Cees van der Horst

Cees van der Horst is beeldend kunstenaar te Haarlem. Hij geeft diverse dagen en avonden les in een heel ontspannen sfeer. Zijn leerlingen exposeren momenteel in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem/Heemstede. Woon je in Haarlem of omgeving en ben je op zoek naar een nieuwe hobby, dan kan ik je aanraden eens te bellen of mailen naar Cees. Je zult zien dat je al na korte tijd – door de subtiele aanwijzingen van de kunstenaar – de mooiste dingen maakt. Met op de achtergrond klassieke muziek en voor je je eigen creatie op het gebied van aquarelleren, tekenen of schilderen, vergeet je alles om je heen.CEES VAN DER HORST
BEELDEND KUNSTENAAR
Al vroeg bleek bij de in 1927 te Amsterdam geboren en momenteel in Haarlem wonende Cees van der Horst, beeldend talent aanwezig, maar het grafisch familiebedrijf dreef hem, na de middelbare school en een grafische opleiding, in het commerciele grafische vak en bleef de beeldende kunst op de achtergrond. Het duurde tot 1978 voordat hij ? mede door persoonlijke omstandigheden ? kon toegeven aan zijn onbedwingbare zucht naar vrije expressie. Hij bezocht vele jaren de Nieuwe Academie te Utrecht, daar maakte hij zich vele technieken eigen, waaruit het tekenen met houtskool en het schilderen in het transparante aquarel en tempera overbleven als de voor hem meest uitdagende, gepaste technieken om zijn ideeen gestalte te geven.


Zo ontwikkelde Cees van der Horst zich tot een gedreven, professioneel kunstenaar die zijn schoonheidsbeleving voor de natuur op een geheel eigen wijze weet te interpreteren en vast te leggen. Pas tevreden als hij het zo op het papier of het doek heeft staan zoals hij het op dat moment voelde. Het boeiende raffinement schuilt in zijn persoonlijk, en subtiel maar ook krachtig kleurgebruik en werkstijl.“Alleen weergeven wat je door je oogharen ziet; franje weglaten en zo jouw eigen interpretatie van het onderwerp weergeven” aldus Cees van der Horst. Het landschap met zijn ruimte en het almaar wisselende licht vormt de belangrijkste
inspiratiebron.
Soms ontroerend vertaald in serene, naar de hemel reikende, gotische boogvormen. Soms verrassend weergegeven in onstuimige golvende bewegingen en kleuren, maar het wit van het papier gebruikend.


?Weergeven wat je door je oogharen ziet, franje weglaten en zo jouw eigen interpretatie van het onderwerp weergeven” aldus Cees van der Horst. Het landschap met zijn ruimte en het almaar wisselende licht vormt de belangrijkste inspiratiebron.
Afgezien van enkele groepstentoonstellingen duurde het tot 1982 alvorens zijn werk te zien was tijdens zijn eerste solo expositie in het raadhuis van Heemstede. Sindsdien volgden een reeks van exposities in de Ark te Haarlem, het Casino van het Scheveningen Kurhaus, De Waag te Haarlem, het raadhuis van Bennebroek, het Noordhollands Provinciehuis te Haarlem en vele galeries in Nederland en Duitsland.
Cees van der Horst
BADEN POWELLSTRAAT 219 – HAARLEM – TELEFOON 023 5365446
E-Mail: ceesvanderhorst@hetnet.nl
home.hetnet.nl/~aquarellist


4 Reacties

 1. Lieve Berti,

  Kan me voorstellen dat je dat mooi vind. Het geeft inderdaad rust en zoals ik het bekijk, werkt hij opbouwend.
  Zien we ook nog wat van jouw hand, zet het op het net en laat ons genieten van jouw aquarellen.

  Liefs Jenny.

 2. Prachtige werken zijn dat, schilder jij in dezelfde stijl? Benieuwd ook eens wat van jou te zien.
  Groetjes Diny

 3. Dat is echt mooi Berti.

  Ik hou erg van aquarellen, mijn oudste dochter karin heeft ook eindexamen gedaan in tekenen (o.a) en een paar hele mooie gemaakt waarvan er hier, bij haar en bij Ineke nog hangen. Vraag het haar maar eens.
  Jammer genoeg heeft ze nu geen tijd meer door haar moeder zijn met de kleine schat en haar werk.
  Hopelijk pakt ze het ooit weer eens op…
  Liefs Anneke (en Hans)

 4. smulpaapjes_a

  10 mei 2002 at 13:37

  En de eerste voor mij gelijk de topper, werkelijk schitterend!!!
  Heel leuk dit artikel en kan me voorstellen hoe fijn je het vindt om hier weer naar toe te kunnen gaan.
  Ik wacht wel in spanning om eens wat werk van jou te zien.
  Liefs,
  Ien.

Geef een reactie