Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ontbijten doe je zo

Hoe we thuis en buitenshuis ontbeten en ontbijten. Beschouwingen over het ontbijt op basis van langjarige ervaring. Als jongen kregen we thuis een eenvoudig ontbijt, waar ook erg weinig variatie in zat. Wittebrood van HUS, de Haagse megabakker die net zo snel is opgekomen als verdwenen, diverse zoetigheden (Calve pindakaas, een soort jam van de Betuwe en chocoladekorreltjes zoals bij ons de hagel heette). Blue Band margarine op tafel. Daarbij dronken we thee. Vleeswaren waren er in het weekend voor vader, op zondag een gekookt ei voor ons allemaal. Nu ontbijten we anders. Als ik weg moet gaat het allemaal op de automaat: grapefruit persen en opdrinken, twee boterhammen pakken (bruin inmiddels), op de ene vleeswaren leggen uit de aanwezige voorraad, andere bam erbovenop, doorsnijden, in plastic wikkelen, dat met krant in de auto. Op weg dan, het brood wordt pas op de snelweg geopend en gegeten. Als ik thuis kan blijven wordt er in rust ontbeten. We hebben dan al thee en koffie gedronken. Ontbijt bestaat voor kri uit yoghurt, muesli en verse fruitsalade. Voor mij uit broodjes of boterhammen en een keuze uit vleeswaren en kaas. Boter, of een ander vet, heb ik niet nodig op brood. Ik drink er koffie bij en grapefruitsap. Altijd vers en het liefst van Florida-grapes. In Nederland hebben we meestal rosbief en filet americain in huis. In Duitsland eerder ham, groenten in aspic en een of twee worstsoorten. Op zondag is de keuze het ruimst en is er ook altijd ei bij. Meestal een gebakken ei, al of niet met ham of bacon, als ik de geest heb een omelet.

Toen ik als jongen voor het eerst met vader en moeder in hotels kwam, keek ik mijn ogen uit. Zo?n mooi wijnglas met jus d?orange en ook bijna altijd een ei. En meerdere soorten brood! Ik zal nooit een bezoek aan een klein hotel in Bemelen vergeten, waar het ei er niet bij hoorde. Mijn vader vond dat het ei er wel bij hoorde en bestelde er drie. Die verschenen niet op de rekening, maar een paar dagen later kwam er een keurige handgeschreven brief van de ober of mijn vader alsjeblieft nog 1,50 wilde overmaken voor die eieren, anders zouden ze van zijn salaris worden afgetrokken.

Kleinere hotels serveren nog wel eens ontbijt uit, het laatste hotel waar het me overkwam was De Zwaan in Delden. Het mooiste uitgeserveerde ontbijt ooit was bij particulieren in Boedapest. Daar zat ganzenlever bij en wodka. De gastvrouw bleef erbij tot we die wodka bij het ontbijt opgedronken hadden. Later kreeg je die uitgebreide buffetten. Daar zitten soms ook vreemde dingen bij. In het Westin Bellevue in Dresden kan je soep krijgen bij het ontbijt. Bij Sofitel in Brussel hadden ze op zondag halve kreeften bij het champagne-ontbijt. Ik herinner me een gast die er vijf van op zijn bord laadde. Leuk vind ik altijd de hotels waar je zelf je ei kan bakken. Bij Van der Valk in Goes had of heb je dat, bij de Roskam in Rheden ook. Bij Pouw in Maastricht bakt een kok ze voor je, bij de Lindenhorst in Nunspeet maakt een kok naar wens een gerecht uit een ontbijtkaart. Ontbijten zijn vaak uitgebreider dan lunchbuffetten. Bij Golden Tulip Zaltbommel viel me vorige week op dat er in de ochtend talloze sappen waren, pus Evian en Hildon-water. Bij de lunch niets van dat alles. Koffie, thee en melk en meer niet. Echt mooie ontbijtbuffetten hebben ook vis. Die moet wel vers zijn. In Hotel Maastricht was de zalm van het buffet ooit bedorven. De mooiste ontbijtbuffetten vind je bij hotels die net open zijn. Bij het Crowne Plaza Hoofddorp waren we twee dagen na de opening. Wat een keuze daar was aan vis en kaas! In het Kempinski Taschenbergpalais in Dresden ? het mooiste hotel waar ik ooit was - waren we zelfs voor de opening als proefkonijn. Zelden zoveel worstsoorten gezien als daar ? en echte champagne natuurlijk. Een ander tophotel, tijdens onze huwelijksreis op Cyprus, had ook een fantastisch buffet. Maar daar hadden ze nogal wat nieuwrijke Russen over de vloer, en die maakten van het buffet in korte tijd een gore troep. De beste herinneringen heb ik aan de ontbijten in het caraibisch gebied. Bij Le Meridien op Nassau hadden ze wel twintig fruitschotels bij het ontbijt.

Er waren jaren dat ik 140 hotelovernachtingen per jaar maakte. Enige ervaring kan me dus niet worden ontzegd. Wat is nu een goed buffet? Dat lijkt me er een waar koffie en thee gewoon wordt geserveerd. En waarbij de thee echt is, niet warm water en een zakje. Hoewel je in Duitsland en oostelijk daarvan vaak een Samovar hebt met daarbij keuze uit vele soorten zakjes, veel beter dan de kwaliteit bij ons. Een goed buffet heeft altijd iets warms. Er zijn steeds meer hotels met veel gasten van buiten Europa die regelrechte schotels hebben. Bij de Nachtegaal in Lisse waar veel reizigers de eerste of laatste nacht in Europa doorbrengen, hebben ze nassi en japanse gerechten. Vaak tref je ook spaghetti aan als er sportmensen logeren. Voor mij hoeft dat niet, maar roerei hoort er wel bij. In Nederland is die vaak uit een pakje met water en niet te eten. Bij van der Valk smaakt het gewoonlijk echter prima! In Belgie en Duitsland smaakt het eiergerecht vaak veel beter dan in Nederland. Worstjes en bacon horen erbij, poffertjes en cakejes (zoals bij Golden Tulip en nu ook bij NH-hoteles gebruikelijk) hoeven van mij niet. Daarentegen is vers fruit voor mij essentieel. Zowel een salade van verse vruchten als verse hele vruchten wil ik zien. En ik wil graag grapefruitsap kunnen drinken, stel een ruime keus uit sappen op hoge prijs. Dat hoeft niet vers te zijn, maar buiten Nederland tref je vaak een bocht aan! En water ook, dat mag best ijswater uit een karaf zijn, maar ik wil het wel kunnen drinken. Dan het beleg. Ik heb een hekel aan verpakt beleg. Het is lelijk, matig van kwaliteit, lastig en niet milieuvriendelijk. Ook let ik erg op de kwaliteit van de ham. Schouderham is een ernstig minpunt. Gehalveerde plakjes ook. Ook is het prettig als er niet alleen jonge kaas is. De aanwezigheid van rosbief levert dan weer pluspunten op. Het brood. Graag vers natuurlijk en heel graag ook verse broodjes. Als er croissants zijn ? zelf kies ik ze niet wegens vet ? dan kijk ik wel naar versheid en kwaliteit. Prettig is als je het verse brood zelf kan snijden, wat in Nederland zelden het geval is. Een ruime keuze uit muesli en andere cereals is voor mijn vrouw van belang, ik eet het niet.

Dat zijn de standaardeisen. Buitenlandse kazen erbij, worst, pate en filet americain maken het mooier maar gevoelig voor ongelukjes. Idem vis. Belletjeswijn hoeft van mij niet zo zeer bij het ontbijt, of we moeten iets te vieren hebben.

Waar vind je goede buffetten? Bij vier- en vijfsterrenhotels. Tot en met drie sterren zijn de ontbijten meestal veel simpeler. Het Cityhotel in Groningen is een aangename uitzondering. De Golden Tulipontbijten zijn goed, al komt de fruitsalade uit blik. Ook bij de Bilderberg zijn de ontbijten altijd uitstekend. Bij Mercure is het een beetje minder, bij Van der Valk is het ook wat gewoontjes, maar smaakt de roerei of boerenomelet heel goed. Bij NH is het ook goed, al trof ik in Barcelona onlangs een belachelijk duur ontbijtbuffet door de aanwezigheid van een hele serie taarten. Dat hoeft niet van mij. Maar wie ben ik?

Voor het beste ontbijt: rijd naar Heemstede. Op de Herenweg 5b vind je Rob. (023-5847618). Deze superman biedt je het mooiste, edelste wat er is. Probeer het!

Home Recepten