Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De ui

De ui

onmisbaar in de keuken body{background: url(http://www.vrouwplaza.nl/img/gallery/167/ag donker tekst ui titel.jpg)}--

Even een klein leuk artikel tussendoor

De ui

De ui is onmisbaar in de keuken
Een allemansvriend die aan de basis
staat van allerlei soorten gerechten
Toch is de ui zoveel meer
Bron Allerhande
foto's komen later
uploaden werkt niet op smullie

De ui


Al eeuwen zijn uien geliefd


Er moeten miljoenen recepten bestaan die
beginnen met "snipper een uitje ..."
en dat is al zo'n 5000 jaar
In de culinaire keuken heeft de ui
zich onmisbaar gemaakt
Met zijn geringe aantal calorieen maar grote
hoeveelheid vitamine C is de ui heel gezond
Daarom speelde de ui in vroegere eeuwen
zo'n grote rol als "bewaarbare kant-en-klare groente"
Lieden die voor hun beroep rondtrokken
als marskramers en schaapherder, hadden
zelden ruimte in hun knapzak voor een pan
een primus en een pond boter, maar uien zaten erin
Die pelden ze en aten ze rauw als een appel

Familie van de tulp

Wie ooit een ui in zijn moestuin zette
weet hoe schitterend ze bloeien
Op hoge stengels balanceren gave bollen
vol met lila bloemetjes
De ui (Allium cepa) is verwant aan tulpen en lelies
Tot die uienfamilie behoren ook de sjalot
knoflook en prei

De voorouder van de wilde ui groeide in
Centraal-Azie en het toenmalige Perzie
Het waren de oude Egyptenaren die de ui
rond 3400 voor Christus gingen verbouwen

Veel heerlijke uienrecepten komen uit
Frankrijk zoals de beroemde uiensoep
Bretagne is de uienstreek bij uitstek

In Nederland zijn Flevoland, delen van
Noord-Brabant, Zeeland en Noord-Groningen
de belangrijkste teelgebieden
In ons land worden meestal de "gewone" gele geteeld
maar de laatste jaren ook rode uien
die aanvankelijk uit Italie kwamen

Mild en zoet of liever scherp en pittig ?


Tussen al de uiensoorten bestaan smaakverschillen
De rode ui is het mest complex van smaak
want die kan zowel scherp als zoetig zijn
Hoe meer zon, hoe zoeter de ui
Bewaaruien smaken sterker dan pasgeoogste

Wie van mild en zoet houdt kiest een zoete ui
Deze is wat groter en blanker van kleur
dan de "gewone" gele ui
Hij kan worden gesnipperd zonder tranen
Onder de gele uien zijn biologisch geteelde
erg intens in geur en smaak

Fijnkiezers verkiezen sjalotten
Ze zijn in partjes verdeeld, elk verpakt
in hun velletje en daarom makkelijk te verwerken
De meeste sjalotten zijn klein, pittig van
smaak en erg geurig en aromatisch

Wilt u geen ui maar wel het uienaroma ?
Neem wat ragdun gesneden wit en groen
van een bosuitje of stoneleek
Wilt u nog milder ?
Kies dan voor fijn geknipte bieslook

Koninklijke uitjes


Beroemd in de provincie Utrecht zijn de
kleine, blanke sint-jansuitjes
Het is een perfect uitje om door de sla
te snipperen of zelfs rauw te eten
Doop ze even in wat grof zeezout
In het zuur bewaard kennen we de zilveruitjes

Hoe bewaar je een ui ?

Bewaaruien moeten hard zijn
Koel en droog bewaard blijven ze
meerdere weken goed
Als ze te lang liggen worden ze zacht
en lopen ze uit met een groen pluimpje eraan
De uien zijn dan minder smakelijk
Tegen het vorjaar gebeurt dit sneller
Uien bevatten veel zwavel
Die maakt dat eenmaal aangesneden uien
snel bitter worden dus verwerk ze liefst direct

Zonder tranen uien pellen en snijden


Uien snijden in een grote bak water
scheelt veel tranen
Uien bevatten allicine, een stof die vrijkomt
bij het snijden en de ogen irriteert
Behalve het "onderwater pellen en snijden" helpt
ook het gebruik van een vlijmscherp mes
waarmee uien minder gekneusd worden en er
minder allicine vrijkomt
Ook koude uien irriteren minder
Leg ze voor gebruik 10 minuten
in de diepvries of een uur in de ijskast
Niet door de neus ademen tijdens het hakken scheelt ook,
net als pellen onder een afzuigkap

Vervelende geur ?

Uiengeur aan de handen verdwijnt grotendeels
door ze met zout te bestrooien of natgemaakt
flink af te vegen aan roestvrij staal
Uienwalm in de keuken is te beperken door
water met azijn te koken in een open pan

De ui

Drie recepten met uien

Zoete uientaart met gele ui


Vegetarisch voorgerecht voor 8 personen
Bereidingstijd : 95 minuten

Ingredienten :

  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 100 gram boter in kleine blokjes
  • 1 eierdooier
  • 4 middelgrote gepelde uien
  • 2 cm vers geschilde gemberwortel
  • 3 eetlepels sinaasappeljam
    1/2 theelepel zout

    Bereiding :

    Zeef de bloem boven een mengkom.
    Voeg de koriander en zout toe.
    Kneed met de vingertoppen 75 gram boter
    door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat.
    Voeg de eierdooier en eventueel 1 eetlepel
    water tot en kneed alles tot een stevige deegbal.
    Verpak de bal in plastic folie
    en laat hem 30 minuten in de ijskast rusten.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Snijd elke ui in 6 ringen.
    Rasp de gemberwortel fijn.
    Smelt de rest van de boter in de koekenpan
    en fruit de uiringen 5 minuten.
    Voeg de gemberwortel en jam toe en bak het
    geheel nog 5 minuten zachtjes.
    Verdeel de uiringen met het vocht over
    de bodem van een lage taartvorm
    met een doorsnede van 22 cm.
    Rol het deeg uit tot een ronde lap van 24 cm.
    Leg de deeglap op de uiringen en druk de rand aan.
    Bak de taart in het midden van de oven
    in 35 minuten bruin en gaar.
    Laat de taart iets afkoelen en
    snijdt met een van de vorm los.
    Leg een platte schaal op de vorm, keer ze samen en
    laat de taart op de schaal glijden.
    Lekker met rucolasalade en walnoten

    Crostini met sjalot, bacon en ansjovis


    Voorgerecht voor 4 personen
    Bereidingstijd : 15 minuten

    Ingredienten :

  • 12 sjalotten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken bacon in reepjes
  • 6 zongedroogde tomaten op olie
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 teentje knoflook
  • 4 dikke sneetjes brood

    Bereiding :

    Pel de sjalotten en halveer ze.
    Snijd de tomaten en ansjovis in stukjes.
    Bak in de koekenpan met anti aanbaklaag
    de bacon in 1 eetlepel olie op laag vuur
    in 3 minuten uit.
    Voeg de sjalotten toe en fruit ze 4 minuten.
    Schep de tomaat- en ansjovisstukjes erdoor en
    bak alles 4 minuten zachtjes tot de sjalot gaar is.
    Pers de knoflook boven de rest van de olie uit
    en roer het geheel goed.
    Bestrijk het brood aan beide zijden met
    de knoflookolie en rooster ze in
    de grillpan knapperig bruin.
    Snijd de crostini schuin door midden en
    leg ze op 4 borden.
    Schep het sjalottenmengsel erop.

    Gepofte rode ui in wijnsiroop


    Vegetarisch bijgerecht voor 4 personen
    Bereidingstijd : 1 uur en 20 minuten

    Ingredienten :

  • 200 gram grof zeezout
  • 4 rode uien
  • 250 ml rode wijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 100 gram blauwaderkaas

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Verdeel het zeezout over dee bodem van een
    lage ovenschaal met een inhoud van 1 liter
    en zet de ongepelde uien erin.
    Pof de uien 1 uur gaar in de oven.
    Laat intussen in een pan de wijn met suiker
    en peper naar smaak 15 minuten inkoken
    tot een lichte siroop.
    Neem de gepofte uien uit de oven, laat se
    iets afkoelen en pel ze.
    Zet de uien in een schaaltje en
    schenk de wijnsiroop erover.
    Verdeel de blauwaderkaas erover.

  • Home Recepten