Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kooktips

Handige en concrete tips hoe om te gaan met bepaalde levensmiddelen! Hebben jullie aanvullingen, laat ze me dan weten via mijn gastenboek, zo maken we er een handig naslag artikel van!

Voeg aan het kookwater van de aardappelen een klontje margarine toe, dan zijn ze eerder gaar. Doe het zout er dan pas op het laatst bij. Om de smaak van oude aardappelen te verbeteren wordt wel eens een klein schepje suiker bij het kookwater toegevoegd. Kookt u de aardappelen in de schil, laat ze dan even \"schrikken\" in koud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker van af. Het schillen van rimpelige aardappelen gaat een stuk beter als u ze van te voren even in koud water laat staan. Maakt u een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken. Wilt u krokant gebakken aardappelen hebben, bestrooi ze dan halverwege het bakken met een beetje bloem.Is de andijvie wat slap geworden, snijd dan een stuk van de steel af en leg de kroppen enige tijd (niet onder) water. De groente wordt dan weer fris. Ook bij sla is dit een goede methode. Als u van te voren de andijvie heeft gesneden en u wilt niet dat deze gaat verkleuren, sprenkel dan wat azijn of citroensap over de groente.

Leg oude gerimpelde appelen even in kokend water, dan zijn ze beter te schillenBakvet kan verschillende keren gebruikt worden, mits het niet verbrand is. Verwijder de bakresten door het nog warme vet in een even met koud water omgespoelde schaal te gieten. De restjes blijven dan op de bodem liggen. Giet het afgekoelde vet voorzichtig af.

Gebruik voor het bakken van bananen liefst echte bakbananen. Zijn die niet te krijgen, neem dan gewoon onrijpe bananen. Wilt u bananen in een bowl of vruchtensalade verwerken, leg de gesneden plakjes dan even in citroen of sinaasappelsap. Ze behouden dan hun gele kleur.

Giet bij het koken van bloemkool een scheutje azijn in het water, de bloemkool blijft dan mooi wit. Een schepje suiker heeft hetzelfde resultaat. Is de bloemkool door het bewaren geel geworden, giet dan een flinke scheut melk bij het kookwater, de bloemkool wordt dan weer mooi wit. Wilt u de nare lucht voorkomen bij het voorkomen bij het koken van bloemkool, leg dan een sneetje brood op de kool.Voeg om de vruchten hun frisse kleur te laten behouden een paar druppels citroensap toe, dit geeft ook een frisse smaak. Als u aardbeien toe wilt voegen aan de bowl, doe dit dan vlak voor het serveren anders gaat alles verkleuren

Snijd de stelen wan de broccoli kruisgewijs in tot boven aan toe, de steel is dan net zo gaat als de bloemen.

Maak champignons het liefst schoon met een kwastje. Bedruppel de champignons voor het bakken met een beetje citroensap om verschrompelen te voorkomen. Wilt u dat de champignons niet slinken bij het bakken, leg ze dan van te voren in een schaaltje met kokend water en droog ze af met keukenpapier

Wilt u koude gekookte eieren warm eten? Leg ze dan even in kokend water, ze worden niet harder. Kook eieren uit de koelkast 1 tot 2 minuten langer dan de eieren uit de provisiekast. Voeg bij het koken van gekneusde eieren een scheut azijn aan het water toe, meestal blijven ze dan heel. Een ei loopt tijdens het koken niet uit als u in de bolle kant van de schaal een gaatje prikt met een naald. Heeft u een ei met een barst erin smeer deze dab met een beetje boter in om uitkoken te voorkomen. Houd een warm pas gekookt ei even onder koud water, dan is het ei makkelijker te pellen. Dit voorkomt ook dat het eigeel groen wordt. wilt u weten of een ei vers is, leg het dan in een bakje koud water. Een vers ei blijft op de bodem liggen en een ouder ei gaat \"zweven\". Eiwit tot schuim opkloppen gaat gemakkelijker als u er een mespunt zout en een paar druppels citroensap aan toevoegt. Stijf geslagen eiwit blijft langer stijf als u tijdens het kloppen een mespuntje bakpoeder toevoegt. Weet u niet of een ei gekookt of rauw is, draai het dan rond op de tafel of aanrecht. Een rauw ei draait veel makkelijker dan een gekookt ei. Ongewassen eieren blijven veel langer goed dan gewassen. Bereid roereieren met gecondenseerde melk. Ze worden dan veel luchtiger. Gepocheerde eieren kunnen goed bewaard worden in koud water. Verwarm ze dan voor het opdienen ongeveer 1 minuut in heet water. Gepocheerde eieren behouden hun vorm door een scheutje azijn in het kookwater te doen. Een scheutje mineraalwater door een roerei of een omelet maakt ze lichter en luchtiger.

Groenten mogen nooit lang in het water staan, dan gaan de kracht en de vitaminen verloren. Zout water is het beste om groenten van ongedierte te ontdoen. Het ongedierte zakt naar de bodem. De groenten daarna nog wel een paar keer goed omspoelen met koud water. Was zuurkool nooit, dan gaat de smaak verloren. Groente houdt haar groene kleur wanneer u bij het koken de pan niet afdekt. Voeg pas na het smoren of koken van groenten zout toe, de smaak van de groenten blijft dan beter bewaard en u heeft ook veel minder zout nodig om de groenten op smaak te brengenJus word bruiner als u er tijdens het braden een klein scheutje melk aan toevoegt, ook een theelepeltje suiker heeft hetzelfde effect. Is de jus te vet? Doe er dan geen water bij, maar haal de bovenste laag (vet) er voorzichtig met een lepel afSchil een komkommer altijd van de kop naar de steel toe. Aan het eind van de steel zit een bitter sap. Schilt u de komkommer andersom dan verspreidt u dit bitter sap over de hele vrucht.Spoel de pan waarin u melk wilt koken, eerst met koud water om. U voorkomt dan aanbranden van de melk. Overkoken van de melk voorkomt u door de rand van de pan in te smeren met wat boter. Breng de melk al roerend aan de kook en blijf bij het afkoelen ook roeren. De kooksmaak wordt dan voorkomen en u krijgt geen vel op de melk. Is de melk aangebrand en u hebt een dikke laag onderin de pan, kook er dan een ui in, dan laat de laag vanzelf los. Ook koken met wat zout wil wel helpen. Zout helpt ook om de aangebrande smaak iets te verzachten. Ansjovis en zoute haring worden minder zout door ze in de melk te leggen.

Leg verschrompelde noten even in heet zout water. De schil wordt dan weer glad en u kunt deze er, als het water is afgekoeld , beter afhalen. Leg noten voor dat u ze kraakt eerst een dagje in de diepvries. Ze komen dan beter in hun geheel los uit de dop. Leg hazelnoten en amandelen even onder de grill om ze gemakkelijker van hun bruine velletje te ontdoen. Noten zijn gemakkelijk fijn te krijgen door ze in een stevige plastic zak te bewerken met de deegrol.

Laat een kopje azijn in een pannetje water stomen, dan trekt de vette lucht niet door heel het huis.Gerechten die gegratineerd moeten worden, krijgen een prachtig korstje wanneer u wat geraspte kaas door het paneermeel mengt

Het bakken van pannenkoeken gaat vlugger als u gesmolten boter of een scheutje olie door het beslag mengt. U heeft dan ook minder boter of olie nodig om de pannenkoek te bakken. Voorkom klonteren van het beslag door gelijke hoeveelheden bloem en vocht te nemen. Doe alles in 1 keer bij elkaar en roer goed door. Als het beslag helemaal glad is, kunt u er eventueel nog vocht aan toevoegen. Om pannenkoeken nog luchtiger te maken kunt u een beetje bier door het beslag mengen

Gekookte rijst kleeft niet aan de pan als u deze na het koken in koud water zet. Doe een paar druppels citroensap in het kookwater van rijst, deze wordt dan prettig wit. Is uw rijst aangebrand, schep deze dan in een schone pan, leg er een korst vers brood op en leg de deksel erop. De nare smaak trekt dan in het brood. Is de rijst aangebrand voordat hij gaar is, doe hem dan in een schone pan, giet er water bij en leg er vervolgens een snee brood bovenop

Het afhalen van bonen gaat gemakkelijker als ze eerst in kokend water zijn gedompeld

Een stamppot die te dun is kunt u dikker maken door er wat aardappelpureepoeder aan toe te voegen.Sukade, oranjesnippers en Franse vruchtjes worden hard als ze lang worden bewaard. Leg ze voor gebruik een paar minuten in heet water en ze worden weer heerlijk zacht

Schil uien onder koud water, uw ogen tranen dan minder. Wilt u de uien droog houden, zet dan kraan open terwijl u de uien schilt. Leg de uien een tijdje in de koelkast en uw ogen blijven droog. Hele uitjes of sjalotjes voor de inmaak moet u eerst even in kokend water dompelen, daarna in koud water. De schilletjes laten dan makkelijk los. Beginnen de uien uit te lopen, houd dan even de uiteinden in een vlammetje, ze lopen dan niet verder uit. Fijngehakte uien moeten zeer snel worden verwerkt, omdat ze anders een bittere smaak krijgen. Wilt u de geur van uien verwijderen uit porselein, wrijf dit dan in met zout. Uit de koekenpan verdwijnt de uiengeur door er wat azijn in te gieten. Denkt u dat iedereen kan ruiken dat u uien hebt gegeten, drink dan een glas melk en uw toehoorder ruikt niets.

Leg de knoflook 10 seconden (niet meer!) in de magnetron (hoog vermogen) je knijpt dan de knoflook zo uit de schil. Handig voor zowel pellen als snijden.

Gebruik bij voorkeur Biologisch fruit. In alle gevallen (Biologisch of niet) moet je eerst de vrucht in een bakje leggen en daar kokend water over gieten (het waslaagje op de vrucht smelt dan).Spoel dan de vrucht onder warm stromend water af en droog hem af met keukenpapier. Je kan nu de schil gebruiken. Denk eraan om nooit het wit te gebruiken want dat smaakt bitter.

als je de soep een dag later niet zuur wilt hebben, zet er dan een houten lepel in zodat de deksel niet helemaal op de pan kan

Home Recepten