Aspergetijd ! Dus wijn uit de Elzas !!

Met de aspergetijd komt ook de tijd van de lekkere wijnen uit de Elzas. Ik heb al weer diverse folders van wijnhandelaren ontvangen. Welke elzaswijn is bij smulwebbers favoriet (al dan niet in combinatie met een schitterend aspergerecept) ? Met de aspergetijd komt ook de tijd (voorjaar !) van de Elzaswijn. Varieerend van Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, tot Riesling. Persoonlijk heb ik altijd meer belangstelling voor de wijn dan voor de asperges!

Er zijn zes witte Elzaswijnen:
Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner en Muscat d’alsace
en een rode Elzaswijn: Pinot Noir (lijkt soms op rosewijn)

Door de wijnhandelaren in Nederland wordt de aspergetijd dankbaar gebruikt om de lekkerste wijnen aan de man/vrouw te brengen. Zo ontving ik vorige week al brochures met mooie aanbiedingen. Gastrovino ging zelfs zover om ook twee aspergerecepten met begeleidende wijn in de brochure op te nemen. Ik zal de recepten op m’n pagina zetten voor de liefhebber. Het zijn recepten voor:

– asperges met scampi’s in kreeftensaus, vergezeld van een riesling

– asperges met gebakken kipfilet in groene kruidensaus, vergezeld van een pinot blanc

Zelf heb ik een lichte voorkeur voor de Pinot Blanc tijdens de simpele maaltijden en voor buiten op het terras. Bij andere gerechten past de Tokay Pinot Gris beter (voller, kruidiger: mijn favoriet), erg lekker! Riesling (fris, vol fruit) smaakt goed bij de meer stevige gerechten en bij vis (maar is ook tussendoor erg lekker).

Ik ben erg benieuwd naar de favoriete Elzaswijnen van smulwebbers, eventueel in combinatie met jullie favoriete aspergerecept. Als je goede tips hebt ook graag aangeven van welke producent de Elzaswijn is en waar de wijn te koop is. Op die manier wordt het voor mij (en anderen) makkelijker om de wijn ook eens te proeven.

Voor mensen die zijn geintresseerd in info over Elzaswijn: op mijn smulwebpagina staan veel links, bijv. in mijn artikel over wijnlinks op internet. Op een aantal staat leuke info over Elzaswijn, bijv. op:’ http://www.lekkerwijntje.nl/wijn.html.
Op Vinternet is bijv. info over een aantal producenten van Elzaswijn te vinden:’ http://www.vinternet.net/english/html/car.html

Reacties zijn welkom !!

 

3 Reacties

 1. De combinatie Elzasser wijnen en asperges zijn nu wel bekend mede door de commercie, maar neem eens een Loire wijn of een Apremonte zeer mooie combinaties mogelijk.

 2. louistinie

  1 mei 2000 at 18:10

  Het overgrote merendeel der Elzasserwijnen wordt van een druivensoort gemaakt,en daar bovendien naar genoemd.
  Men onderscheidt Chasselas,Sylvaner,Pinot Blanc(Klevner),Muscat,Riesling,Pinot Gris,Gewurztraminer,en Pinot Noir(rood).
  Voorts bestaat er een mengwijn de Edelzicker,dieuit een of meer van de genoemde wijnen of hun druiven kan worden gecomponeerd.
  Uit de oude menu,s(van omstreeks 1890) en andere gegevens blijkt dat de Edelzwicker vroeger als op een na beste wijn werd beschouwd!
  Meestal was de Tokay Pinot Gris toen de laatste-beste-wijn van de maaltijd en Edelzwicker(toen Gentil geheten) de voorlaatste.
  Men vervaardigde hem meestal uit alleen nobele druivensoorten.
  Tegenwoordig geldt Edelzwicker als de simpelste der Elzasser wijnen.
  Hioj nbevat haast altijd een fors perecentage Pinot Blanc, en zo men al de beschikking heeft over Chasselas wordt ook deze in de Edelzwicker verwerkt

 3. Peter, bedankt voor je reactie.

  Ik weet het niet helemaal precies, maar volgens mij is edelzwicker geen druivensoort, maar een combinatie van een aantal van bovenstaande druivensoorten (bv sylvaner, riesling etc). Ik had ‘m niet meegenomen omdat er meestal over de wijnen = druivensoorten wordt gesproken mbt de Elzas.
  Edelzwicker kan echter inderdaad erg lekker zijn !

  Ik heb trouwens ook wel eens gelezen over een andere druivensoort in de Elzas, chasselas, maar die is bij (uit eigen ervaring) verder onbekend.

Geef een reactie