengd met eau de vie de framboise en Zuger Kirsch.

HANSJE IN DE KELDER

Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt van de fijnste kersen, bourbonstokjes, kardamom, kaneel en Bulgaarse rozen.

Hansje in de kelder werd gedronken uit een speciale bokaal wanneer de zwangerschap een feit bleek te zijn. Voor deze gelegenheid werden familie en vrienden uitgenodigd.

HELMPJE LICHT OP

In de tijd van de zeilscheepvaart werd dit drankje gebruikt als middel tegen darmstoornissen.

HOE LANGER HOE LIEVER

Hoogwaardige cognac, het most van onvergiste druiven, zoethout, koriander, lavas, Indische nagelen, kaneel en mierikswortel bepalen de smaak van deze kruidige likeur. Een drankje voor verliefde mensen die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar blijven.

JUFFERTJE IN HET GROEN

Een likeur vervaardigd uit schillen van diverse soorten citrusvruchten, knoppen van Aalst, bloemen van steranijs en pepermuntblad.

De onderlinge smaakverbindingen worden tot stand gebracht door middel van kruiden, onder andere kaneel. Het drankje wordt gedronken door 'onschuldigen'.

KWARTIER NA VIJVEN

De esprit van pommeranz-appelen, aftreksel van verse sinaasappelen en het sap van citroenen vermengd met brandewijn.

Dit likeurtje werd in ieder cafe tijdens het borreluurtje geschonken en dankt daar zijn naam aan.

NAVELTJE BLOOT

Een drankje gemaakt van curacaoschillen, Siciliaanse citroenen, bittere oranjeschillen, het sap van limoenen, bourbon, karwijzaad enz..

De likeur werd oorspronkelijk gedronken tijdens familiebijeenkomsten waar een op handen zijnde bevalling en de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder werden besproken.

PRUIMPJE PIK IN

Een heerlijke likeur van Rheinse pruimen en reine claude, onderling in smaak verbonden met honing en bourbonstokjes.

PAPEGAAIENSOEP

Een bijzondere likeur gestookt van amandelen, walnoten, hazelnoten, kastanjes en pinda's. Het drankje heeft de kleur van slappe thee en dankt de naam aan het feit dat de liefhebbers wilden verbloemen dat zij alcohol dronken.

ROOSJE ZONDER DOORNEN

Een likeur gemaakt van rozen. Een moeilijk proces, omdat de smaak al snel penetrant wordt. Maar bij juiste vervaardiging geven de 4 verschillende rozensoorten een hele fijne smaak.

Uit: van zuidhollandse moppen en haagse bluf; zuidhollanse wetenswaardigheden.

Home Recepten