Wat is dim sum?

Dim sum, je hebt ze vast weleens gegeten. Misschien heb je ze geproefd in een speciaal dim sum restaurant of je hebt ze als bite of voorgerecht gehad bij een Aziatische maaltijd. Met wat is dim sum nou precies?

Mijn ouders komen uit Hong Kong en voor hen was dim sum eten wekelijkse kost. Voor ons was het niet anders. Omdat mijn vader en moeder hun Chinese kleine hapjes misten gingen we vaak iedere week bij een dim sumrestaurant eten. Meestal ‘s middags, want dim sum eet je als ontbijt of lunch. Wat? Het is toch een voorgerecht bij het diner hoor ik je zeggen. Nou eigenlijk niet dus.

dim-sum-lunch-ontbijt-amsterdam-restaurant-full-moon-garden

Herkomst van dim sum

Dim sum is ontstaan in de tijd van de zijderoute. Ergens in de eerste eeuw. Handelaren reisden lang met de trein en zochten vaak wat ontspanning bij theehuizen. Om de maag van hun gasten te vullen presenteerden Chinezen kleine hapjes: dim sum. In het Chinees zeg je yum cha als je gaat dim summen. Letterlijk vertaald betekent yum cha thee drinken. En zo is dim sum begonnen.

Wat betekent dim sum?

Dim sum betekent letterlijk je hart aanraken. Of in het Engels ‘touch of the heart’. En waarom Chinezen het precies zo noemen is mij niet duidelijk. Wellicht om aan te geven dat de hapjes met zoveel liefde en aandacht worden gemaakt door een chef. Want om dim sum te maken moet je jaren in opleiding bij een dim sum chef. Uren dezelfde dumplings vouwen totdat je het perfect kunt. Of wellicht wordt dim sum een hart aanraking genoemd omdat de kleine bites zo heerlijk zijn dat ze je hart beroeren.

Soorten dim sum

Dim sum zijn dus verschillende soorten kleine hapjes. Gestoomd of gefrituurd. En er zijn tig soorten. Klassieke varianten zoals de bekende dumplings ha kauw en siu mai en bao (broodjes) en creatievere soorten. Inmiddels zijn er honderden soorten dim sum, dus als je ze allemaal wilt proberen ben je wel even bezig.

Zelf dim sum maken

Ook leuk om te doen: zelf dim sum maken. Op Smulweb staan er genoeg leuke recepten. En wat vind je van deze te schattige pandabuns? Ze zijn toch te cute of niet? Met dit recept kun je deze buns zelf maken (ik zal het recept ook op Smulweb zetten).

Zelf bao maken recept

Dim sum restaurants Amsterdam

Geen zin om zelf dim sum te maken? Je kunt natuurlijk ook gewoon naar een dim sum restaurant gaan en de hele kaart bestellen. Dit zijn de dim sum restaurants van Amsterdam waar je authentiek kunt dim summen.

Maan maan sik!

 

2 Reacties

  1. Smulweb Blog

    10 juli 2019 at 09:52

    Wat een leuke blog Sam! Heel leuk om te lezen.

Geef een reactie