IJS EN SORBETS !
Varierend van een recept voor roomijs tot een
recept voor gefrituurde champignons met tomatensorbet.
ROOMIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 1,25 dl Melk
* 1,25 dl Slagroom
* 1 opengesneden vanillestokje
* 3 Eierdooiers
* 45 g Suiker
BEREIDING:
* Melk met slagroom en de vanillestokjes aan de kook brengen en daarna geheel af laten koelen.
* Dooiers met de suiker dik en wit kloppen.
* Merg uit de vanillestokjes schrapen en bij de melk doen.
* Verwarmen tot het kookt en dan de dooiers erbij kloppen.
* In de ijsmachine in circa 35 minuten tot roomijs draaien.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
PISTACHE-IJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 125 ml volle Melk
* 50 g Suiker
* 1 ei
* 75 g Gepelde Pistachenoten
* 225 g Slagroom
* 1 Theelepel Vanille-essence
BEREIDING:
* Verwarm de melk in een pannetje.
* Klop de eieren samen met de suiker los in een aparte kom.
* Schenk al roerend langzaam de warme melk in het ei-suiker mengsel.
* Schenk dit geheel terug in de pan en verwarm het mengsel ,ondertussen stevig roerend ,tot het dik begint te worden.
* MAAR LAAT HET MENGSEL NIET KOKEN!
* Laat het mengsel afkoelen tot op kamertemperatuur.
* Roer de slagroom en vanille-essence erdoor en zet het weg in de koelkast.
* Na afkoeling in de ijskast ,in de ijsmachine 30 tot 40 minuten laten draaien.
* Als het ijs gedraaid word in de ijsmachine de gehakte pistachenoten toevoegen door de vulopening.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
CITROENROOMIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 1/8 l Slagroom
* 1/8 l Volle Melk
* 2 Eidooiers
* 100 g Suiker
* 1 Theelepel Citroenrasp
BEREIDING:
* De slagroom met de melk koken ,suiker toevoegen.
* Roer de eidooiers los en voeg wat van het warme roommengsel toe.
* Roer dit goed door elkaar en doe dit vervolgens terug in het roommengsel in het pannetje en kook het geheel au-bain marie al roerende (met garde) verwarmen tot het een dunne vla is.
* Voeg nu de citroenrasp toe.
* Laat het geheel afkoelen in de koelkast.
* Na het afkoelen kunt u de mix laten draaien in de ijsmachine ,ongeveer 35 minuten.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
AARDBEIENIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 150 g Verse Aardbeien
* 60 g Fijne Kristalsuiker
* 1 Eidooier
* ? Eetlepel Citroensap
* 1? dl Volle Melk
* ? dl Slagroom
BEREIDING:
* Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
* Pureer ze samen met het citroensap en de melk.
* Klop de slagroom bijna stijf.
* Vermeng het aardbeienmengsel met de geklopte slagroom en de eidooier.
* Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is.
* Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze 35 minuten draaien.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine, ongeveer een half uur in de vriezer.
BANANENIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 150 g Rijpe Bananen
* 65 g Fijne Kristalsuiker
* Sap van een kleine Citroen.
* 1 Eidooier
* ? dl Slagroom
* 1? dl Volle Melk
BEREIDING:
* Pureer de bananen samen met de eidooier ,de suiker en het citroensap.
* Roer de bananenpuree goed door de slagroom en de melk(slagroom dus niet opkloppen!).
* Doe het mengsel in de ijsmachine en laat dit 35 minuten draaien.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
CAPPUCCINO-IJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 6 Eierdooiers
* 125 ml Volle Melk
* 75 ml Slagroom
* 30 g Witte Basterdsuiker
* 5 g Vanillesuiker
* 1 Zakje Nescafe Oploscappuccino
* ? Reep Pure Chocolade
BEREIDING:
* Klop de eierdooiers ,de suiker en de vanillesuiker licht en schuimig.
* Voeg al roerende de melk toe.
* Klop de slagroom bijna stijf.
* Vermeng de geklopte slagroom met het ei-suiker-melk mengsel.
* Voeg toe het zakje (of twee) cappuccino.
* Maal in de keukenmachine de reep chocolade en voeg vervolgens de kleine brokjes toe aan het mengsel.
* Het mengsel gaat vervolgens 30 a 40 minuten in de ijsmachine.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
MOKKA-IJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN
* 20 g Espresso Koffiebonen
* 2 ? dl Room
* 125 g Pure Chocolade ,Gehakt
* 90 g Basterdsuiker
* 3 Eidooiers
* 1 ? dl Melk
BEREIDING:
* Roer de koffiebonen en room op een matig vuur tot het mengsel begint te koken.
* Voeg de chocolade toe.
* Haal de pan van het vuur en wacht een minuut alvorens te roeren.
* Meng de suiker en eidooiers in een kom ,klop tot het mengsel iets dikker wordt en klop vervolgens de melk erdoor.
* Voeg langzaam het koffiemengsel toe en klop alles glad.
* Zeef de koffiebonen uit het mengsel.
* Doe het mengsel vervolgens in een pan op een laag vuur en roer tot het dik wordt.
* Laat het nu goed afkoelen.
* Doe het in de ijsmachine en laat deze circa 35 minuten draaien.
* Plaats het geheel na bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
PRUIMENIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 125 g Gedroogde Pruimen
* 0,5 l Sterke Thee
* 100 g Verse Kaas
* 100 g Room
* 100 g Griessuiker
* 1 Zakje Vanillesuiker
OM TE SERVEREN:
* Pruimen op Armagnac en verse muntblaadjes
* Amandelkrullen
BEREIDING:
* De pruimen verscheidene uren laten weken in de lauwe thee.
* Laat ze vervolgens 20 minuten in dezelfde thee koken.
* Laten uitlekken en afkoelen ,de stenen verwijderen.
* Pureer de pruimen in de mixer en vermeng het dan met de verse kaas en de room.
* Voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
* Laat de mix afkoelen in de koelkast en giet het daarna in de ijsmachine ,ongeveer in circa 35 minuten laten draaien tot ijs.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
* Het ijs serveren in schaaltjes met eventueel pruimen op Armagnac.
* Versier het geheel eventueel nog met verse muntblaadjes en amandelkrullen.
CRANBERRYIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 1 pot Cranberries(350 g)
* 4 dl Mineraalwater met koolzuur
* 50 g Witte Basterdsuiker
BEREIDING:
* Vermeng de cranberries ,het mineraalwater en de witte basterdsuiker en pureer dit tot een glad mengsel.
* U kunt het eventueel zeven.
* Draai het in een ijsmachine in circa 35 minuten tot ijs.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
BASISRECEPT YOGHURTIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 350 g Volle (Turkse) Yoghurt
* 50 g Volle Melk
* 90 g Fijne Kristalsuiker
* 15 g Druivensuiker
* 15 g Magere Melkpoeder
BEREIDING:
* Los de suiker ,druivensuiker en magere melkpoeder op in een pannetje waarin de melk wordt verwarmd.
* Laat het geheel vervolgens afkoelen.
* Roer de yoghurt er goed doorheen.
* Giet het geheel in de ijsmachine en draai het in circa 35 minuten tot ijs.
* (Eventueel voor milder resultaat voor het vriezen 100 g lobbig geklopte room toevoegen.)
* Plaats het na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
YOGHURTIJS MET BOSVRUCHTEN
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 150 ml Magere Yoghurt
* 100 ml Room
* 50 g kristalsuiker
* 50 ml Bosvruchtensaus
* Sap van een halve citroen
BEREIDING:
* Alle ingredienten goed door elkaar mengen en in de ijsmachine in circa 35 minuten laten draaien tot goede roomijsconsistentie.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
PERENYOGHURTIJS MET MOKKASAUS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 1 Theelepel Citroensap
* 200 g Handperen ,schoongemaakt en in blokjes
* 40 g Suiker
* maizena of allesbinder
* 50 ml Slagroom
* 90 ml Yoghurt
VOOR DE GARNERING:
* 1 Theelepel Geschaafde Amandelen
* 2 Theelepels Mokka-caramel dessertsaus.
BEREIDING:
* Peer met citroensap ongeveer 15 minuten koken.
* Suiker erin oplossen.
* De moes binden met een beetje maizena of allesbinder.
* Het moet de substantie hebben van appelmoes.
* Het hangt namelijk van de rijpheid van de peren af hoe dik de moes na het koken is.
* Laat vervolgens het geheel afkoelen.
* Roer de yoghurt door de moes.
* Klop de slagroom stijf en roer het door de moes heen.
* Daarna in de ijsmachine gieten en 35-40 minuten laten draaien.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
* Serveren:
* Ijs met bolletjestang over 4 kleine bordjes verdelen.
* Mokkasaus erover schenken en amandelen erover strooien.
MANGO-YOGHURTIJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 2 Grote Mango's
* 1 Passievrucht
* 15 ml Vers Sinaasappelsap
* 0,5 Eetlepel Citroensap
* Geraspte schil van 0,5 Citroen
* 0,5 Eetlepel Suiker
* 2? dl Yoghurt
* Verse Basilicum
BEREIDING:
* Schil 1 mango en snijd deze in stukken.
* Pureer de mango met de inhoud van de passievrucht ,het sinaasappel- en citroensap ,de citroenrasp ,suiker en yoghurt.
* Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs.
* Plaats het na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
* Pureer de helft van de andere mango en snij de rest in plakken.
* Garneer het ijs met een schep mangopuree ,mangoplakken en een blaadje basilicum.
SOJA-IJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 2 ? Eierdooiers
* 75 g Suiker
* 1? dl Sojamelk
* 1? dl Soja Cuisine
* 0,5 Vanillestokje
BEREIDING:
* klop de eierdooiers stevig wit met de suiker.
* Kook de Sojamelk en Soja Cuisine samen met het in tweeen gesneden vanillestokje en giet het kokend geheel op de opgeklopte eierdooiers.
* Roer op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten.
* Laat het mengsel goed afkoelen.
* Giet het geheel in de ijsmachine en draai het in circa 35 minuten tot ijs.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
CHOCOLADE SOJA-IJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 75 g Chocolade
* 75 g Suiker
* Cacao
* 4 Eierdooiers
* 2 Eetlepels Honing
* 0,5 l Sojamelk
BEREIDING:
* Kook de Sojamelk met de honing en chocolade.
* Klop de eierdooiers met suiker tot ze lichtgeel zien.
* Giet de kokende melk op de geklopte eierdooiers en roer het geheel glad.
* Laat afkoelen en giet het in de ijsmachine.
* Draai het vervolgens in circa 35 minuten tot ijs.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
* Strooi er voor het serveren wat cacao overheen.
AARDBEIEN SOJA-IJS
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 150 g Aardbeien
* 75 g Suiker
* 4 Eierdooiers
* 2 Eetlepels Honing
* 0,5 l Sojamelk
BEREIDING:
* Kook de Sojamelk met de honing.
* Pureer de aardbeien en voeg deze toe aan het Sojamelkhoningmengsel.
* Klop de eierdooiers met suiker tot ze lichtgeel zien.
* Giet de kokende melk op de opgeklopte eierdooiers en roer het geheel glad.
* Laat afkoelen en giet het in de ijsmachine.
* Draai het vervolgens in 35 minuten tot ijs.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ongeveer een half uur in de vriezer.
* Voor het serveren versieren met wat stukjes aardbei.
CITROENSORBET
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 4 Citroenen
* 200 g Suiker
* 30 cl Water
BEREIDING:
* Rasp de schil van 3 van de citroenen en pers ze allemaal uit.
* Laat de suiker oplossen in het opgewarmde water en doe er dan de schilsnippers bij.
* Laat dit dan 10 minuten trekken.
* Voeg daarna het sap van alle citroenen toe en laat dan het geheel afkoelen.
* Giet het mengsel daarna in de ijsmachine en draai circa 35 minuten totdat het ijs is.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
SORBETIJS-PEREN
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 2 Stevige, Rijpe Handperen
* 45 g Suiker
* 1 dl Water
* ? Eetlepel Citroensap
BEREIDING:
* Schil de peren en pureer het vruchtvlees met de staafmixer.
* Breng het water met de suiker aan de kook.
* Laat het koken totdat de suiker helemaal is opgelost.
* Laat de suikersiroop iets afkoelen.
* Roer het citroensap en de suikersiroop door de perenpuree.
* Schep het mengsel in de ijsmachine en draai circa 35 minuten totdat het ijs is.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
SORBETIJS-AARDBEIEN
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 300 g Aardbeien
* 60 g Suiker
* 1 dl Water
* ? Eetlepel Citroensap
BEREIDING:
* Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes.
* Pureer het vruchtvlees met de staafmixer.
* Breng het water met de suiker aan de kook.
* Laat het koken totdat de suiker helemaal is opgelost.
* Laat de suikersiroop iets afkoelen.
* Roer het citroensap en de suikersiroop door de aardbeienpuree.
* Schep het mengsel in de ijsmachine en draai circa 35 minuten totdat het ijs is.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
SORBET GRAND MARNIER
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 200 g Suiker
* 1 dl Water
* Enkele druppeltjes Oranje Kleurstof
* 1 Borrelglas Grand Marnier
* Een bakje of laatje vol Ijsblokjes
* Sap van 1 Sinaasappel
BEREIDING:
* Het water met de suiker 5 minuten in een pan warm laten worden.
* De schil en het sap van de sinaasappel toevoegen.
* De kleurstofdruppeltjes erbij voegen.
* Laten trekken tot afkoeling.
* Als u geen fijngestampt ijs heeft ,mix dan het ijs uit een ijsbakje fijn.
* Voeg er de sinaasappelsiroop aan toe.
* Roeren en een half uur in de vriezer plaatsen.
* Hierna overgieten met de Grand Marnier en mengen om de likeur te verdelen.
* De sorbet in champagneglazen scheppen en de glazen nog een half uur in de vriezer laten staan alvorens op te dienen.
DE volgende receptuur doet wellicht vreemd aan ,maar kan in een totaal menu voor een welkome aanvulling zorgen.
Het ijs ,volgens deze recepten gedraaid, kan dienen als aperatief (zelfs op toastjes) of als tussengerecht om de mond te neutraliseren en kan natuurlijk ook naar eigen inzicht worden toegepast.
SORBET VAN AVOCADO MET KRAB
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 100 g Krabvlees
* 125 cc Water
* 4 Goed rijpe Avocado's
* ? Soeplepel Sjalotazijn
* Snufje Selderzout
* Zout en Peper.
BEREIDING:
* De avocado's uithollen en de schil bewaren.
* Het vruchtvlees in kleine blokjes snijden en mengen met 75 g van het krabvlees en de overige ingredienten.
* Deze massa gedurende ongeveer 30 seconden mixen en vervolgens in circa 35 minuten in de ijsmachine tot ijs draaien.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
* Serveren in de bewaarde schillen ,die aan de binnenkanten met enkele druppels sjalotazijn zijn ingewreven.
* Garneren met enkele mooie stukjes krabvlees.
SORBET VAN GEROOKTE ZALM
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 60 g Gerookte Zalm
* 125 cc Slagroom
* 1 Sjalot
* Snufje Peper
BEREIDING:
* Snipper de sjalot ,houd een deel ervan over voor de garnering.
* De zalm in blokjes snijden.
* Alle ingredienten samen ongeveer 30 seconden mixen.
* En vervolgens in circa 35 minuten in de ijsmachine tot ijs draaien.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
* Garneren met de gesnipperde sjalot en serveren met een glaasje ijskoude Vodka.
GEFRITUURDE CHAMPIGNONS MET TOMATENSORBET
Voor 4 personen
INGREDIENTEN:
* 1 Pakje gezeefde Tomaten a 400 g
* 1 Takje Rozemarijn
* 125 g Druivensuiker
* 2 Theelepels Limoensap
* 1-2 Druppeltjes Tabasco
* Zout ,Peper
* Olie voor het frituren
* 6 Witte Champignons
* 60 g Zelfrijzend Bakmeel
* ? ei
* 2 Eetlepels Water
* 2 Theelepels Koriander
BEREIDING:
* Breng de gezeefde tomaten met de rozemarijn aan de kook.
* Los de druivensuiker op in 1 dl kokendheet water.
* Voeg dit suikerwater toe aan de gezeefde tomaten en breng het opnieuw aan de kook.
* Voeg het limoensap ,de tabasco ,het zout en de peper naar smaak toe.
* Laat het mengsel afkoelen.
* Draai van het tomatenmengsel in 35 minuten in de ijsmachine mooi sorbetijs.
* Plaats het geheel na de bereiding in de ijsmachine ,ongeveer een half uur in de vriezer.
* Verhit de olie in een frituurpan tot 180?C.
* Borstel de champignons schoon.
* Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg het halve losgeklopte ei toe.
* Voeg lepel voor lepel het water toe en roer tot een glad beslag.
* Knip de koriander fijn en roer deze door het beslag.
* Haal de champignons een voor een door het beslag ,laat ze staads even goed uitlekken en leg ze voorzichtig in de hete olie.
* Frituur de champignons in 2 minuten gaar en goudbruin.
* Laat ze uitlekken en serveer ze met de tomatensorbet.
* Garneer met een takje koriander.