Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Slenter je slank

Bron: Body Vitaal Goed nieuws voor de superrelaxten onder ons. Slenteren vreet meer energie dan je denkt. Een hele nieuwe wereld gaat nu voor de luiaard open, die bij de gedachte aan power walken al buikpijn krijgt. Slenter eens wat vaker naar de bakker of de slager, maar laat de kokosmakroon of rookworst achter de vitrine liggen.

Slenteren kost meer energie dan je op het eerste gezicht zou denken. Wie langzamer loopt of wandelt heeft verrassend genoeg meer energie nodig om een kilometer af te leggen dan wanneer het normale wandeltempo wordt aangehouden. Dat komt omdat je tijdens slenteren relatief veel energie gebruikt om je evenwicht te bewaren. En dat is energie die niet ten goede komt aan het lopen. Bij de meest energiezuinige snelheid gebruik je de zwaartekracht optimaal.

Tijdens het wandelen kom je vooruit door als het ware continue te vallen met behulp van de zwaartekracht. Bij elke afzet stijgt het lichaam wat in hoogte om tijdens de beenzwaai die hoogtestijging om te zetten in snelheid naar voren toe. Harder wandelen kost natuurlijk wel meer energie. Bij een snelheid van 6 km/u valt het nog mee: dat kost 45 kcal per kilometer, maar voor nog een stijging met 2 km/uur tot 8 km/uur moet je relatief meer uit de kast halen: een snelheid van 8 km/uur kost 80 kcal per kilometer.

Er is een bepaalde snelheid waarmee je het liefste wandelt. Die snelheid ligt voor een gemiddeld persoon zo rond de vier kilometer per uur en kan afhankelijk van lengte en gewicht wat hoger of lager liggen. Als je kijkt naar de energie die wandelen kost, dan is een snelheid van vier kilometer per uur een heel erg energiezuinige snelheid. Je verbruikt dan slechts 35 kcal per kilometer. Slenter daarom wat vaker in plaats van de pas erin te zetten, want bij slenteren moet je lichaam zich meer inspannen om het evenwicht te bewaren. Zo gezien heeft een dronkenman de meest energieverslinde ?wandelgang?. Maar dan is er al voor zoveel calorieen aan bier en wijn gedronken, dat die paar calorietjes extra verbranding niks meer uitmaken!

Home Recepten