Schoolmelk

…bah! Onze school werd verbouwd. Het oorspronkelijke gebouw was opgetrokken uit rode baksteen, had twee verdiepingen en voldeed niet meer. De derde- en vierdeklassers moesten uitwijken naar een houten keet die aan het oorspronkelijke gebouw grensde.
Breeks heeft daar tafels geleerd, plaatsnamen gestampt, jaartallen tevergeefs uit het hoofd geleerd.
In de zomer was het lokaal met het platte zwartgeteerde dak veel te warm. Buiten stonden de eendjes al klaar om onze boterhammen die wij ter afleiding door het raam mikten naar binnen te snavelen. We keken uit over weilanden en braakliggend terrein. Ik herinner me weinig van de echte school. In het noodgebouw galmde de stem van de meester, kon je niet zachtjes binnensluipen omdat ook de vloeren van hout waren.
Mijn zus en ik bleven over: onze moeder werkte. Tussen de middag aten we in die houten keet onze boterhammen.
Onze boterhammen zaten in papieren zakjes. Tarvobrood met blueband en kaas. Of pindakaas. Een doodenkele keer hadden we speculaas of ontbijtkoek of zelfs bruine suiker op brood. De melk ging in meeneembekers met schroefdeksel. De complete lunch zat tussen het aardrijkskundehuiswerk en de jaartallen in onze schooltas.
Om de beurt maakten we het schoolbord schoon. Nou ja, om de beurt. Mijn zus had als oudste meer rechten. Ik hoor het haar nog zeggen: “Breeks, als je negen wordt, dan ben je pas groot..” Zij was een jaar en drie maanden ouder.
‘s Winters brandde er in het lokaal een kolenkachel. Daar werden dan de boterhamzakjes opgelegd en we hadden “heerlijke” tosti’s. In mijn herrinnering smaakten die tosti’s naar schooltas. Ik vond ze eigenlijk vies. Een zusje dat een jaar en drie maanden ouder is, weet het beter dus ik maakte in de lunchpauze braaf tosti’s. En ik at ze braaf op: Breeks had altijd honger.
De meeneembekers van toen waren niet zo degelijk als nu. Ze sloten minder goed af en de schroefdeksels zaten regelmatig scheef op de beker.. Meestal ging dat wel goed, de melkbekers stonden recht overeind in de schooltas. Zo’n degelijke, van hard namaakleer.
Op een kwade dag was mijn melkbeker omgevallen en leeggestroomd, zaten al mijn boekjes en schriften vol met overblijfmelk, de stralen liepen uit mijn tas.
Nadat het grootste deel van de melk was weggegooid, heeft de meester mijn tas bij de kachel gezet om te drogen. Het was winter, alle ramen zaten dicht en de kolenkachel loeide. Al mijn schoolboeken lagen uitgespreid voor in de klas op de vloer. Ik ben altijd een kleine Breeks geweest dus ik zat vooraan. Met knalrode wangen. Met uitzicht op al die ellende die daar op de vloer lag. Het lokaal vulde zich met gebakken schooltasmelklucht. Opzij kijken deed ik niet want daar zaten de klasgenootjes met dichtgeknepen neuzen te wachten totdat ze Breeks eens fijn een vuile blik konden toewerpen.
De bladzijden van mijn bruingekafte boeken verkleurden, werden vuilroze en krulden op, mijn boeken werden twee keer zo dik. En bleven naar gebakken schooltasmelklucht ruiken, een heel jaar lang. Ze waren nog leesbaar. Geen nieuwe boeken.
Wat was ik blij dat we een nieuw schooljaar ingingen, met nieuwe meester, nieuwe leerlingen maar vooral met nieuwe boeken.
Nog altijd als mijn Eeks pap maakt, denk ik terug aan school. Aan eendjes en weilanden. Aan melkbekers, gebakken boeken, houten vloeren en vieze tosti’s.
Ik heb wat tegen pap. Ik vind pap naar schooltas ruiken. Misschien ben ik enigszins bevooroordeeld?

20 Reacties

 1. je hebt talent hoor. Je verhaaltjes zijn altijd zo aanschouwelijk beschreven dat ik het allemaal voor me zie. Heerlijk om te lezen. Hoop op meer.
  Diny

 2. Maar eh, de lucht van schooltaspapmelk……. (om er maar ff een woord voor te verzinnnen) nee, bah….. Wij kregen trouwens op de kleuterschool tijdens de speelpauze buiten schoolmelk, in van die kwart liter flesjes, met een rietje……. en die flesjes moesten leeg, gatver! Als ik nu aan die tijd terugdenk ruik ik nat linoleum en flessenmelk, brrr.

 3. maar wel een mooi verhaal! Ik drink geen melk, maar echt vies vind ik het niet. Op de basisschool kwamen er altijd kratten vol met plastic bekertjes, geloof dat ik altijd de rode met karnemelk nam. En met Sinterklaas was het feest: chocolademelk!

 4. louisewolbert

  7 juli 2003 at 13:11

  Wat een rot ervaring Lieke :-(
  Nee zo heftig heb ik het niet beleefd, integendeel ik vond die 1/8ste flesjes wel lekker, en kreeg het zoals Bert het beschreef, maar ik begrijp dat jij die tijd niet hebt meegemaakt.
  Op die melk lag altijd en dike laag room die ik voor als laatste opsoupeerde.
  Warm, koud of lauw maakte me niet uit, en nog steeds niet :-)))

  Wat mij wel altijd is bijgebleven zijn de schooltoiletten, waar die penetrante geur hing en waar ik met weerstand gebruik van moest maken destijds.
  Maar ja, we hebben het overleefd gelukkig ;-)

 5. en al helemaal op flessemelk, die ik dus vroeger op school in van die miniflesjes kreeg. Heb ook nooit een probleem gehad met vieze melk op school, maar destijds kwam de melk rechtstreeks uit de winkel van de papa van Wim die er echt wel voor zorgde dat de melk niet te vroeg kwam en dus lekker koud was!

  Chris

 6. Prachtig verhaal weer!

  Ik drink nu melk bij het leven, heb gelukkig geen schoolmelk gehad als ik dit zo lees.

  Als kind bliefde ik geen koeienmelk, wou “andere melk”. Mijn ouders haalden toen nog melk bij de boer en dan kregen ze altijd een klein kannetje “andere melk” mee voor mij, daar dronk ik flink wat van :-D. Mijn zus bliefde geen kaas en kreeg toen speciale “meisjeskaas” van mijn ouders en daar lustte ze wel meer boterhammen mee :-D!!

 7. gelukkig kreeg ik geen schoolmelk, mijn jongere broers en zus wel, maar desalniettemin word ik licht misselijk van dit verhaal.
  Melk, dat vind ik zo smerig…., terwijl ik liters karnemelk kan drinken, met name zomers.
  Groet van Anne.

 8. Ik zag het helemaal voor me,zoals je daar vooraan zat,met roze wangen van het blozen,en achter je al die boze blikken,leuk geschreven weer……..

 9. twinkerbell

  30 juni 2003 at 15:29

  de rillingen lopen over m’n rug, ik hou ook niet van melk en kan me die stank dus ook levendig voorstellen! Mooi geschreven weer!

 10. Een heel herkenbaar verhaal, zou daar mijn melkaversie van komen?

 11. schoolmelk, dubbel gestoomd en half lauw, ik krijg nog kippenvel als ik er aan terug denk.
  Prachtig verhaal weer Breeks.
  Groeten Andrea

 12. Voor de rest wel een leuk en herkenbaar stuk!

 13. En hoeveel kindertjes sterven nu ter aarde omdat ze geen melk hebben?!!!!!
  Sorry hoor maar dat moest er ff uit.

 14. Dankzij bedorven schoolmelk met als resultaat dat ik mijn zomerjurkje op de kleuterschool heb ondergekotst en door juffrouw van der Ploeg naar huis gestuurd werd. Alleen die geur al. Nooit meer melk gedronken.

 15. Bij ons arriveerde het ook dagelijks met een vrachtwagen vol rammelende flesjes. De juf had zelfs een soort spaarsysteem; ik meen een dubbeltje per week en wee o wee als je die in de snoepwinkel verbraste!
  Mooi Breeks, ik zat weer heel even op de lagere school.

  Bertus

 16. mauritsenole92

  28 juni 2003 at 15:09

  Prachtig weer Breeks, zo herkenbaar ook, dit soort voorvallen maar ook die geuren die je dan weer te binnenschieten als er zoiets simpels als pap gemaakt wordt. Erg leuk !

  Carla

 17. Oh, wat herkenbaar. Die geur, die je zo mooi beschrijft, die zag ik aankomen. Mij heeft de schoolmelk een gruwelijke anti-melk huivering bezorgd. Dat spul kwam in de ochtend met een open vrachtwagen en stond dan tot half elf buiten in de zon of de vrieskou, maakte niet uit. Vooral warm in de zomer volkomen ondrinkbaar spul; in de loop der jaren had ik tientallen foefjes om die trope niet te hoeven opdrinken. Toen ik naar de middelbare school ging was het over, mocht ik opeens kiezen wat ik wilde eten en drinken! Bert.

 18. internetkeuken

  28 juni 2003 at 12:10

  Pap lus ik wel graag maar dat andere wat je geschreven hebt komt mij zeer bekend voor lol
  Ook dat enkele keer brood met speculaas of ontbijtkoek
  Ik moest ook altijd overblijven, vreselijk
  Mijn kinderen heb ik daartegen altijd opgehaald lol

 19. Ik heb vol genot zitten lezen.
  Allemaal heel herkenbaar dat schoolgedoe en de geurtjes die je nooit vergeet!

  Liefs Resi

 20. Ik ben blij dat ik tussen de middag naar huis mocht ik was niet graag op school.
  Mar wat leuk geschreven en dat van die zus ja dat herinnert me ook weer aan dingen van vroeger

Geef een reactie