KRITHARAKI of Griekse pasta.

Wie in Griekenland voor de eerste keer Griekse pasta bestelt,zal zich misschien afvragen;eet ik nu wel wat ik zie of waarnaar het smaakt?
Ligt er nu rijst of pasta op mijn bord? Qua grondstoffen zijn kritharaki zonder twijfels noedels-ze bestaan uit fijn,hard tarwegriesmeel en water-waarvan men een homogeen deeg kneedt.

Voor de kenmerkende vorm van de rijstkorrels wordt het deeg in speciaal daarvoor vervaardigde vormen geperst en 8 tot 10 uur gedroogd.

Voor het inpakken wordt gecontroleerd of ze droog genoeg zijn,want daar hangt e houdbaarheid vanaf.

De bereiding van kritharaki vertoont overeenkomsten met de bereiding van rijst,want in plaats van veel water moeten ze in een precies afgemeten hoeveelheid gekookt worden.
Daarvoor is precies zoveel water nodig als ze zelf kunnen opnemen.

Een oude huisvrouwenregel is hierbij bijzonder handig gebleken;giet 3 keer zoveel water als kritharaki in een pan,breng het aan de kook met een snufje zout en voeg zodra het water kookt de pasta toe.

Laat de pastaachtjes koken tot al het water is geabsorbeerd.

Wanneer de kritharaki gaar zijn,is dat niet afhankelijk van de tijd maar van de hoeveelheid water en de kooktemperatuur.

Niet voor niets gelden kritharaki in de Griekse keuken als ietwat wispelturig.

JUVETSI ME ARNAKI.
Gebakken kritharaki met lamsvlees.

-Ingredienten:
-125 gram boter.
-1 kilo lamsvlees in blokjes.
-1 ui,gesnipperd.
-5-5 tomaten,ontvelt en gepureerd.
-1/2 theelepel suiker.
-500 gram kritharaki.
-100 gram kefalotiri,geraspt.
-zout.
-versgemalen zwarte peper.

-Bereiding;

-Smelt de boter in een pan en bak eerst het vlees aan en fruit daarna de uisnippers.
-Voeg de tomatenpuree en de suiker toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
-Draai het vuur laag en laat het vlees 1 uur afgedekt sudderen.
-Haal de pan van het vuur en roer de pasta erdoor.
-Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Schep het mengsel in ovenvormpjes.
-Vul de vormpjes voor de helft ,giet er heet water bij en schep de inhoud om.
-Laat de kritharaki 30-40 minuten garen in de oven.
-Verdeel kort voor de baktijd de kaas over de vormpjes en laat die dan smelten.
-Serveer de kritharaki heet in de vormpjes.

JUVETSI ME THALASSINA.
Gebakken kritharaki met zeevruchten.

-Ingredienten.
-500 gram venusschelpen of mosselen.
-250 gram rauw garnalen.
-125 gram boter.
-1 ui,gesnipperd.
-2 teentjes knoflook ,geplet.
-4-5 tomaten,ontvelt en gepureerd.
-1/2 theelepel suiker.
-500 gram kritharaki.
-200 gram schapenkaas,verbrokeld.
-zout.
-versgemalen zwarte peper.

-Bereiding.

-Was en borstel de schelpen en kook ze in wat water tot ze opengaan.
-Giet de schelpen af en vang het kookvocht op en bewaar het.
-Gooi de nog gesloten schelpen weg .
-Haal het vlees uit de schelpen en spoel voorzichtig af onder koud stromend water.
-Was de garnalen.
-Smelt boter in de pan en bak de garnalen op een laag vuur tot ze roze kleuren.
-Voeg de uien en de knoflook toe en fruit kort.
-Voeg de tomaten,een scheutje kookvocht en de schelpen toe.
-Breng het geheel op smaak met suiker,peper en zout en laat 10 minuten smoren.
-Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Haal de pan na 10 minuten van het vuur en roer de pasta erdoor.
-Vul kleine ovenvormpjes voor de helft met de inhoud van de pan,giet er heet water bij en schep alles goed om.
-Laat de kritharaki in 30-40 minuten gaar worden in de oven.
-Verdeel kort voor het einde van de baktijd de schapenkaas oven de vormpjes en laat die in enkele minuutjes smelten.
-Serveer de kritharaki heet in de vormpjes.

JUVETSI ME LACHANIKA
Gebakken kritharaki met groenten.

-Ingredienten.
-2.5 dl olijfolie.
-1 ui ,gesnippert.
-3 tomaten,ontvelt en in blokjes gesneden.
-1 stengel bleekselderij,in dunne plakken.
-1 rode paprika,ontpit en klein gesneden.
-2 teentjes knoflook,in dunne plakjes.
-500 gram kritharaki.
-8-12 keftedakia(recept volgt).
-200 gram schapenkaas,verbrokkelt.
-zout.
-versgemalen zwarte peper.

Bereiding;

-Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Verhit de olijfolie in een pan en fruit de uisnippers en de knoflook.
-Voeg de tomaten,de bleekselderijen de paprika toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
-Draai het vuur laag en laat de groenten 5 minuten zachtjes smoren.
-Neem de pan van het vuur en roer de pasta erdoor.
-Schep de pasta en de groenten in een diepe ovenschaal en vul de schaal voor de helft.
-Giet er heet water bij en schep alles goed door.
-Laat het geheel in ongeveer 1 uur gaar worden in de oven.
-Verdeel kort voor de baktijd de keftedes en de verbrokkelde schapenkaas erover en laat de kaas goudbruin worden.
-Serveer de kritharaki heet in de vorm.

Deze recepten zijn berekend voor 4 tot 6 personen.

2 Reacties

  1. hetgeleteken

    6 juli 2005 at 10:03

    Wat is keftedakia? En waar staat dit recept of wanneer gaat het volgen??
    De recepten zien er overheerlijk uit!!!
    Groetjes

  2. Soms verkrijgbaar onder de naam “toasted pasta In grote ronde korrels of een andere vorm meer de vorm van rijst maar altijd klein.
    Mijne afkomstig uit Israel_even gekeken.
    Corrien

Geef een reactie