Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Likeuren

Likeurtjes van vroeger

Likeurtjes van vroeger:

In Nederland is heel wat afgenipt van oud Hollandse likeurtjes en drankjes met typische namen.

De smaakvolle likeurtjes zijn vandaag de dag nog altijd te koop Hieronder volgen er dan ook een aantal

Bitterkoekjes:
Een likeurtje gemaakt van fijne amandelen, een esprit getrokken van verse perziken en bittere amandelesprit.

Dit drankje werd dan ook veel gedronken op koperen, zilveren, en gouden bruiloften om ? na vele gelukkige jaren ? de eventuele bittere herinneringen weg te spoelen.

Bruidstranen:
Goud- en zilverblad in een likeur , die rozengeur en maneschijn beloofd, met een geur die slechts vergelijkbaar is met de allerfijnste parfum.

De drank werd gedronken op bruiloften, slimme vrouwen schonken bruidstranen ook iedere keer als de echtgenoot iets deed wat hen niet beviel, ten einde de man te herinneren aan de op de trouwdag gedane beloftes.

Eau de ma tante:
Een drank van Hollandse kersen en Belgische krieken, getrokken op brandewijn , 1 jaar oud aftreksel van verse perziken op eau de vie, het sap van verse frambozen, vermengt met eau de vie de framboise en zuger kirsch.

Hansje in de kelder:
Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt van de fijnste kersen , bourbonstokjes, cardamon, kaneel en bulgaarse rozen.

Hansje uit de kelder werd dan ook gedronken uit een speciale bokaal waneer de zwangerschap een feit bleek te zijn.

Voor deze gelegenheid werden dan ook familie, vrienden, en kennissen uitgenodigd.

Hempje licht op:
In de tijd van de zeilscheepvaart werd dit drankje gebruikt tegen darmstoornissen ik weet dus verder niks over dit drankje.

Hoe langer hoe liever:
Hoogwaardige cognac, het most van ongegiste druiven, zoethout, koreander, lavaskruid, Indische nagelen, kaneel en mierikswortel bepalen de smaak van deze kruidige likeur een drankje voor verliefde mensen die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar te blijven.

Juffertje in het groen:
Een likeur vervaardigd uit schillen van diverse soorten citrusvruchten, knoppen van Aalst, bloemen van steranijs en pepermuntblad.

Kwartier na vijven:
De esprit van pommeranz - appelen van verse sinaasappelen en het sap van citroenen vermengt met brandewijn dit likeurtje werd in ieder cafe tijdens het borreluurtje geschonken en dankt daar de naam aan.

Naveltje bloot:
Dit drankje gemaakt van curacou schillen, Siciliaanse citroenen, bittere oranjeschillen, het sap van limoenen, bourbon, karwijzaad enzovoort de likeur werd oorspronkelijk gedronken tijdens familiebijeenkomsten waar een ophanden zijne bevalling en de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder werden besproken.

Pruimpje prik in:
Een heerlijke likeur van rheinse pruimen en reine claude onderling in smaak verbonden met honing en bourbonstokjes.

Papagaaiensoep:
Een bijzondere likeur gestookt van amandelen, walnoten, hazelnoten, kastanjes, en pinda?s.

Het drankje heeft de kleur van slappe thee en dankt de naam aan het feit dat de liefhebbers(sters) wilden verbloemen dat zij alcohol dronken.

Roosje zonder doornen:
Een likeur gemaakt van rozen

Een moeilijk proces omdat de smaak al snel penetrant wordt maar bij de juiste vervaardiging geven de 4 verschillende rozen soorten een hele fijne smaak.

Home Recepten