Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Eva at waarschijnlijk een vijg

artikel van Wina Born, Wereldkeuken 24-10-2000 Eva, zo wil het bijbelverhaal, werd door de slang verleid om te snoepen van de vrucht die God nadrukkelijk had verboden de vrucht van de Boom der Kennis die pronkte in het Paradijs. De bijbel vermeldt niet wat voor vrucht dit was, maar in de overlevering werd het een appel. Dat zie je althans op de vele schilderijen die van deze voor de toekomst zo ingrijpende gebeurtenis zijn gemaakt. Maar was het ook een appel die Eva en ook Adam tot ongehoorzaamheid verleidde waarop de straf niet uitbleef en ze uit het Paradijs werden verjaagd?

Waarschijnlijk niet, want in die tijd groeiden er geen appelen in het gebied van Eufraat en Tigris, waar het aards Paradijs volgens Genesis was gesitueerd. Zeker geen mooie grote appelen zoals we op oude schilderijen zien. De appel is een vrucht van landen met een koeler klimaat. Dat Middeleeuwse kunstenaars Eva met een appel hebben afgebeeld, zou een bepaalde symbolische reden kunnen hebben. De Latijnse naam voor appel is malus ("boos, kwaadaardig") en zo zou de appel voor "zonde" staan. Wat dan wel de verboden vrucht was?Misschien een vijg, een prachtige, blauwviolette, licht bedauwde vijg, aromatisch geurend, met uitdagend rozerood, smeltend zoet vruchtvlees. Dat er vijgen groeiden in het Paradijs wordt we`l vermeld in het verhaal. Toen het ongehoorzame tweetal de verboden vrucht van de Boom der Kennis had geproefd, waren ze hun onschuld kwijt; ze beseften dat ze naakt waren. Ze schaamden zich voor hun naaktheid en wilden die bedekken. "Zij hechtten vijgenboombladeren samen en maakten zich schorten," zo staat er verder in het bijbelverhaal. Het vijgenblad, dat we ook op vele schilderijen en beeldhouwwerken zien, was ontdekt. De eerste bikini. De vijg misschien oorzaak van de zondeval, het vijgenblad gevolg. De vijg (Ficus Carica) is een tere, kwetsbare vrucht. Voor onze snelle transportmiddelen zagen we vijgen hier alleen gedroogd, meestal afkomstig uit Turkije, in dikke klompen samengedrukt in gevlochten matten of de duurdere in cellofaan pakjes.

Ze dienden vaak als huismiddeltje om een wat stroeve spijsvertering op gang te helpen. Nu snel vervoer geen probleem meer is zien wij in het najaar meer en meer de heerlijke verse vijgen, ook vaak uit Turkije. Duur, maar een verfijnde zoete delicatesse. Licht gekoeld, het schilletje eraf getrokken, om zo in te bijten. Maar er valt ook veel mee te doen, zowel voor een mooi voorgerecht als voor een elegant dessert. Door hun fijne zoet smaken ze erg lekker in combinatie met iets hartigs, vooral als dat een lichte rooksmaak heeft. In Italie en Zuid Frankrijk vind je, als variant op de overbekende ham met meloen, ham met vijgen.Vijgen in vieren snijden, eventueel het schilletje eraf en misschien een drupje citroensap erop. Heel fijn is de combinatie met het Zwitserse Bundnerfleisch; in de wind gedroogd rund of lamsvlees (vroeger van gemzen). Ook in Oost Nederland kent men zoiets, het nagelhout. Maar het allerlekkerst is in combinatie met vijgen gerookte ganzenborst helaas in Nederland moeilijk te krijgen. Duitsland en vooral Oostenrijk zijn de landen hiervoor.

Bij wildgerechten, maar ook bij een mooi stuk varkensvlees, kan men vijgen serveren, in vieren gesneden en even de kook erover in een bodempje sherry. Met verse kaas, zoals mascarpone of de Nederlandse Mon Chou, of een vers wit geitenkaasje vormen vijgen een heerlijk dessert. De kaas kan worden opgeluisterd door er wat vanillesuiker door te scheppen, een klein scheutje port of sinaasappellikeur. De vijgen kunnen worden bestrooid met geroosterde pijnpitten of fijngehakte geroosterde hazelnoten.In Italie proefde ik een zeer fijn dessert van vijgen in rode wijn, dat kan worden verkregen door de volgende handelingen. Veeg vijgen af met een vochtig doekje. Laat 4 dl rode wijn ong. 10 minuten zachtjes inkoken met ca. 75 g suiker, sap van halve citroen, stukje citroenschil en kaneelstokje. Pocheer de vijgen hierin (tegen de kook aan houden) ong. 10 minuten. Laat ze iets bekoelen en snijd ze in tweeen. Verwijder schilletje en stokje en laat het vocht nog iets inkoken tot het stroperig wordt.

Zet vijgen met vocht koel weg. Snijd een zorgvuldig gepelde sinaasappel in plakken en verdeel die in vieren. Dien de vijgen op met de partjes sinaasappel en cre`me frai?che, bestrooid met wat geraspte sinaasappelschil en gehakte walnoten.

Home Recepten