Oesters ze zijn heerlijk feestelijk en zomers! Verse oesters hebben eigenlijk heel erg weinig nodig om er een smakelijk feest van te maken. Een beetje rode wijnazijn met wat gesnipperde sjalot en je hebt een te gekke bite of aperitief voor je gasten (of voor jezelf). Glaasje bubbels erbij en het feest is compleet.

Oesters openen doe je zo

Dus haal een dozijn oesters in huis en maak er je eigen oesterfeest van! Maar hoe maak je deze oesters open? Het is eigenlijk heel erg makkelijk als je maar het juiste gereedschap hebt en weet hoe het moet. Een vereiste is een oestermes. Ik weet dat sommige mensen ook oesters kunnen openen met een schroevendraaier, maar dit laten we maar over aan de ervaren oester openers. Want het gevaar loert dat je teveel schelp kapot maakt wat resulteert in schelpgruis bij je oester. Niet iets wat je in je mond wilt. Dus mijn advies: koop een goed oestermes. Die dingen zijn niet duur en te koop bij een goed uitgeruste kookwinkel.

Vouw een schone theedoek tot een vierkant net iets groter dan je hand. De dubbelgevouwen theedoek biedt bescherming als je uitschiet tijdens het openen van de oester. Pak een oester en leg het op je met theedoek bedekte hand en neem in de andere hand het oestermes.

Kijk goed waar de oesterspier zit en por je oestermes in de gleuf aan de andere kant van de schelp (zie afbeelding hieronder). Daar waar de oesterschelp als het ware begint daar moet je je mes in duwen. Blijf duwen zonder teveel heen en weer te gaan anders krijg je gruis in de oester. Zet nog wat meer kracht totdat je voelt dat het oestermes onder de bovenkant van de schelp schiet. Je hebt de schelp open, maar je bent er nog niet! Ga nu met het mes langs beide zijkanten totdat je de oesterspier voelt en snijd de spier door. Nu kun je als het goed is de bovenkant eraf tillen. En je oester is open en klaar om te eten! Verwijder het eventuele gruis en maak de oester aan de onderkant los door hem los te snijden met het oestermes. Wat smaakmaker erbij (citroen, vinaigrette, sojasaus, wat je wilt het is jouw feestje) en slurp je oester naar binnen!

Oesters open maken

Weet je wat ook fantastisch is om te doen? Zelf oesters rapen. Het kan gewoon in Nederland. Lees hoe je zelf oesters kunt rapen.