Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Enkele wetenswaardigheden over asperges

Dit artikel is overgenomen van een folder van Maggi die ik uit de supermarkt heb meegenomen. Het is raadzaam om de asperges een half uur voor het schillen in koud water te leggen, zodat de stengels zich vol kunnen zuigen en makkelijker geschild kunnen worden. Het schillen moet voorzichtig gebeuren: verse asperges zijn heel breekbaar. De uiteinden zijn vaak houtachtig en hard. Deze stukjes moet u er afsnijden want ze blijven heel stug na het koken en zijn niet lekker. Schil de asperges vanaf vlak onder de kop naar het uiteinde. De geschilde asperges direct in een bak met koud water leggen. Witte asperges moeten heel secuur geschild worden, omdat de schillen minder smakelijk zijn. Van de groene asperges hoeven alleen de dikkere sorteringen geschild te worden. De schillen kunnen overigens uitstekend meegekookt worden. Het kooknat kan in aspergesoep worden gebruikt.Zet of leg de asperges in een pan met ruim kokend water en een snufje zout. Kook ze ongeveer 10 minuten met de deksel erop. Draai het vuur uit en laat de asperges dan nog 10 minuten in het vocht staan. U kunt asperges ook (roer)bakken. Sijd de geschilde asperges schuin in dunne plakjes, verhit de olie in de pan en (roer)bak ze 2 tot3 minuten beetgaar. Doe ook eens een scheutje melk in het kookwater: zo blijven de asperges prachtig blank.. Asperges zijn gezond: ze bevatten vitamines, mineralen, vezels en heel veel water: bijna 95%.

. Dik wordt je er niet van: 5 asperges bevatten

niet meer dan 20 calorieen.

. In oude kruidenboeken wordenasperges beschreven als geneeskruid. In asperges zit een stof (asparagine)die een gunstige uitwerking heeft op leverstoornissen, reuma, vermoeidheid, lage bloeddruk en ze werken bloedzuiverend.

. Tot slot nog een historisch weetje: in de oudheid werden asperges beschouwd als afrodisiacum, ofwel een soort liefdesdrank met een gunstige invloed op het liefdesleven.

. Voedingswaarde per 100 gram asperges:

88 kj

21 kcal

2 gram eiwit

0,1 gram vet

3 gram koolhydraten

20 mg Calcium

1 mg ijzer

5 mg Natrium

20 mg Vitamine C

Home Recepten Kookboeken