Kookboekenparade (5)

Nieuwe kookboeken voor de feestdagen Met de wintermaanden en feestdagen voor de boeg, presenteerden de afgelopen weken de Nederlandse uitgevers zich met hun nieuwe kookboekentitels. Eigen producties of aangekochte titels. Bijna alle kookboeken komen (uiteraard) voor de feestdagen uit. Is er iets nieuws te melden? Zitten er juweeltjes tussen of blijft het bij fijn Mediterraan en vlug-klaar-koken? Zonder het Oliver-effect is de omzet constant, kopte Adriaan de Boer in de Volkskrant van 12 september 2003 over de ontwikkelingen in het kookboekensegment. 750.000 exemplaren zijn er in totaal van de Oliver-collectie verkocht en nummers als Nigella Lawson huppelen leuk achter deze verkoop aan. Ook dit seizoen weer presenteren de uitgevers nieuwe uitgaven van televisiepersonalities. De mindere goden krijgen een kansje op deze vechtmarkt zoals de nieuwe kok van Born2Cook, Ramon Beuk. Zijn motto is het overdragen van kennis en vertelt hij: met mensen koken is leuker dan, zoals in de horeca, voor mensen koken en alle kennis voor jezelf houden. In september verschijnt zijn eerste boek, 144 pagina?s dik met 60 recepten voor ? 19,90. Een en ander doet een beetje fusion-achtig aan. Wie hier niets mee kan, onbekend maakt onbemind in den beginne, kan uitkijken naar de nieuwste productie van rot in het vak Gary Rhodes. Een van de eerste BBC-koks die momenteel (weer) op de Nederlandse televisie te zien is. In november verschijnt het tweede deel in de reeks Smaken van de seizoenen. In dit deel komen de herfst- en winterperiode aan bod. Veel pompoenen, zo lees ik: mosselschotel met pompoen en pompoenpuree met Zwitserse kaas. Maar goed, Gary Rhodes heeft zichzelf inmiddels bewezen en voor ? 27,50 heb je een mooi gebonden boek in huis met 120 recepten waarbij vooral gebruikt wordt gemaakt van seizoensproducten. Absoluut coming man, doch al eeuwen op televisie, in de serie boeken-van-televisiekoks is Ainsley Harriott. Meer en meer mensen kopen zijn boeken. Alhoewel hij elke dag op de BBC te zien is, waren de stapeltjes Ainsley zielig ten opzichte van de bergen Jamie in de boekhandel. Ainsley loopt langzaam qua populariteit in en met het derde uit te geven boek in Nederland, Meer recepten uit de snelle keuken, weer een aardige titel op de markt. Harriott is degelijk en zijn kookboeken zijn goed, zo oordeelde de Consumentenbond dit voorjaar. Voor ? 22,50 kun je nog meer recepten uit de snelle keuken toveren. Leuke verrassing voor de zuiderburen is Felice?s Italiaanse keuken. Felice, beter bekend ook in Nederland, als Dre Steemans van 1000 seconden heeft een standaard Italiaans kookboek geheel naar eigen wijze bewerkt. Ik ben benieuwd. Hij belooft de echte cuccina italiana met boordevolle sublieme sfeer- en foodfoto?s. Traditie, culinaire reportages en 180 originele recepten krijgt men tegen betaling van ? 24,95.Na het succes van De nieuwe Franse keuken (Paul Bocuse), Klassieke Italiaanse keuken (Marcella Hazan) en het Groot Indonesisch kookboek (Bep Vuyk, 37e druk!!!!) geeft de Culinaire Boekerij het Groot Aziatisch Kookboek uit. Geschreven door Charmaine Solomon en met voorwoord van Ken Hom. Is het wat? De eerste druk verscheen in 1976 en men rept niet van een geheel herziene uitgave. In ieder geval is het onderverdeeld in hoofdstukken op land of regio: India & Pakistan, Sri Lanka, Indonesie, Maleisie, Thailand, enfin: men kent die indelingen wel. Stap-voor-stap illustraties bij bijzondere snijtechnieken, uitgebreide productinformatie, tips en adviezen voor de vervanging van moeilijk verkrijgbare ingredienten. Mijn eerste indruk is aardig maar voegt het echt iets toe aan deze reeks? Ik zie liever een land als uitbreiding van deze kloeke serie boeken. Overigens is de prijs vrij gunstig voor wat men krijgt: 480 pagina?s gebonden voor ? 22,99. Verwacht geen rijkelijk geillustreerd kookboek. Geheel vernieuwd en wereldberoemd is het culinaire naslagwerk Larousse Gastronomique. De eerste druk verscheen in 1938 en werd de afgelopen eeuw meerdere malen geheel venieuwd. Deze editie, die half november zal verschijnen, is een weerslag van de culinaire revolutie van de afgelopen twintig jaar. De feiten op een rijtje:
-1312 pagina?s over producten, kooktechnieken, keukengerei, tafeletiquette, de bekende grote Franse regio?s en terroirs.
- Ruim 3000 recepten, waaronder basis-, klassieke, regionale en populaire recepten.
- Circa 400 recepten komen van de hand van grote chef-koks.
- Meer dan 600 schitterende kleurenfoto?s.
- Met extra receptenboek waarin alle recepten uit de Larousse zijn gebundeld.
- Beide boeken zijn verpakt in een prachtige cassette.
- Tot 31 december 2003 introductiekorting.
Aldus de brochure die apart voor dit boek is gemaakt. Bij het doornemen van de beschikbaar gestelde Franse geheel vernieuwde editie, het boek weegt enkele kilo?s, vielen me de mooie illustraties, de duidelijke indeling en een zekere chique uitstraling op. Naar mijn idee een van de leukere verrassingen zo vlak voor de feestdagen. En nu maar hopen dat er niets meer mis gaat in de laatste fase van het productieproces zodat dit kloeke en schitterende naslagwerk ruimschoots voor de feestdagen bij de boekhandel op de planken ligt. Tot 31 december 2003 wordt ? 75,– gevraagd, daarna gaat de reguliere prijs van ? 85,– in. Aangenaam verrast was ik door de titel Elizabeth David?s Kerstmis ? Authentieke recepten voor de feestdagen. Deze titel van haar kende ik nog niet. Bij leven verzamelde ze kennelijk kerstrecepten die nu zijn samengebracht. Nostalgisch dus en in dezelfde uitvoering uitgegeven als De keuken van de Franse provincies die medio 2002 weer op de Nederlandse markt werd uitgebracht. Dit boek verschijnt in november, kost ? 19,95, telt 176 pagina?s en is gebonden uitgevoerd.Na het succes van Hoe kluts ik een muts, Lieve Francesca, Rue Tatin en andere titels die het midden houden tussen een kookboek en lectuur, verschijnen er nog veel meer titels in dit genre. Logisch toch? Bij het doorpluizen van de brochures stuitte ik op de volgende werkjes. Meisjeskok, een modern Assepoesterverhaal over liefde, ****, chef-koks in de grote stad. De hoofdpersoon, ene Layla Mitchner, probeert carriere te maken in de sjieke restaurants van Manhattan. Enfin, de verhaallijn lijkt mij bekend. Tegenwerking door mannen, macho baas, hard werken met weinig uitzicht op een florissant liefdesleven. En uiteraard eind goed al goed. Vervolgens kwam ik Eetlust tegen. Wat het nou precies is weet ik nog steeds niet maar het boek is voorbestemd om vele ezelsoren te krijgen en vol vetvlekken te zitten. Een ultieme handleiding om je soulmate te vinden voor in de keuken en daarbuiten. Liefde en voedsel met vele adviezen over eten, koken, daten, **** en relaties. Met recepten die geschikt zijn voor iedere fase van een langdurige liefdesverhouding. Wie geeft mij dit boek cadeau? Misschien haalt dit boek net de feestdagen niet maar dan is er natuurlijk altijd nog Valentijnsdag. En dan hebben we nog Een Hutkoffer vol recepten, voortbordurend op Lieve Francesca van dezelfde uitgever en daarom ook in dezelfde uitvoering. Ditmaal de familiegeschiedenis van Nelleke Launspach die vol weemoed de verhalen van haar ooms, tantes, vader en moeder plus de hordes nichten over Indonesie doorvertelt in dit 192 pagina?s tellende boek met oude foto?s in duotone en met 70 Indische recepten van haar oma. Wie Lieve Francesca een geweldig concept vond kan dit boek zeker ook waarderen.Echt leuk, goed is misschien een ander verhaal, is het enige kookboek waarop ik stuitte waarin doelbewust niet gekookt wordt met de prachtige titel Uitgekookt. Maar liefst 150 gerechten die niet echt gekookt hoeven te worden maar waarvoor je alleen maar naar delicatessenzaken of supermarkt hoeft te gaan voor de ingredienten. Van snelle lunches tot en met chique diners. Geschreven door Orlando Murrin, auteur van onder andere BBC Good Food Magazine en uitgegeven door Fontaine. Ongekookt het lekkerst wellicht maar absoluut een mooi product waaraan een heel kookboek is gewijd, is de oester. In november verschijnt Oesterboek ? Zilt, Zeeuws en zinnenprikkelend. In dit 128 pagina?s tellende boek kruipen zowel platte als creuses uit hun schulp met 50 oestergerechten, van ijskoud tot warm. Wat maakt een klassiek gerecht als creme brulee nou zo bijzonder? De smaak natuurlijk, maar bovenal het contrast tussen de krokante karamel en de zachte creme. In Soul Food wordt de essentie van een gerecht ?geur, smaak, uiterlijk en textuur- ontleed en beschreven. Voor lekkerbekken die hun zintuigen willen ontwikkelen. Geniet van krokante pistache-canneloni met romige limoen-peren-vulling. Mooi uitgegeven boek voor ? 20,–. Ook mooi uitgegeven is Kijk & Kook, het eerste echte kookboek voor verstandelijk gehandicapten ?volwassenen die veelal in begeleide woongroepen wonen- die moeite hebben met ingewikkelde receptuur en teksten lezen. Jonah Freud ontwikkelde samen met vormgever en illustrator Herman Geurts een vrolijk en kleurrijk boek waarbij elk gerecht in 6 stappen beschreven is door middel van pictogrammen en 6 korte zinnen. De pictogrammen spreken voor zich. Ook uitermate geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht, schat ik in. Enkele verstandelijke gehandicapten hebben deze opzet getest en goed bevonden. Een aanrader.Je kent het wel, geen tijd maar je wil per se Indiaas koken zonder zakjes of potjes. Dat kan tegenwoordig binnen 30 minuten met De Indiaase keuken in een handomdraai. En verhip, het kan echt met dit boek dat dit voorjaar is gekozen tot Cookery Book of the Year (2002) en beloond met het Guild Food of Writers Award in Groot-Brittannie. Bij navraag bleek deze prijs eerder uitgereikt aan lieden als Gordon Ramsay, Donna Hay en last but not least Claudia Roden. Nu dus in het Nederlands vertaald. In Grenzeloos genieten vertelt Janneke Vreugdenhil dat je de diepvriespizza?s moet vergeten, traiteursoepen moet laten staan en voorbijlopen aan de afhaalchinees. Propaganda voor de papardelle met wilde paddenstoelen, curry-aardappelen, mozarellatosti?s en groene aspergesalades met lamsoor en aardbeien. Dit alles binnen 30 minuten aan tafel voor slechts ? 15,–. Daarnaast is er Heel eenvoudig met als aanbeveling: “Ook voor koks met twee linkerhanden”. Dit boek is bedoeld voor drukbezette mensen die heldere receptuur en duidelijke beschrijvingen wensen waardoor geen enkel recept mislukt. En dan als laatste de titel Lekker koken in 30 minuten, 300 recepten voor fijnproevers met weinig tijd. Wie heeft toch bedacht dat de kritieke grens 30 minuten is? Dit zijn niet de enige kookboeken die verschijnen onder het mom van snel klaar. Het voert te ver om alle titels te vermelden: reeksen, delen 5 tot en met 10 die tegelijkertijd verschijnen, landenseries die weer uitgebreid worden tot en met de schier oneindige Rebo-kookboekjes voor ? 3,50. De omzet blijft constant, de productie voorlopig ook.

Beschreven titels:
Born2Cook, Ramon Beuk, 144 pagina?s gebonden, ? 19,90, ISBN: 90 269 3650 8, Smaken van de seizoenen, Gary Rhodes, 192 pagina?s gebonden, ? 27,50, ISBN: 90 5956 053 1 Meer recepten uit de snelle keuken, Ainsley Harriott, 176 pagina?s gebonden, ? 22,50, ISBN 90 5897 125 2. Felice?s Italiaanse keuken, Dre Steemans, 240 pagina?s gebonden, ? 24,95, ISBN 90 2009 5224 2. Groot Aziatisch Kookboek, Charmaine Solomon, 480 pagina?s gebonden, ? 22,99, ISBN: 90 215 3938 1 Larousse Gastronomique, 1312 pagina?s gebonden en in luxe cassette, ? 85,– (tot 31/12/ 03 ? 75,–), ISBN: 90 215 3599 8. Elizabeth David?s Kerstmis, Elizabeth David, 176 pagina?s gebonden, ? 19,95, ISBN: 90 274 9044 9 Meisjeskok, Hannah McCough, paperback, ? 16,95. ISBN 90 5831 413 8 Eetlust, Jacqui Malouf, 272 pagina?s gebonden, ? 22,95, ISBN: 90 5831 418 9. Een hutkoffer vol recepten, Nelleke Launspach, 192 pagina?s gebonden, ? 19,95, ISBN: 90 215 4141 6 Uitgekookt, Orlando Murrin, 160 pagina?s gebonden, ? 19,50, ISBN: 90 5956 052 3 Oesterboek, Stefaan Daeninck, 128 pagina?s in paperbackuitvoering, ? 19,95, ISBN: 90 209 5332 x. Soulfood, Jan Willem van Riel, Ingmar Riezen, Jeroen Riezen, 180 pagina?s in paperbackuitvoering met flappen, ? 20,-, ISBN: 90 6097 631 2. Kijk & Kook, Jonah Freud, 128 pagina?s gebonden, ? 19,95, ISBN: 90 5897 127 9 De Indiaase keuken in een handomdraai, Monisha Bharadwaj, 160 pagina?s in paperbackuitvoering met flappen, ? 14,95, ISBN 90 5897 130 9. Grenzeloos genieten, Janneke Vreugdenhil, 112 pagina?s in papebackuitvoering, ? 15,-, ISBN: 90 6097 632 0 Heel eenvoudig, Ingrid Espelid Hovig, 224 pagina?s in paperbackuitvoering met flappen, ? 19,99, ISBN: 90 215 4031 2 Lekker koken in 30 minuten, 320 pagina?s in paperbackuitvoering, ? 24,90, ISBN 90 6407 679 0

bijtanja, 18 september 2003

8 Reacties

  1. Over dat boek van Orlando Murrin had ik al veel gelezen, ben nl. lid van het BBC Good Food Magazine en daar wordt het flink in gepromoot. Wist niet dat er al een Nederlandse vertaling was. Denk dat ik snel maar weer eens een pauze moet gaan doorbrengen bij Scheltema!

  2. Leuk joh dit artikel,ik ben een verwoed verzamelaar van kookboeken en heb dit artikel daarom ook met interesse gelezen,groetjes van Karin

  3. met duidelijke omschrijving wat ons staat te wachten. Ik heb het alvast uitgeprint – bedankt!

  4. Ik hoop Larousse dit jaar onder de kerstboom aan te treffen… Mooi megenomen!

    M.

  5. Met ‘Uitgekookt’ heb ik dan eindelijk het boek om weg te geven in vriendenkring vol kookhaters (en Eetlust niet te vergeten!). Ramon Beuk is leuk, wel wat veel Surinaamse invloeden, van Ainsley word ik altijd blij, maar niet door zijn wijze van koken. Soulfood is een herdruk? Heb er via Avenue (jammerjammer dat dit blad ter ziele is) wel eens naar gezocht. Dank weer voor dit mooie overzicht.

  6. Ideaal toch om alles zo op een rij voorgeschoteld te krijgen door jou. De Larousse ja natuurlijk zeg ! En het Oesterboek, wat ben ik daar toch benieuwd naar, een gouden greep volgens mij.
    Complimenten !

    Carla

  7. Mooi! Larousse en David lijken me wel wat… Maar je hebt weer een mooi overzicht van inside informatie gegeven, dus we kunnen ons goed financieel voorbereiden op de komende aanschaffen.

Geef een reactie