Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

stamppotten en stoofschotels

korte beschrijving van stamppotten en stoofschotels met wat tips voor de bereiding ervan. Stamppotten zijn eenvoudige eenpansgerechten met als hoofdingredienten aardappelen en groenten. In sommige stamppotten wordt ook (veelal voorgegaard) vlees meegekookt. Het zijn klassieke gerechten, die kunnen bogen op een eeuwenoude traditie. Vroeger werd bijna alles in een pot gekookt. De belangrijkste reden daarvoor was dt in die tijd heel zuinig met brandstof werd omgesprongen, maar ook vroeg zo'n gerecht op die manier om minder keukengerei en vergde het minder aandacht.

Tegenwoordig weten we dat het niet verstandig is aardappelen en groeten uren op een laag pitje te laten garen, op die manier verdwijnt er wel een groot deel van de voedingsstoffen. Dat geldt overigens ook voor het stampen, hoe fijner gestampt hoe minder vitamine C behouden blijft.

Hoewel de benaming stamppot het gebruik van een stamper suggereert, valt toch te overwegen de gare ingredienten luchtig door elkaar te roeren in plaats van ze te stampen of een luchtige puree te maken waar de apart bereide groenten door gemengd worden. Dit alles om het verlies aan vitamines te beperken.

De gemoderniseerde klassieke stamppot heeft een korte bereidingstijd en er worden vaak rauwe of heel kort gegaarde groenten in verwerkt.

Ook bij stoofschotels en maaltijdsoepen worden aardappelen en groenten, vaak in combinatie met vlees of gevogelte, in een pan bereid, met dit verschil dat de gare ingredienten niet gestampt worden.

Op mijn pagina en in de sub Winterkost zul je uiteindelijk een reeks recepten van klassieke en moderne stamppotten, maaltijdsoepen en stoofschotels vinden. Ik hoop van harte dat die jullie zullen inspireren om het hele jaar door deze lekkere en gemakkelijk te bereiden recepten op tafel te brengen.

Enkele tips voor het bereiden.

Bereid voor een stamppot zo mogelijk aardappelen en groenten apart, zodat de kooktijd van de groenten beperkt kan blijven. Maak van de aardappelen snel een luchtige puree en meng de bereide groenten erdoor;

Giet het kookvocht van aardappelen en groente af en vang het op; gebruik het om het gerecht smeuig te maken (op deze manier blijven vitaminen zoeel mogelijk behouden), voeg aan een te droge stamppot een beetje melk, room of creme fraiche toe;

Zet voor stoofschotels de ingredienten met de langste gaartijd als eerste op, voeg de overige ingredienten in volgorde van gaartijd toe;

Verdeel de schoongemaakte groente als deze met de aardappelen wordt gekookt op de aardappelen, leg zodra de inhoud van de pan kookt eventueel worst of spek bovenop en laat alles samen gaar worden;

Laat bladgroenten die niet rauw in stamppot worden verwerkt van tevoren kort slinken, snijd ze grof en meng ze door de aardappelpuree;

Kook peulvruchten voor stamppot afzonderlijk, kook ze voor een stoofschotel zonodig enige tijd voor;

Gebruik voor een stamppot bij voorkeur zeer kruimig kokende aardappelen of afkokers, voor een stoofschotel zijn glad kokende aardappelen de beste keus;

Zeer bloemige, ook wel afkokers genoemde aardappelen, geschikt voor puree, koekjes, soep, souffle, duchesse: Bimonda, Eigenheimer, Irene; bloemig, iets bloemig, geschikt voor bijna alle toepassingen: Berber, Bildstar, Bintje, Dore, Premiere, Sante, Texla, Turbo; vastkokend, geschikt voor stoofschotels, patates frits en salades: Desiree, Diamant, Eersteling, Gloria, Nicola, Primura, Accent, Opperdoese ronde.

Tot slot nog iets over de hoeveelheden:

Reken voor aardappelen 350-500 g per persoon, voor groenten met een vrij zachte smaak (winterwortel, ui, spruitjes, lof) eenzelfde hoeveelheid als de aardappelen, voor groenten met een zeer duidelijke smaak (boerenkool, zuurkool) de helft van het gewicht aan aardappelen en voor rauwe groenten iets meer dan de helft van de hoeveelheid aardappelen.

In stamppotten met peulvruchten kan de hoeveelheid aardappelen verlaagd worden, vervang 100 gram aardappelen door 50 gram peulvruchten.

Home Recepten