Sauzen, dressings en tips



Italiaanse tomatensaus



2 el olijfolie, 2 uien, 1/2 blik tomaten, 3 el tomatenpuree, 1 el basilicum (vers gehakt), 1 tl suiker, peper en zout.




Snij de uien fijn en bak ze langzaam in de olijfolie. Voeg de andere ingediënten toe, laat 40 minuten zacht pruttelen en pureer alles.






Bolognese saus


50 gram rookspek in blokjes, 3 uien, 1 winterwortel, 2 el olie, 250 gram gehakt, 1/2 l bouillon, 2 el tomatenpuree, peper en zout.




Spek en fijngesneden uien bakken in de olie. Wortel fijnsnijden en erbij doen. Daarna het gehakt rul bakken in dezelfde pan; bouillon en tomatenpuree toevoegen en peper en zout. Veertig minuten laten pruttelen.





Tomaten chutney


1 dl azijn, 125 gr bruine suiker, 1 ui, 1 Spaanse peper, 75 gram rozijnen, 1 tl mosterdpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 kg tomaten.



Snij de ui en het pepertje fijn. Verwijder harde stukken en pitten uit de tomaten en doe alles in een pan. Breng aan de kook. Laat alles ongeveer 30-40 minuten pruttelen en doe de massa over in (schone) jampotten. De chutney kun je geven bij een stukje vlees, bij rijst enzovoorts. In de koelkast blijft de chutney 14 dagen goed.





Zoetzure tomatensaus


1 Spaanse peper, 2 lenteuitjes, 4 el wijnazijn, 50 gr suiker, 3 el tomatenpuree, stukje verse gember, 1 el sojasaus.

Kook alles 5 minuten met de helft van de uitjes; daarna de andere helft toevoegen.





Aardappelpuree


Pureer een bosje peterselie met wat olijfolie in de blender. Voeg er 1 eigeel aan toe. Schil de aardappelen, kook ze 25 minuten en stamp ze fijn. Doe er nu de gepureerde peterselie bij en meng alles goed door elkaar.





Braden van een lamsrollade (bout)


Vet de rollade in met olijfolie. Steek er een vleestemperatuurmeter in. Zet de oven op 180 graden Celcius en als de meter 55 graden aangeeft haal je de rollade uit de oven. Dek deze af met aluminiumfolie en laat de rollade (bout) 20 minuten nagaren. Snij hem dan in plakken.

Succes verzekerd!





Pikante tomatenketchup, zelf (in)maken!


1 kg tomaten, 2 uien, 1 teen knoflook, 2 rode paprikas, 1 rood pepertje, 1/4 l azijn, 100 gram lichtgele basterdsuiker, 2 el zout, 1 tl kerriepoeder, 1 tl mosterdpoeder, 7 gemalen peperkorrels.

Tomaten ontvellen en met de fijngesneden groenten 1 uur zachtjes laten pruttelen. De groenten door een zeef wrijven. Voeg nu de suiker en het zout toe en laat alles nog 10 minuten pruttelen.

Maak flesjes of potjes schoon met heet sodawater en spoel ze na. Doe de ketchup in de flesjes en zet de flesjes in een hoge pan. Vul de pan met koud water en verhit het water tot 90 graden. Laat 20 minuten pasteuriseren.

Leuk kadootje!





Paprika-wijnsaus


1 grote, gele paprika, 2 sjalotjes, 2 dl droge witte wijn, 3 el droge vermouth, 1/8 l slagroom, 100 gr koude boter, zout, peper, 1/2 rode paprika.



De gele paprika klein snijden en de sjalotjes snipperen. In steelpan witte wijn, vermouth, paprika, sjalotjes aan de kook brengen en 15 minuten zacht koken tot bijna alle vocht verdampt is. Rode paprika in kleine blokjes snijden. In een andere pan ruim water aan de kook brengen en hierin de rode paprika ca. 1 minuut koken. In zeef laten uitlekken en apart houden. Het gele mengsel pureren, terugdoen in de pan en de slagroom toevoegen. Laat iets inkoken (ongeveer 5 minuten). Pan van het vuur en met een garde klontje voor klontje (6 x) boter toevoegen als het vorige helemaal is opgenomen. Niet meer verhitten! Zout, peper en de rode paprika toevoegen.





Uien-mosterdsaus


4 uien, 25 gram boter, 1-1/2 el mosterd, 1/8 l slagroom, zout, peper en suiker.



In pan boter verhitten en hierin de gesnipperde uien in ca. 10 minuten zachtjes goud(bruin) fruiten. Mosterd en slagroom toevoegen. Saus aan de kook brengen en iets laten inkoken. Zout en pepr erbij en de saus nu 1 minuut pureren. Doe alles terug in de pan en verwarm opnieuw.





Romige kappertjessaus


3 eidooiers, 2 dl slagroom, 1 tl zout, versgemalen peper, 3 el kappertjes.

In een kom dooiers, slagroom en zout met een garde kloppen. Zet de kom in een pan met water en verwarm het water in de pan op een laag vuur. Blijf kloppen tot je ziet dat de saus gebonden is. Voeg peper naar smaak toe. Let op: de saus mag niet aan de kook komen anders gaat ze schiften. Doe nu de kappertjes erbij. Heerlijk!





Sardinesaus


4 el droge witte wijn, 1 gesneden ui, 25 gram boter, 20 gram bloem, 2 dl blanke fond, 50 cc slagroom, 1 blikje sardientjes, bieslook.

Wijn met ui laten inkoken en zeven. Maak een veloutésaus* en haal de pan van het vuur. Voeg nu de room toe. Pureer de vis en klop die door de saus. Bieslook toevoegen.

* Veloutésaus: bak 1 minuut 50 gram boter en 50 gram bloem; voeg nu beetje voor beetje de 1/2 liter hete bouillon toe en laat de saus 20 minuten pruttelen (voeg eventueel een uitgeperste teen knoflook toe).





Kaassaus voor over de kipfilets of karbonades.



Als je de kipfilets of karbonades hebt gebraden, schenk dan 3/4 liter witte wijn bij het vet. Goed mengen. Voeg nu 3 dl slagroom toe en breng de saus aan de kook. Voeg er nu 120 gram gruyère bij en serveer over het vlees.





Waterkers-roomsaus (koude saus)


Was de waterkers. doe in een zeef en overgiet met kokend water. Laat uitlekken en pureer met 150 ml slagroom, citroensap, zout en peper.

6 Reacties

  1. christiane_007

    19 februari 2005 at 23:13

    groetjes christiane

  2. hallo berti

    heb hem gelijk meegenomen altijd makkelijk

    groetjes
    doreth

  3. neem hem mee naar mijn pagina groetjes Marian

  4. Dit heb ik meegenomen. Bedankt.
    Altijd makkelijk om bij de hand te hebben.
    Groeten van BEp

  5. Dit neem ik mee. Bedankt
    Diny

  6. hier zitten een paar sauzengekken. Dus een lekker sausje is altijd meegenomen.
    groetjes
    Karine

Geef een reactie