Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Poffen en Voorgaren

Gepofte aardappels behoren op elk barbecuefeest tot de vaste gasten. Omdat ze gemakkelijk te bereiden zijn, natuurlijk. Maar vooral ook omdat ze op zo enorm veel verschillende manieren kunnen worden gevuld. TIP: Kies een goede pof-aardappel. Het beste kunt u voor het poffen een vrij vastkokende of een lichtkruimige aardappel nemen. Een erg vastkokende aardappel blijft namelijk te stevig en een zeer kruimige aardappel is juist weer te bloemig. Vraag als u twijfelt uw groentespecialist om advies.

TIP: maak voor u de barbecue bijvult met houtskool altijd eerst het rooster leeg. Vaak ontstaat er rook, die vlees op het rooster een nare smaak geeft.

TIP: kleine vlammetjes in het vuur kunt u handig doven met een plantespuit.

HANDIG: een velletje aluminiumfolie onder in de houtskoolbak heeft twee voordelen. Het kaatst de warmte terug en na afloop van het barbequefeest is het gemakkelijk te legen.

VEILIG: zorg dat er bij het barbecuen altijd een emmer water of zand klaarstaat, of dat uw tuinslang 'blusklaar' ligt.Aardappels poffen op de barbecue is nogal een tijdrovend werkje. Een aardappel moet namelijk minstens 45 minuten tot 1 uur op het rooster liggen om goed gaar te worden. Zolang willen uw barbecue-gasten natuurlijk niet wachten. Daarom adviseren we u om de aardappels eerst voor te garen.

In de magnetron gaat dat voorgaren snel en reuze gemakkelijk: leg de ingeprikte aardappels zonder folie in een platte magnetronschaal of op een bord en verwarm ze circa 5 minuten op 800 Watt in de magnetron.
Heeft u geen magnetron, dan kunt u de aardappels natuurlijk ook gedurende circa 15 minuten in de schil koken.

Na het voorgaren verpakt u de aardappels in aluminiumfolie dat is ingevet met boter of olie. Nu zijn de pakketjes klaar om op het barbecuerooster of direct op de houtskool te worden gelegd.
Nog zo'n 10 minuutjes geduld, en ze zijn door en door warm en klaar om te worden gevuld.

Home Recepten